Objavljeno: 25.6.2005 10:49 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2005

Zapeci, obrni, zapeci!

S takim geslom se je HP odločil prodajati licence izdelovalcem zapisovalnikov in vabiti kupce za svojo novo tehnologijo LightScribe. Gre za neposredno "tiskanje" z laserjem na posebno površino nosilca CD ali DVD.

Zamisel sicer ni nova, saj je pred časom v svojih enotah podobno tehnologijo uporabila že Yamaha, vendar je v njenem primeru šlo za tiskanje na neuporabljen del podatkovne strani nosilca. Pri LightScribe pa zapisujemo besedilo in slike na nasprotno stran plošče, torej tja, kamor bi sicer pisali, tiskali ali lepili etikete. Seveda le "črno belo".

Za označevanje zapisanih CD ali DVD nosilcev lahko izbiramo med nekaj načini. Uporabljamo lahko posebna pisala, nalepke, ki sicer lahko sčasoma zaradi močnih lepil uničijo vsebino, ali pa s tiskalnikom tiskamo neposredno na površine, ki jih nekateri izdelovalci nosilcev nanašajo na svoje izdelke.

V preskus smo dobili Philipsovo enoto DVDR16LSK, ki je sicer čisto povprečen DVD zapisovalnik (16x zapisovanje na DVD+R, 2.4x na dvoslojne DVD+R, 8x na DVD-R) z njim pa lahko zapišemo tudi etiketo na nosilce LightScribe. Paketu z enoto je priložena zbirka Nero Suite, ki v najnovejši različici podpira zapisovanje LightScribe.

Označevanje nosilca začnemo in končamo z Nero Cover Designerjem, ki mu je dodana predloga za nosilce LightScribe, kamor enostavno nanašamo sloje slik in besedila. Ko smo z izdelkom zadovoljni, še izberemo kakovost izpisa, pritisnemo "print LightScribe" in zapisovanje se prične. Programska oprema poskrbi tudi za tiste, ki navodil za uporabo ne beremo pogosto, in nas opozori, da moramo disk obrniti na hrbtno stran, če tega nismo že prej storili.

Če lahko rečemo, da je kakovost izpisa etikete razmeroma dobra, pa tega ne moremo trditi za hitrost izpisa. Za visoko kakovosten izpis etikete si je Philipsov zapisovalnik vzel celih 33 minut, kar je za poslovno okolje že precej pod pragom uporabnosti. Zapis z dvema vrsticama besedila in visoko kakovostjo tiskanja je trajal dobrih deset minut. Preveč! Čas zapisovanja je sicer mogoče skrajšati z izpuščanjem grafičnih elementov in izbiro nižje kakovosti tiskanja, kar pa seveda postavi pod vprašaj smiselnost nakupa, če bo tako na naših diskih zapisano le besedilo, ki bo slabo vidno.

Med preskušanjem se je tudi pokazalo, da zapisovanje na plošče različnih izdelovalcev da različne rezultate. Na Philipsovih nosilcih, ki jih dobimo v paketu, je izpis precej manj kontrasten in izrazit kakor na Verbatimovih. V primeru, da čas ni ovira, lahko uporabite še en trik s spletnih forumov in postopek pisanja ponovite. Zaradi posebnega kalibracijskega sistema se zapisovanje namreč začne vedno na isti točki. Rezultat je bolj izrazita podoba.

Če strnemo ugotovitve ob preskušanju (cena enote, dražji in težje dostopni nosilci, čas zapisovanja), pridemo do zaključka, da je trenutno še najbolj optimalna rešitev za označevanje plošč kar kombinacija brizgalnih tiskalnikov in nosilcev, ki omogočajo tiskanje neposredno na površino. Še sploh, ker je nosilce Lightscribe trenutno zelo težko dobiti (na našem tržišču so na voljo le Verbatimovi CD-R).

Izpisi na Verbatimove nosilce so precej bolj izraziti

Philips DVDR 16LSK

Kaj: DVD snemalnik z možnostjo etiketiranja s tehnologijo LightScribe.

Izdeluje: Philips, www.philips.com.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00.

Cena: 24.610 tolarjev; CD-R nosilci LightScribe 2300 tolarjev (10 kom.); nosilci DVD+-R še niso na voljo.

Za: Možnost etiketiranja.

Proti: Cena, hitrost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji