Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2022

Zvočna luknja

Področje brezžičnih slušalk se še naprej razvija, med zanimivejšimi je Sonyjev novi model, pri katerem so sredi slušalke oblikovali – luknjo.

Pri brezžičnih slušalkah se vse bolj uveljavljajo slušalke, ki se jih je nekako prijela oznaka »resnično brezžične« (true wireless). Gre za to, da je vsaka od njih brezžična in samostojna – torej med seboj nista povezani s kablom. Tu najdemo veliko različnih »igralcev« z modeli vseh cenovnih segmentov, med bolj elitnimi pa je že dlje časa tudi Sony. Njihov novi model WF-L900 pa prinaša presenetljivo oblikovanje, saj ima vsaka slušalka na sredini luknjo.

Ideja je v tem, da slušalke med uporabo ne blokirajo zunanjih zvokov, temveč jih enostavno prepustijo. Idealno torej za nekoga, ki bi jih rad uporabljal med vožnjo s kolesom ali skirojem (čeprav je to po naših zakonih prepovedano). Ali pa doma, če se bojimo, da bomo zaradi poslušanja česarkoli enostavno preslišali zvonec ali kaj podobnega.

Prav take rešitve še nismo srečali, je pa pri večini slušalk, ki ponujajo aktivno odpravljanje šumov, na voljo tudi »prenos« zunanjega zvoka. To dosežejo z mikrofoni, ki se sicer uporabljajo za analizo zunanjih zvokov za potrebe aktivnega odpravljanja šumov, le da v tem primeru pač služijo tudi za prenos vsaj dela zunanjih zvokov v same slušalke.

Sonyjeve WF-L900 se tega lotijo na enostavnejši način, torej s prosto potjo prek vgrajene luknje. Tudi sicer so slušalke enostavnejše, saj ne ponujajo odpravljanja šumov – dvomimo, da bi kaj takega glede na oblikovanje sploh delovalo.

Sicer gre za klasično majhni slušalki, ki ju vstavimo v uho. Priloženih je nekaj različno velikih nastavkov. Slušalke so sicer zelo udobne, brez težav smo jih uporabljali tudi več ur hkrati. K temu kar nekaj pripomore tudi majhna teža slušalk, zaradi katere so lepo ostale v ušesu tudi med resnejšimi aktivnostmi, denimo tekom. Vsaka tehta 4,1 grama, po volumnu pa je približno polovico tako velika, kot so Sonyjeve WF-1000XM4, ki smo jih preizkusili novembra. Udobje in prileganje sta seveda odvisna od uporabnika oziroma oblike in velikosti ušes.

Ideja je v tem, da slušalke med uporabo ne blokirajo zunanjih zvokov, temveč jih enostavno prepustijo.

Slušalke so shranjene v prijetno majhnem etuiju, ki je velikosti približno škatlice za prstan. Na sprednji strani je majhna statusna lučka, ki kaže stanje baterije, zadaj pa tipka za povezovanje slušalk (pairing) ter vmesnik USB-C za napajanje. Pri našem preizkusu so slušalke zdržale okoli pet ur uporabe, ohišje ponudi še dodatnih 12 ur napajanja. Odporne so po standardu IPX4, torej na kapljice (tudi potenje) in dež.

Kakovost zvoka je glede na velikost še kar dobra. Srednji in višji toni so lepo razločni, zaradi odprte narave pa so globoki slabši in manj izraziti, kot bi si želeli. Slušalke ponudijo kar veliko funkcij in nastavitev. Na voljo so prek Sonyjeve namenske aplikacije, ki jo poznamo že od uporabe drugih njihovih slušalk. Med bolj koristnimi je Speak-to-chat, kjer slušalke samodejno ustavijo predvajanje, ko začnemo govoriti. Zanimiva je tudi prilagodljiva glasnost (Adaptive Volume Control), kjer se glasnost prilagaja okolici.

Pri novih Sonyjevih slušalkah gre za zanimiv koncept, ki pa ima dokaj specifičen namen in s tem tudi nekoliko ožjo ciljno skupino. Pomislek pred nakupom pa je predvsem relativno visoka cena 180 evrov. Za ta denar bi si sami raje omislili model z aktivnim odpravljanjem šumov – tudi če bi jih po potrebi ugašali.

Sony WF-L900

brezžične ušesne slušalke

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 180 EUR

Za: Zanimiv koncept, solidno udobje, dober zvok.

Proti: Cena, slabi globoki toni, nimajo odpravljanja šuma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji