Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2016

Zgodba o sesalcu in telefonu

»Robotski« sesalci, še posebej iz podjetja iRobot, niso nobena novost. Majhne napravice, ki sesajo stanovanje, na njih pa se vozijo hišne mačke. Je pa malce nenavadno, da so šele od nedavna na voljo modeli, ki omogočajo povezavo s pametnimi telefoni.

Kar nekaj sodelavcev, ki so v zadnjih tednih stopili v naš laboratorij, je ob pogledu na testno iRobotovo Roombo izjavilo: »Ah, Roomba, ta pa pri nas sesa že pet let.« Še celo otroci so jo doma hitro prepoznali – »Ah, iRobot, to pa ima moj sošolec.« Robotske sesalce ponuja kar nekaj podjetij, toda najbolj znani so prav Roombe, bodisi zato, ker so bili prvi na trgu, ali pa zato, ker so v ime podjetja taktično še pravočasno vtaknili danes magično črko »i«.

Kakorkoli že, najmočnejši model Roomba 980 ima vgrajeno povezovanje Wifi, prek iRobotove storitve v oblaku pa lahko z njo komunicira tudi pametni telefon oziroma Roombina aplikacija. Glede na to, da smo pred kratkim preizkušali podobno opremljeno Husqwarnino kosilnico, smo nad aplikacijo nekoliko razočarani. V resnici namreč ne ponuja skoraj nič takega, zaradi česar bi si je želeli, razen res enostavne možnosti nastavljanja avtomatskega čiščenja ob določenih urah in dnevih. Pogrešali smo, recimo, sporočilno obveščanje o morebitnih napakah in težavah, na katere bi naletel sesalec. Taka sporočila aplikacija javlja le, če jo ročno zaženemo (preizkušali smo na androidnem telefonu), pa še tam je opozorilo dokaj neopazno. Vse druge nastavitve, ki jih omogoča (močnejše sesanje na tepihu, posebna pozornost ob robovih itd.) hitro nastavimo, a to pač opravimo le enkrat v življenju sesalca. Morda sem zahteven, a bi bilo lepo, ko bi sesalec vsak dan postregel tudi z zemljevidom poti, ki jo je prehodil po stanovanju, in ne le s številom očiščenih kvadratnih metrov (da, zavedam se, da bi v tem primeru potreboval več oddajnikov, razpredenih po stanovanju). Da o manjkajočem gumbu »Park« niti ne govorim.

Uporabniški vmesnik aplikacije je čist, vendar tudi precej omejen.

Brez tega sem bil namreč vsak dan v dvomih, koliko je sesalec tisti dan opravili čiščenja in ali je sploh kaj čistil. Izkaže se namreč, da je za dobro delovanje »robota« nujno nekoliko poskrbeti tudi z načrtovanjem stanovanja, da o rednem pospravljanju niti ne govorim ;). Roombo sem nastavil na vsakodnevno čiščenje v dopoldanskem času in skoraj vedno je bilo, ko sem prišel domov, z njo nekaj narobe. Enkrat se je zagozdila med kopalniške tepihe, dokler ji nisem z virtualno steno, priloženim baterijskim stolpičem, ki oddaja infrardečo svetlobo, vstopa preprečil. Drugič sem jo našel sredi sobe, aplikacija pa je sporočala, da je posoda za umazanijo polna. Ni bila, le naša hišna muca je ostala brez klobke volne, ki jo je Roomba poskušala snesti. Tretjič je obstala čisto zraven polnilne postaje, a se ji nanjo, iz ne vem katerega razloga, ni uspelo priklopiti. Četrtič, ko sem jo odnesel v sosednjo sobo s tapisonom, je slednjega počistila le do deset centimetrov od stene. Zaradi okrogle oblike bliže pač ne seže, vrteča se metlica ob robu pa koristi le sesanju parketa, iz tapisona prahu ne zmore potegniti. Petič, ko sem jo nastavil, naj sesa ponoči, je sporočila, da jo izjemno temne sobe lahko motijo. Zaradi klubske mizice očitno ni videla infrardečega žarka polnilca, kamera, ki jo uporablja za pomoč, pa v temi ni videla nič. Kakorkoli že, stanovanje je bilo v resnici velikokrat umazano, čeprav je bilo ročno sesanje na sporedu manjkrat kot sicer.

Zagotovo pa Roomba koristi uporabnikom, ki pred vsakim sesanjem stole in tabureje umaknejo na mizo, klubske mizice premaknejo ob steno, temeljito počistijo vse mogoče igrače, otroške in mačje, z virtualnimi zidovi (modelu 980 sta priložena dva) pa omejijo, v katere prostore sesalec sploh sme potovati. Še vedno pa menimo, da telefonska aplikacija nima hudega smisla. To pomeni, da si lahko omislite tudi katerega izmed veliko cenejših modelov (na voljo jih je kar trinajst!), ki je nimajo. Res pa je, da imajo ti slabšo baterijo, ne omogočajo sesanja z vmesno dodatno polnitvijo in še kaj.

iRobot Roomba 980

Avtomatski (»robotski«) sesalec.

Kje: www.irobot.si

Koliko: 1000 EUR.

Za: Popolnoma samodejno delovanje.

Proti: Za dobro in redno čiščenje je treba »prilagoditi« stanovanjski prostor. Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji