Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Maj 2011

Zadnji Komunikator?

Nokia je s sistemi Symbian že dosegla vrh in ga želi po novi strategiji nadomestiti z modeli, ki bodo uporabljali sistem Windows Phone. Kljub temu svoje nove naprave še vedno predstavljajo s svežim Symbianom. V vrhu ponudbe je model E7, ki je namenjen predvsem uporabnikom, ki si želijo fizične tipkovnice, in je nekakšen naslednik legendarnega Communicatorja.

Prodajalcem pametnih telefonov Nokie te dni gotovo ni lahko. Uprava se je že javno odrekla Symbianu in ga označila za nekonkurenčnega, najsodobnejše naprave iz Finske pa ga še vedno uporabljajo. Prisiljeni so torej prodajati vrhunske strojne naprave, ki jih poganja sistem, obsojen na smrt.

Nokio je v to radikalno odločitev potisnil velikanski uspeh novega vmesnika - večkratnega dotika, ki ga Symbian še vedno ni uspešno posvojil. Celoten sistem zato deluje nekoliko zmedeno in se tudi na tako sodobni napravi, kot je E7, ne obnaša vedno zelo odzivno, kot bi upravičeno lahko pričakovali. Nokia ima s Symbianom verjetno še večje težave zaradi nezanimanja razvijalcev. Ti so dočakali prijaznejše in pri uporabnikih bolj priljubljene alternative v obliki iOS in Androida in so se jim z vsem žarom posvetili. Prave, ubijalske aplikacije za Symbian tako ni, čeprav je Nokia sama naredila nekaj velikih korakov, predvsem npr. z brezplačno dostopnimi, zelo kakovostnimi zemljevidi in navigacijo Ovi Maps.

E7 je navzven kar velika in robustna naprava, ki tehta 175 g in ji dajeta pečat zelo kakovostni štiripalčni, za dotik občutljivi kapacitivni zaslon AMOLED in kovinsko ohišje. Zaslon lahko odrinemo in spodaj se prikaže prava štirivrstična tipkovnica z zelo kakovostnimi tipkami. Zaslon je vpet na robustnem ohišju, ki ga drži prikovanega v obeh skrajnih položajih, ali tesno prilegajočega se ohišju ali razprtega v rahlo nagnjenem položaju, zelo primernem za delo s tipkovnico, ko napravo odložimo na ravno površino. Za udobno delo na mizi je tudi kamera na zadnji strani lepo poravnana z ohišjem in ne izstopa tako kot na sorodni N8, je pa nekoliko manjše ločljivosti, saj shranjuje slike z 8 milijoni pik, še vedno pa ponuja silno močno bliskavico bi-LED. Z držanjem tipke za zaklepanje lahko bliskavico ponoči uporabimo tudi kot pomožno svetilko. Kamera zna snemati tudi video v HD ločljivosti 720p pri 25 slikah na sekundo. Nokia E7 ima za komunikacijske programe, kot je skype, na voljo tudi kamero spredaj, ki pa je zgolj ločljivosti VGA.

Končni izvedbi naprave torej res ni kaj očitati, morda je na ohišju le nekaj preveč gumbov, ki so razporejeni vsepovsod - vklop, zaklepanje, menu, drsna tipka za nastavljanje glasnosti, kamera. Nokia po novem skriva baterijo za privijačenim pokrovom, zato je reža za vstavitev kartice SIM izpostavljena na zunanjosti. Na prirezanem vrhu ohišja, ki je oblikovano bo zadnjih Nokiinih zapovedih, najdemo bogastvo vmesnikov - priključek mikro USB, ki rabi tudi za napajanje, hkrati pa lahko s pomožnim kablom nanj priključujemo druge naprave. E7 je namreč lahko tudi gospodar povezave, torej lahko neposredno bere podatke s ključkov ali diskov USB. Poleg je pokrovček, pod katerim se skriva priključek za video in zvok mini HDMI, kabel za povezavo s standardnimi vmesniki (npr. na televizijah) je na srečo priložen. Ob tipki za vklop je še priključek za slušalke oz. prostoročni komplet, ki seveda rabi tudi kot antena za radijski sprejemnik, ki je del programske opreme. E7 ne omogoča vstavljanja dodatnih pomnilniških kartic, ima pa vgrajenega 16 GB dodatnega pomnilnika.

Programska oprema je že znani Symbian^3, ki je zdaj tudi uradno obsojen na počasno smrt. Žal je kljub številnim letom izboljšav ostal zmedena gmota, ki je razumljiva in uporabna le okorelim privržencem sistema, novinci pa se bodo v njem težko znašli, še posebej, če ga bodo primerjali z aktualno konkurenco. Na papirju ima sistem sicer vse zmogljivosti, ki naj bi jih sodobni pametni telefon poznal, vendar izvedba še vedno ne prepriča. Vmesnik na dotik je resda tu, a je očitno dodan naknadno. Spletni brskalnik temelji na istem ogrodju kot tista v iPhonu in Androidu, vendar je precej bolj nedosleden pri prikazu spletnih strani in upoštevanju sodobnih standardov. E7 je sicer dobro založen s programi. Najdemo različne programe za delo z večpredstavnimi vsebinami, tu je pisarniški paket in program za uporabo priljubljenih družabnih omrežij. Vse skupaj je tudi prevedeno v slovenščino. Spet, želeli bi si več. Pregledovalnik YouTube je kar spletni vmesnik, v katerem teče mobilni (in zastareli ) Flash Lite, nastavljanje glasnosti, za katero ima E7 sicer zelo kakovosten pomični gumb, pa ne daje nobene povratne informacije o stopnji, razen seveda vse bolj glasnega (ali tišjega) predvajanja videa. Nokia ponuja še precej dodatnih programov na tržnici Ovi Store, a so nekateri precej dragi, izvedba drugih zaostaja za konkurenčnimi napravami, nekaj starih znancev pa že dolgo ni doživelo korenite prenove.

Nokiina E7 torej ne bo spremenila usode podjetja. Izjemna strojna oprema je sparjena s programsko opremo, ki današnjim potrebam ne zadošča več in je ne bodo več razvijali. Takšno, zdaj uradno stališče Nokie je dokončno prepričalo razvijalce, da se raje posvetijo drugim napravam, zato ubijalskih programov za Symbian ne moremo več pričakovati. E7 je tako vrhunska naprava za tiste, ki Nokie že poznajo in cenijo in potrebujejo fizično tipkovnico. Novih privržencev finskega velikana pa ta naprava ne bo pridobila, še posebej zaradi vrhunski strojni opremi primerne visoke cene.

Nokia E7-00

Pametni telefon Symbian^3.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com

Operacijski sistem: Symbian^3 v slovenščini.

Tehnični podatki: zaslon 4-palčni AMOLED (360 × 640); procesor ARM 640 MHz; pomnilnik - notranji: 256 MB / zunanji: 1+16GB ; GSM Quad band (850/900/1800/1900 MHz), HSDPA (10,2Mbps); WiFi b/g/n; kamera 8MP, samodejno ostrenje, bliskavica bi-LED; baterija 1200 mAh.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Cena: 649 EUR, Mobitel od 149 EUR naprej, SiMobil od 120 EUR naprej.

Za: Opremljenost.

Proti: Programska oprema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji