Objavljeno: 23.11.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2021

Zabavna plat Androida

Igranje mobilnih iger z naprav Googlovega Androida na računalnikih je obljubljeno uporabnikom, ki bodo operacijski sistem Windows posodobili na različico enajst. Ta je sicer že med nami, a omenjeno zmožnost podpira šele najnovejša razvojna različica. Na pecejih in številnih drugih napravah pa jo že omogoča storitev BlueStacks X – v spletnem brskalniku.

Oblačne storitve igranja so iz dneva v dan bolj priljubljene, navsezadnje imamo svoje predstavnike tudi na sončni strani Alp, kjer so vezane na ponudnika interneta. Ker večine svetovnih velikanov uradno še ni pri nas (Google Stadia, Amazon Luna), smo toliko bolj veseli prišlekov, ki se udinjajo vsem. Ti znajo večkrat presenetiti s kakšno inovativno lastnostjo in tako je tudi v primeru storitve BlueStacks X.

Aplikacijo BlueStacks, ki omogoča izvajanje več kot 200 iger z Androida na izbranem računalniku, dnevno prenese 300.000 uporabnikov.

BlueStacks Inc., pionirji igranja mobilnih iger z operacijskega sistema Android na računalniku, so splavili pretočno storitev, ki igre z Googlove sistema ponesejo še dlje. Storitev BlueStacks X namreč omogoča, da izbrane igre znotraj spletnega brskalnika igramo na računalnikih z operacijskima sistemoma Windows in macOS, na prenosnikih Chromebook, telefonih z iOS ter celo na mikroračunalnikih Raspberry Pi in nekaterih pametnih televizijah. S sestrskim podjetjem now.gg in prijavo v Googlov račun za enkratno nameščanje, nakupe znotraj iger in podobno z naslovi ravnamo, kot bi jih imeli na pravem telefonu. Zadeva je podobna aplikaciji BlueStacks, ki na računalnik namesti emulacijo naprave z Androidom, kjer potem tečejo izbrane igre. Tukaj potrebe po ločenem pripomočku ni, vse postorita spletni brskalnik in oblak now.gg s strežniki Amazon AWS Graviton.

Ponudba oblačnih iger je precej manjša od bere, ki smo je vajeni pri hišni aplikaciji, a vedeti je treba, da je to le začetek poti za obetajočo storitev, ki je trenutno še v beta fazi.

Storitev BlueStacks X je trenutno v beta različici, kar pomeni, da je od več kot 200 iger iz običajne emulacije v oblaku na voljo zgolj prgišče naslovov, v času pisanja članka 16. Med vidnejšimi so Raid: Shadow Legends, Disney Sorcerer’s Arena in Lords Mobile: Kingdom Wars. Vse naštete in objavljene igre so solidne predstavnice svoje zvrsti, od strategije, igranja vlog do ugank, a prave zvezde manjkajo. Zagotovo bo stanje oblačnega kataloga precej bolj rožnato, ko se storitev otrese beta oznake.

Med inovativne prijeme oblačne storitve BlueStacks X zagotovo spada globoka integracija z družabnim omrežjem Discord.

Med omembe vrednimi stvarmi, ki že delujejo, je naveza s komunikacijskim omrežjem Discord, na katerem dandanes prebiva večin igričarjev. Razvijalci so ustvarili bot z imenom Cloudy, ki prijateljem na Discordu omogoča, da z enim klikom zaženejo izbrano igro in skupaj uživajo v njej. Dogajanje v igri je tesno povezano z družabnim vidikom omrežja Discord, ob določenih dosežkih v igri bo prizadevanje nagrajeno s samodejno objavo na uporabnikovem kanalu. Podobno kot Playstation in Xbox prikazujeta dosežke v obliki družabnih objav posameznih prijateljev.

Oblačne igričarske storitve niso zastonj. Običajno imajo v ponudbi več paketov z različnimi cenami, ki strežejo zmogljivostim in željam naročnika. Glede na višino naročnine sta običajno omejena število dostopnih naslovov in kakovost pretoka, prikaza ter igranja. Igranje v oblaku BlueStacks je v nasprotju s tekmeci popolnoma brezplačno, na voljo so vse ponujene igre, v najvišji mogoči kakovosti 60 sličic na sekundo. Izkušnja je izdatno podprta z oglasi in v veliki meri odvisna od internetne povezave. V zvezi z zadnjo je igranje v primerjavi z optiko občutno slabše na običajni telefonski liniji, se redno zatika, izključeno pa ni niti občasno zmrzovanje.

Prepričani smo, da bodo težave sčasoma izzvenele, saj je podjetje znano po tehnološki dovršenosti svojih podvigov. Hišna aplikacija BlueStacks, ki jo dnevno prenese zavidljivih 300.000 uporabnikov, odlično deluje tudi zahvaljujoč dveletnemu tesnemu sodelovanju podjetja z Microsoftom na področju virtualizacije Hyper-V.

Pretočno igranje BlueStacks X ima svetlo prihodnost, saj v nasprotju z Microsoftom, ki se je v Windows 11 odločil za Amazonovo tržnico, neposredno podpira tržnico Google Play in storitve, povezane z njo, kar pomeni, da razvijalcem izdelkov ni treba prilagajati, potrebno je zgolj njihovo soglasje, da zavzamejo tudi oblak.

BlueStacks X

pretočna storitev za igranje Android iger na različnih napravah

Kje: Bluestacks.com

Koliko: Brezplačno.

Za: Slab nabor podprtih iger, oglasi, hitrost interneta.

Proti: Številne podprte naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji