Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2016

Zabeležimo vse!

Prijatelj nam je zaupal napoved športne stave. O zmagi je prepričan, zato se odločimo vplačati enak listek. Kličemo ga z bencinske črpalke, a se ne oglasi. Listek izpolnimo po spominu. Ker se pri enem izmed parov zmotimo, gre zajeten dobitek le prijatelju. Če bi uporabljali snemalnik telefonskih klicev, bi se veselila oba.

V slovenščino prevedeni Automatic Call Recorder pogovore snema samodejno.

V slovenščino prevedeni Automatic Call Recorder pogovore snema samodejno.

Minimalistično oblikovani Call Recorder – ACR zaznamuje obilje zmožnosti, med njimi tudi zaklepanje posnetkov.

Minimalistično oblikovani Call Recorder – ACR zaznamuje obilje zmožnosti, med njimi tudi zaklepanje posnetkov.

Galaxy Call Recorder + je namenjen predvsem lastnikom pametnih telefonov korejske znamke Samsung.

Galaxy Call Recorder + je namenjen predvsem lastnikom pametnih telefonov korejske znamke Samsung.

Snemanje telefonskih pogovorov je od nekdaj iskana zmožnost mobilnih naprav. Razlogov za snemanje je več, od nedolžnih do precej spornih. Pozabljivci pogovore snemamo, da si lažje zapomnimo informacije, dvomljivci, da se prepričajo v svoj prav. Čeprav so telefoni tem željam spočetka radi ustregli, so si kasneje premislili in nam dobroto odrekli. Ker je snemanje telefonskih pogovorov tudi danes zaželeno, je na tržnici Google Play na stotine programov, ki nam to početje znova omogočijo. Pred snemanjem se je priporočljivo pozanimati o legalnosti te dejavnosti. V Sloveniji je snemanje zakonito z vnaprejšnjim privoljenjem udeležencev. Veliko je odvisno od samih okoliščin, na splošno pa velja, da se tehnologija ne sme uporabljati za posege v zasebnost posameznika.

Med najbolj priljubljenimi snemalniki pogovorov na napravah z operacijskim sistemom Android je aplikacija Automatic Call Recorder (brezplačno). Gre za preprosto orodje, ki pogovore snema samodejno. Po vzpostavitvi klica program dogajanje avtomatsko snema, na to opozori z rdečim krogcem v opozorilni vrstici. Posnetki se shranjujejo v telefon ali na kartico microSD, brezplačna različica hrani zadnjih tristo klicev. Omogočena je povezava z oblakom, na voljo sta priljubljeni storitvi Dropbox in Google Drive. Med dodatnimi zmožnostmi pripomočka ne manjka spreminjanje videza, način shranjevanja, določanje izjem. Ker program ne deluje na vseh telefonih enako, se pred nakupom plačljive različice Pro (6 EUR) prepričamo, ali nam brezplačna ponudi to, kar od nje zahtevamo. Profesionalna inačica odstrani oglase, poveča število shranjenih klicev, omogoča podrobnejše izločevanje posameznih stikov in še kaj bi se našlo.

Snemalnik Call Recorder - ACR (brezplačno) ni zaman med vodilnimi programskimi izdelki na tržnici Play. Odlikujejo ga z operacijskim sistemom skladno minimalistično oblikovanje in  obilje tako osnovnih kot naprednejših zmožnosti. Izpostavimo priročno zaklepanje posnetkov, samodejno brisanje in bogato izbiro izhodnih datotek. Aplikacija ob prvem zagonu zahteva od uporabnika, da sprejme odgovornost za sporna dejanja, ki jih pripomoček omogoča. V nadaljevanju ne najeda več z opozorili, za oglasna sporočila pa tega ne moremo trditi. Odstranimo jih s tako imenovanim Premium dostopom (2 EUR), ki odklene dodatne funkcije programa, na primer povezavo z oblakom, snemanje vnaprej določenih stikov, možnost začetka snemanja na sredini pogovora, samodejno pošiljanje posnetkov po elektronski pošti ter brisanje krajših pogovorov.

Uporabnikom Samsungovih telefonov je namenjen snemalnik Galaxy Call Recorder + (brezplačno). Posebnost programa je shranjevanje pogovora ob pomoči programskega vmesnika (API), ki deluje na napravah Galaxy Note in seriji S. Drugi pametni telefoni se morajo zadovoljiti s snemanjem vgrajenega mikrofona, to pa v praksi pomeni, da je za snemanje tako govorca kot slušatelja nujna uporaba zvočnika. Celostranskih in običajnih oglasov, ki prekinjajo tekoče delo z aplikacijo, se znebimo s plačilom osmih evrov in pol na leto oziroma sedemnajstih bruseljčanov v enkratnem znesku.

Call Recorder ni preprost zgolj po imenu, enostavno je tudi upravljanje spodobnega programa za snemanje pogovorov.

Call Recorder ni preprost zgolj po imenu, enostavno je tudi upravljanje spodobnega programa za snemanje pogovorov.

Široko usmerjena aplikacija Easy Voice Recorder poleg snemanja klicev poskrbi za snemanje sestankov, predavanj, osebnih zaznamkov in drugih pomembnejših dogodkov.

Široko usmerjena aplikacija Easy Voice Recorder poleg snemanja klicev poskrbi za snemanje sestankov, predavanj, osebnih zaznamkov in drugih pomembnejših dogodkov.

Nezapleten snemalnik klicev RMC: Android Call Recorder je namenjen predvsem lastnikom HTCjevih pametnjakovičev.

Nezapleten snemalnik klicev RMC: Android Call Recorder je namenjen predvsem lastnikom HTCjevih pametnjakovičev.

Aplikacija Call Recorder (brezplačno) preprosto in povsem zastonj snema naše telefonske pogovore. Zaznamujejo jo samodejna aktivacija po namestitvi ter zmogljiva orodja za urejanje posnetkov. Širši in ustrezno kompleksnejši je program Easy Voice Recorder (brezplačno), ki poskrbi tako za snemanje klicev kot tudi za zvočno shranjevanje sestankov, predavanj, osebnih zaznamkov in drugih pomembnejših dogodkov. Kljub širokemu spektru storitev je uporabniški vmesnik programa enostaven. Omogoča preprosto snemanje, deljenje, arhiviranje in upravljanje posnetkov. Med zmožnosti, ki jih je treba omeniti, spadajo snemanje v visoki kakovosti, delovanje v ozadju in lebdeči pripomoček, ki olajša delo s programom. Plačljiva različica Pro osnovnemu naboru zmožnosti doda ojačevalnik za mikrofon, snemanje s premori ter skrivanje posnetkov.

Record My Call oziroma RMC: Android Call Recorder (brezplačno) nima posebnih zvijač. Ponuja večino zmožnosti sorodnih aplikacij in odlično osnovno storitev. Snemanje klicev in nastavljanje programa sta nezapleteni opravili. Snemalnik je namenjen predvsem telefonom podjetja HTC. Preverjeno deluje tudi z nekaterimi Samsungovimi modeli in napravami drugih znamk. Snemanje klicev ni samodejno, storitev je treba najprej omogočiti. RMC: Android Call Recorder je na tržnici Google Play na voljo zastonj, podprt je z oglasi. Donacija v višini štirih evrov jih odstrani.

All Call Recorder Deluxe (dobrih sedem evrov) je preprost in učinkovit pripomoček za snemanje telefonskih pogovorov s ceno. Program v brezplačni inačici najdemo na tržnici Play. Če nam je všeč, se ga splača nadgraditi na različico Deluxe. Pripomoček pogovore snema v zapisu 3gp, nato jih pošlje po elektronski pošti, Skypu, povezavi bluetooth, objavi v  družabnem omrežju Facebook, Twitter, na spletišču YouTube ali shrani v oblačni shrambi Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive in drugih.

Med preizkusom zgoraj naštetih snemalnikov smo ugotovili, da se programi na različne telefone odzivajo precej drugače, zato je na mestu opozorilo. Pred nakupom plačljivih različic obvezno preverimo zastonjske različice. Če slednje z našo pametno napravo ne delujejo, je velika verjetnost, da tudi plačljive ne bodo. Enako preverimo tudi kakovost posnetega gradiva in pregledamo dodatne zmožnosti posameznih programov. Če nam videno in slišano ustreza, ne odlašamo z nakupom. Naložba se nam bo hitro izplačala. Snemalniki klicev so priročno orodje, ki ne bi smelo manjkati na nobenem telefonu. Pripomoček uporabljamo v krogu domačih in prijateljev, z njim ne posegamo v zasebnost posameznika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji