Objavljeno: 19.12.2011 10:09 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2011

Zvok na daljavo

Sitecom je svojo paleto izdelkov razširil še s kombinacijo brezžičnega oddajnika in prejemnika zvočnega signala.

Malo je scenarijev, po katerih bi bilo treba brezžično pošiljati stereo zvok iz računalnika do zvočnikov, vendar očitno kljub vsemu dovolj, da se kup podjetij odloča za prodajo izdelkov, ki omogočajo prav to. Ker gre za Sitecomov izdelek, je zopet bele barve in spada v njihovo serijo "smart living", to pa večinoma pomeni naprave, ki imajo na površini plastičen približek usnja. Tokrat na srečo ni tako in kakovost plastike tudi ni najslabša, saj ne daje občutka popolne cenenosti.

V škatli dobimo oddajnik, ki je velik kot večji ključek USB, in prejemnik, ki ima zvočni izhod in vhod za napajalnik. Zvočni izhod je 3,5 mm standardni priključek za slušalke in lahko prenaša le stereo zvok. Na strani najdemo še gumb za vklop in izklop ter kolesce za uravnavanje glasnosti. Na oddajniku sta dioda in gumb, ki ga je treba pritisniti, ko hočemo, da naprava začne oddajati. Komponenti se med seboj pogovarjata pri frekvenci 2,4GHz, kar pomeni, da gre za enako frekvenco kot pri brezžičnih usmerjevalnikih. To je dvorezen meč, saj se znajo signali tepsti, a je 2,4 GHz signal tudi bolj robusten in se ne vpije v stene tako hitro kot signal pri frekvenci 5 GHz. Večjih pripomb pri izdelavi sicer ni, morda le velikost oddajnika. Ta je v rabi s prenosniki namreč lahko v nevarnosti, da se odlomi, saj je tolikšen, da ga mimogrede "zahakljamo".

Sama namestitev je neobstoječa, saj oddajnik priklopimo v računalnik, operacijski sistem (v našem primeru Windows 7, 64 bit) najde gonilnike in že oddajamo zvok. Tako ni potrebe po dodatnem programju, ki bi upravljalo napravo. Prejemnik lahko energijo dobiva prek napajalnika, možno pa je tudi vstaviti eno AAA baterijo in tako zagotoviti njegovo delovanje. Morda bi bila baterija v oddajniku lahko AA, saj so te pogostejše med baterijami za vnovično polnjenje in si je tako laže predstavljati uporabo v kombinacijami s slušalkami. Oddajnik v tem primeru lahko prosto premikamo in ni vezan na bližino električne vtičnice.

Navezo smo preizkusili na treh razdaljah v stanovanju, pri čemer se je število železobetonskih sten vsakič povečalo za ena. Zvok je do slušalk prišel kljub temu, da sta signalu mešali štrene dve steni. Seveda je treba poudariti, da je v vsakem domu drugače in bo signal lahko že prej zmotilo, a kot rečeno, se je v našem primeru naprava odrezala dobro.

Sitecom Wireless Music Streamer

Oddajnik in prejemnik zvoka.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 70 EUR.

Za: Preprosta nastavitev.

Proti: Samo stereo zvok.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji