Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2012 | Teme: grafične kartice

Zverinica

Izdelovalci namiznih računalnikov so v zadnjih letih doživeli pravcati šok, ko so se morali sprijazniti z dejstvom, da jih po prodajnih številkah prehitevajo tako prenosniki kot tablice. A osebni računalnik še vedno ni rekel zadnje besede, strokovnjaki celo menijo, "da se poskuša na novo izumiti". In ena izmed preobrazb je, denimo, ta, da postane vladar dnevne sobe. Preizkusili smo model, ki se brez sramu predstavlja za Home Theater PC.

ASRock je izdelovalec računalniške opreme, ki ga ni treba podrobno predstavljati. Eden izmed zadnjih izdelovalcev osnovnih plošč se zadnja leta trudi kupcem ponuditi tudi t. i. mini namizne računalnike in celo prenosnike. Vsaj pri prvih je, po rezultatih sodeč, precej uspešnejši. Uvoznik nam je zaupal za preizkus novejši primerek iz družine CoreHT, pri kateri zadnji črki označujeta namembnost - torej službovanje v dnevni sobi oziroma, bolje rečeno, hišnem kinu. Model ASRock CoreHT 233D-4G50 sicer sodi v spodnji del ponudbe iz nove družine in to ima svoje prednosti in slabosti, opisujemo jih v nadaljevanju.

V lepo zaobljeno ohišje, prekrito s črno barvo, je vgrajena večina komponent, ki jih bomo našli v prenosnikih. Ohišje je namreč med manjšimi, saj prostornina meri komaj poltretji liter, kljub temu pa so inženirji vanj vgradili dodobra založeno osnovno ploščo. Ta ima namreč dva grafična vmesnika VGA in HDMI (in pretvornik HDMI-v-DVI), 7,1-kanalno zvočno kartico s podporo prostorskemu zvoku THX (ne manjka niti optični izhod), šest vmesnikov USB ter mrežni in e-SATA3 vmesnik. Na plošči svoje delo opravlja tudi dvojedrni mobilni procesor Intel Core i3-2330M, ki z delovnim taktom 2,2 GHz poskrbi, da so naloge opravljene hitro, obenem pa ga odlikuje izjemna varčnost. Pri delu so mu v pomoč štirje gigabajti pomnilnika DDR3, podatki pa se shranjujejo na 2,5-palčni disk z zmogljivostjo 500 GB (WD Scorpio). Prav ta je tudi ozko grlo sistema ob večjih obremenitvah, a kljub temu za osnovno namembnost - predvajanje večpredstavnih vsebin v okolju hišnega kina - povsem zadostuje. Tako pomnilnik (SO-DIMM) kot hladilna rešitev sta "preseljena" iz sveta prenosnikov. To pomeni, da sta manjša od klasičnih računalniških komponent. V dodatno pomoč pri odvajanju vročega zraka iz notranjosti ohišja je v zadnjo stranico vgrajen še 4 cm ventilator, ki svoje delo opravlja razmeroma tiho (vsekakor ga med predvajanjem filmov ne bomo slišali).

In kako celota deluje? Po zaslugi zmogljivega procesorja z vgrajeno grafično sredico Intel HD Graphics 3000 presenetljivo hitro, kos bo celo kakšni manj zahtevni igri (do visoke ločljivosti). Pretakanje in predvajanje vsebin polne visoke ločljivosti (1080 p) mlinček opravlja zgledno, predvsem po zaslugi odlične povezljivosti. Vgrajeno ima namreč gigabitno omrežno kartico, pa tudi brezžični vmesnik podpira n-standard.

Pozitivno presenečajo številne ASRockove inovacije, kot sta optimizaciji gonilnikov XFast LAN in XFast USB, ki pohitrita pretakanje datotek po omrežju (komaj opazno) ali nosilcih USB (tu smo izmerili za okoli petino hitrejše prenose). Z namestitvijo gonilnika ASRock App Charger bo računalnik prepoznal, kdaj je na vodilo USB priklopljena naprava, kot je mobilni telefon, glasbeni predvajalnik ali fotoaparat, ki se prek tega vodila tudi polni, in ji bo omogočil večji tok za hitrejše polnjenje (do 40 %). Med vsaj uporabno dvomljive novotarije pa lahko uvrstimo tehnologijo On/Off Play, ki uporabniku omogoča, da tudi ob ugasnjenem računalniku (oziroma v stanju spanca) prek različnih nanj priklopljenih glasbenih predvajalnikov predvaja glasbo - iz zvočnika, vgrajenega v računalniško ohišje.

ASRock svojim računalnikom HTPC prilaga tudi zanimiv daljinec, optimiziran za delo s programom Windows Media Center, v katerem se res dobro znajde, deluje pa tudi z večino drugih večpredstavnih aplikacij. Hvalimo še praktično namestitev dveh vmesnikov USB 3.0 in zvočnih priključkov na prednjo stranico ohišja. Odlika preizkušenega računalnika je bila tudi varčnost, saj se je med delom večino časa zadovoljil z vsega 20 do 40W energije.

Minusi? Kljub razmeroma visoki ceni v računalnik ni nameščen operacijski sistem. Vgrajeni pogon DVD-RW pa bi glede na namembnost črne škatlice lahko zamenjali s pogonom blu-ray (takšni modeli so sicer tudi naprodaj).

ASRock CoreHT 233D-4G50

Računalnik HTPC. 
Mere in teža: 19,5 x 18,6 x 7,0 cm; 1,7 kg. 
Operacijski sistem: /. 
Izdeluje: www.asrock.com.  
Prodaja: www.elkotex.si. 
Cena: 603 EUR.
Za: Zmogljivosti glede na vgrajene komponente, varčnost, daljinec.
Proti: Brez OS, cena. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji