Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Aleš Kermauner | Monitor Oktober 2006

Zunanji disk, vendar prek SATA

Poznamo omrežne diske NAS, omrežne diske SAN in diske, ki jih neposredno vstavimo v računalnik (t. i. DAS - Direct Attached Storage). Poznamo pa tudi diske DAS, ki so zunanji, priklopljeni prek USB ali, v zadnjem času, prek vmesnika SATA.

Addonicsov Storage Tower sodi med take zunanje diske SATA. Mimogrede, pri nas ga prodajajo pod "udomačenim" imenom RSH Arhivski sistem II.

Naprava je precej velika, a kompaktna in trdna ter oblikovno dovršena. Čeprav smo ga preizkušali z vgrajenimi štirimi 200 GB diski, lahko vanj vstavimo do pet poljubno velikih diskov SATA. Diski so na posebnih nosilcih, ki so za nameščanje sicer nerodni, a jih je mogoče zaradi tega preprosto menjati. Nosilce je mogoče tudi zakleniti. Stanje naprave in delovanje vstavljenih diskov lahko hitro pregledamo prek vgrajenih ledic. Ob prekoračitvi delovne temperature ali ob izpadu katerega izmed diskov pa zna biti naprava tudi glasna.

Ker se Storage Tower sistem poveže naravnost z računalnikom, dobimo poleg naprave tudi vmesnik SATA za režo PCI-Express. In sicer različico RAID, ki pozna diskovna polja RAID 0, 1, 0+1 in 5. Za namestitvijo vmesnika moramo namestiti še gonilnike in programsko opremo za upravljanje diskov. Gonilniki in programska oprema so namenjeni le okenskemu okolju. Čeprav slovensko ime namiguje, da gre za arhivski sistem, ob napravi ne dobimo nobene dodatne programske opreme, ki bi nam olajšala morebitno arhiviranje.

Če povzamemo: elegantno in dobro narejeno ohišje, ki pa ne presega svoje namembnosti. Vmesnik, ki ga potrebujemo za priključitev naprave, omeji področje uporabe, res pa je, da je hitrost prenosa podatkov zato lahko izredna oziroma enaka tistim, ko diske privijemo neposredno v strežnik.

Naj omenimo, da prodajalec omogoča brezplačni preizkus, ki traja do 30 dni.

Addonics Storage Tower

Kaj: Diskovno polje.

Izdeluje: Addonics Technologies, www.addonics.com.

Prodaja: RSH, www.rsh.si.

Cena: 249.900 tolarjev s štirimi 200 GB diski.

Za: Kakovostno ohišje, do pet diskov SATA.

Proti: Za priklop je treba v računalnik namestiti razširitveno kartico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji