Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2012 | Teme: android

Žepni malček

Zaradi naprednih mobilnih omrežij smo vajeni, da imamo dostop do spleta praktično povsod. Kljub temu se kdaj pa kdaj pokažejo težave, ko bi radi spravili v splet še kaj več kot le en telefon ali en računalnik. D-Link ponuja novo žepno napravo, ki v sebi skriva rešitev.

Mali usmerjevalnik, imenovan Le Petit Router (uradna oznaka naprave je DWR-510), je pravzaprav dvoje. Lahko se obnaša kot povsem navaden 3G modem za računalnik, obenem pa je lahko tudi usmerjevalnik WiFi, prek katerega lahko več računalnikov vstopa v splet prek omrežja 3G.

Fizično spominja na večje ključke USB, tudi energijo dobi prek vmesnika USB. Na strani je drsna tipka, s katero izberemo način, v katerem bo deloval. Kot modem omogoča računalniku, da se priključi v 3G omrežje (deluje z vsako SIM kartico, torej z vsakim operaterjem). Programska oprema je naložena v samo napravo, ob priključitvi na računalnik se samodejno zažene.

V drugem načinu pa se obnaša kot brezžični usmerjevalnik, kjer se nanj lahko hkrati priključi do deset računalnikov. Pri tem podpira omrežja IEEE 802,11 b/g/n. Različnih funkcij je sicer razmeroma malo, to je tudi pričakovati, seveda pa lahko omrežje tudi zaščitimo (recimo s standardom WPA2-PSK).

Pri omrežjih 3G podpira vse najnovejše standarde do HSUPA, torej tudi HSDPA, UMTS, EDGE in GPRS, odvisno seveda od samega omrežja. Pri preizkusu hitrosti je omejitev na strani mobilnega omrežja in ne pri sami naprave. Preverili smo tudi hitrost pri prenosu datotek, ko se naprava uporablja kot usmerjevalnik WiFi. Pri tem smo jo priključili na stacionarni računalnik in prenašali datoteke v prenosnik. V neposredni bližini smo izmerili hitrost slabih 20 Mb/s, kar je glede na majhnost naprave povsem solidno (primerljivo z najcenejšimi usmerjevalniki). Seveda pa moč signala hitro slabi, eno nadstropje niže (kjer merimo usmerjevalnike) prenosnik že ni več lovil omrežja.

D-Link DWR-510 nam je sicer všeč, a ima vendarle zelo hude konkurente v obliki novejših mobilnih telefonov. Zmogljivejši telefoni (Android, iPhone) imajo večinoma vgrajeno tudi funkcijo WiFi usmerjevalnika, torej lahko prek njih pridemo z računalnikom do spleta. DWR-510 zna biti uporaben tistim, ki tako funkcionalnost potrebujejo zelo pogosto ali v tujini, kjer lahko imajo zanj ločeno naročnino. Vsekakor pa bi lahko bil malce cenejši, saj pri nas stane 120 evrov.

D-Link DWR-510

Kaj: Modem 3G in brezžični usmerjevalnik.

Izdeluje: D-Link, www.dlink.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Cena: 120 evrov.

Za: Velikost, enostavna raba.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji