Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2014

Zvok iger

Asus že dolgo ni več le izdelovalec računalnikov, saj se je njihova blagovna znamka znašla že na vrsti raznolikih naprav. Poleg tablic, telefonov in drugih mobilnih izdelkov v podjetju kljub vsemu skrbijo tudi za ljudi, ki igrajo igre. Poteza v to smer so tudi zunanje zvočne kartice.

Xonar U5 je zvočna kartica, ki je prilagojena igričarjem, a bi znala z nekaterimi izmed svojih možnosti zadovoljiti tudi koga, ki iger ne igra. Na ohišju je mogoče najprej opaziti velik gumb za uravnavanje glasnosti, ki svoje delo opravlja odlično, saj se ravno prav upira in tako omogoča natančno uravnavanje glasnosti. Če pomislimo, kakšni so ti gumbi na povprečnih namiznih zvočnikih ali na prenosnikih, je uporaba Xonarja veliko bolj prijetna. Gumb je mogoče tudi pritisniti in takrat kartica zamenja izhod, v katerega pošilja zvok. Tako je mogoče preprosto preklapljati med izhodom za zvočnike, slušalke in digitalnim izhodom.

Na zadnji strani najdemo tri izhode za zvočnike, saj zna Xnora pošiljati zvok 5.1. Tako najdemo izhod za prednje, zadnje in osrednji zvočnik. Tem trem delajo družbo še 3,5-palčni vhod za mikrofon, izhod SPDIF in vhod USB, prek katerega kartico povežemo z računalnikom.

Vse skupaj krmilimo s priloženim programom, v katerem je mogoče nastavljati vrsto zvoka, določiti sobo, v kateri smo, in vklapljati Asusove izboljšave. Ena teh sliši na ime Perfect Voice in naj bi igričarjem omogočala karseda dobro glasovno komunikacijo. Program, ki ga Asus prilagaja, je Sonic Studio in ima preprost uporabniški vmesnik. Z nekaj igranja si bo lahko vsakdo nastavil kartico tako, kot mu ustreza. Predvsem je navdušil virtualni prostorski zvok, ki ga zna Xonar dobro prenesti na slušalke.

Xonar je dobro zamišljena zunanja kartica, ki navduši predvsem z uporabniškem vmesnikom programa, ki jo krmili z odlično zastavljenim industrijskim oblikovanjem. Tudi zvokovno se odreže dobro. Morda smo pogrešali še možnost priklopa pasivnega mikrofona prek vhoda XLR, a bi to zagotovo dvignilo ceno. Tako pa je 70 evrov zmerna postavka, ki za tiste, ki vedo, da takšno kartico potrebujejo, ne bi smela biti prevelika ovira.  

Asus Xonar U5

Zvočna kartica USB in ojačevalec slušalk.

Prodaja: www.avtera.si

Cena: 70 EUR.

✓    Oblikovanje, uporabniški vmesnik.

✗    Manjka še kakšen vhod.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji