Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2021

Zbogom, Flash, pozdravljen, Flashpoint

Tehnologija Flash je z nami že od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je uveljavila kot standard za prikaz večpredstavnostnih vsebin na spletu. Flash so razvijalci uporabljali na sto in en način, med drugim tudi za izdelavo računalniških iger. Adobe je z letom 2021 platformo ukinil in čudoviti spletni izdelki zabave so bili skoraj za vedno izgubljeni. Rešil jih je projekt Flashpoint.

Črno ovco spleta tehnologijo Flash rešuje projekt Flashpoint.

Varnost interneta je rešena, Flasha ni več. Tako bi se lahko glasil naslov članka o bridkem koncu problematične tehnologije, ki je krojila splet od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kot vsaka stvar ima tudi ukinitev Flasha dobre in slabe plati. Če je varnostni vidik vsekakor dobra novica, so z ukinitvijo tehnologije pokopane igre in animacije razlog za žalovanje. Del igričarske zgodovine na srečo rešijo ustvarjalci projekta Flashpoint.

Navdušenci zbrani pod imenom Bluemaxima so zbiranje izdelkov v tehnologiji Flash začeli na začetku leta 2018 z namenom, da bi prehiteli napovedano smrt platforme ter ohranili del zgodovine interneta za zanamce. Do danes jim je uspelo zbrati več kot 70.000 iger in 8.000 animacij. Odprtokodna platforma dostop do njih loči od sorodnih projektov, saj ponuja igre na način sodobnih tržnic, kakršna je priljubljena prodajalna Steam. Moč spletnega strežnika Apache, lastni zaganjalnik in predvajalnik Flashpoint Secure Player zagotavljajo hitrost, prijaznost in varnost.

Zbrana vsebina je uporabniku na voljo na dva načina, brez povezave s spletom in s programskim pripomočkom Flashpoint Ultimate 9.0 ali Flashpoint Infinity 9.0, ki v osnovi ponuja isto, a (z vsaj začetno) potrebo po internetu. Običajnim uporabnikom bo zadostovala skromnejša različica programa Infinity, ki na disku zaseda zgolj 2 GB prostora, kar skorajda ni nič v primerjavi s pol TB porabe različice Ultimate. Infinity za prvi zagon vsake igre (ali animacije) zahteva internetno povezavo, saj izdelek takrat prenese na disk. Samodejno se sicer tudi ne more nadgrajevati in nima privzeto vključenih zaslonskih slik ponujenih izdelkov. Programa sta prvenstveno namenjena operacijskemu sistemu Windows, čeprav se najdejo navdušenci, ki se ju trudijo prilagajati macom in računalnikom z Linuxom.

Poleg Flasha skupnost zbira tudi igre, narejene s tehnologijami Adobe Shockwave Player, HTML, Java Plug-in, Unity Web Player, Microsoft Silverlight, 3DVIA Player, 3D Groove GX, PopCap Plugin, ActiveX, Authorware Web Player, GoBit Games Plugin, ShiVa Web Player, Superscape Viscape, Vitalize!, Hypercosm Player, Pulse Player, VRML, Tcl Plugin in Burster. Prostovoljcem, ki so pripravljeni prispevati k hvalevrednemu projektu, je namenjena različica programa Flashpoint Core 9.0. Z njo na platformo nalagajo nove izdelke ter jih opremljajo s slikami, z oznakami, opisi in drugimi podrobnostmi. Celotna skupnost opravlja to popolnoma brezplačno, saj ne sprejemajo niti prostovoljnih prispevkov. Sami pravijo, da zaradi spoštovanja do ustvarjalcev na platformi shranjenih vsebin. Njihov cilj je ohranjanje zgodovine in ne zaslužek na tujih plečih.

Flashpoint

Nadomestek za Flash

bluemaxima.org/flashpoint/

Cena: Brezplačno.

Za: Hvalevreden način ohranjanje digitalne zgodovine.

Proti: Nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji