Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija, android

Zahtevajmo več!

Sistemski pripomočki v operacijskem sistemu Android so razdeljeni v dve skupini. Naprednejši zahtevajo tako imenovani korenski dostop, dostopnejši pa delujejo takoj, ko jih namestimo v izbrani pametni telefon. Vsi po vrsti ponujajo napredne zmožnosti, ki jih bomo med privzeto programsko opremo zaman iskali.

Za čiščenje programski smeti tako iz pomnilnika, kot lokalne shrambe poskrbi Clean Master.

Za čiščenje programski smeti tako iz pomnilnika, kot lokalne shrambe poskrbi Clean Master.

Android se je v nekaj letih iz Googlovega nišnega projekta prelevil v največji mobilni operacijski sistem na svetu. S sistemom se je povečal tudi spremljajoči ekosistem. Stojnice na tržnici Play se šibijo pod težo najrazličnejših aplikacij. Med bolj priljubljenimi naslovi so izdelki, ki nam omogočajo prilagajanje operacijskega sistema. Z njihovo pomočjo spremenimo praktično vse, od programskih dodatkov do strojnih popravkov ter obnašanja zaklenjenega telefona, videza začetnega zaslona, ikon in lebdečih pripomočkov. Oglejmo si pobliže sistemska orodja.

Ta se delijo na pripomočke, ki zahtevajo korenski dostop, in programe, ki ne potrebujejo naprednejših pravic za delovanje. S korenskim dostopom dobimo popoln nadzor nad dogajanjem v operacijskem sistemu svojega telefona. Žal to pomeni, da smo spremenili programsko opremo, kot si jo je zamislil izdelovalec, zato se moramo posloviti od morebitnega uveljavljanja garancije. Smo pa korenski uporabniki uspešno preskočili ovire in omejitve, ki so nam jih skrivoma podtaknili pri izbranem prodajalcu. Korenskemu dostopu pripadajo pravice, s katerimi lahko zmožnosti kupljene naprave razširimo do meja domišljije. S korenskim dostopom so nam odklenjena vrata do centralne procesne enote, naprednejših varčevalnih možnosti in dovršenega varovanja.

Med programi, ki zahtevajo korenski dostop (angl. root), navdušuje Titanium Backup (5 EUR), najboljša aplikacija za varnostno kopiranje aplikacij in podatkov na pametnem telefonu z operacijskim sistemom Android. Enostavno kopiranje in obnavljanje podatkov poleg uporabniško nameščenih aplikacij in podatkov zajema tudi zaščitene in sistemske datoteke ter podatke, shranjene na kartici microSD. S programom BetterBatteryStats analiziramo delovanje telefona, poiščemo energijsko potratne aplikacije in uvedemo ukrepe, ki bodo blagodejno vplivali na dolgoživost baterije. Na poltretji evro ocenjena aplikacija za polno in najučinkovitejše delovanje zahteva korenski dostop. Do procesorja brezplačno dostopa aplikacija CPU Tuner. Z njo in korenskim dostopom spreminjamo delovanje centralne procesne enote. Ker omogoča tudi navijanje procesorja, moramo biti pri rabi pazljivi in dobro poznati značilnosti strojne opreme izbranega telefona. Odličen pripomoček za uporabnike s korenskim dostopom je tudi Greenify. Z donacijami podprti brezplačen program nam omogoča, da označimo potratne aplikacije, ki poslej v ozadju ne bodo več trošile baterije. Greenify programe uspava, tako da nimajo dostopa do sistemskih virov niti do kakršnekoli povezave z zunanjim svetom. Ko jih znova prikličemo v ospredje, jih obudi.

Avtomatizacija opravil, ki delno zahteva korenski dostop, se imenuje Tasker (3 EUR). Gre za zmogljiv program s strmo učno krivuljo. Trud uporabnika je bogato poplačan. Skorajda ni opravila, ki ga Tasker ne bi zmogel. Samodejno vklopi povezavo bluetooth, ko sedemo v avto, ob prihodu domov pa WiFi. Prejete fotografije zna naložiti v izbrani oblak, prejeta sporočila prebrati naglas (seveda ne v slovenščini). Možnosti je praktično neskončno, za to med drugim poskrbijo vtičniki, ki jih je zaradi priljubljenosti programa iz dneva v dan več.

S programi, kakršen je BetterBatteryStats, občutno podaljšamo čas med polnjenji telefona.

S programi, kakršen je BetterBatteryStats, občutno podaljšamo čas med polnjenji telefona.

Uporabniki brez korenskega dostopa niso povsem odrezani od številnih zmožnosti, ki jih ponujajo sistemski pripomočki v operacijskem sistemu Android. Brezplačni Helium – App Sync & Backup tako poskrbi za varnostne kopije, zaganjalniki, kot je NOVA Launcher (dobrih 5 evrov), pa povsem spremenijo delovanje telefona. Ker se na telefonu sčasoma naberejo smeti v obliki ostankov odstranjenih programov, je pripomoček za njihovo pobiranje nuja. Priljubljeni Clean Master (Boost & AppLock) je čistilka brez primere. Čeprav je odstranjevanje aplikacij v Androidu neprimerno enostavnejše in bolj učinkovito kot v operacijskem sistemu Windows, pustijo izbrisani programi za sabo sledi v obliki ustvarjenih imenikov in drugih datotek. Smeti Clean Master za vekomaj počisti. Za nameček ima svojega upravitelja aplikacij, preprost antivirusni program, in je povsem zastonj. Dodatno varnost zagotovijo pripomočki, kot je varnostnik z imenom App Lock, ki zaklene dele sistema pred radovedneži, tatovi in otroki. Zaščitimo lahko klice, stike, sporočila, nastavitve, galerijo fotografij, tržnico Google Play, Facebook in praktično katerokoli aplikacijo na telefonu. Med dodatnimi zmožnostmi je priročna možnost popolnega zaklepa sistema, ki povsem prežene potrebo po nenehnem zaklepanju zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji