Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Nataša Holy | Monitor Maj 2014

Zabava ali učenje?

Kar oboje. Tematske križanke in druge uganke na zabaven način približajo branje in razumevanje besedila ter učenje iz različnih virov.

Kot še mlada učiteljica sem za ustvarjanje križank, ki so jih moji učenci uporabljali v učnem procesu, porabila zelo veliko časa, papirja in živcev. Dandanašnji je enostavno. Za ustvarjanje križank je v spletu obilo možnosti. Za katero se boste odločili, je odvisno predvsem od tega, kakšne potrebe imate. Morda želite svojemu otroku olajšati učenje ali pa presenetiti prijatelja za rojstni dan. Če želite izdelovati križanke po tekočem traku za objavljanje, pa se bo izplačalo v spodoben program vložiti nekaj denarja.

Iz množice ponujenih programov in orodij sem izbrala do uporabnika najprijaznejše za sestavljanje, seveda pa me je zanimala tudi uporabnost končnih izdelkov. Bržkone ne bo odveč omeniti, da vsi podpirajo tudi delo s šumniki.

Crossword compiler. Najnaprednejši izmed preizkušenih programov in orodij je Crossword compiler. Omogoča zelo veliko možnosti, od tega, da lahko uvozimo in shranimo svoje sezname besed ali besed z namigi,   do različnih načinov izvoza, od navadnega kopiranja in lepljenja do izvažanja v različnih formatih. Vsekakor je primeren tudi za profesionalne ustvarjalce križank.

Prilagajanje in urejanje mreže v programu Crossword Compiler.

Prilagajanje in urejanje mreže v programu Crossword Compiler.

Vnašamo lahko posamezne besede ali besede z namigi, lahko pa sezname uvozimo. Program omogoča ogled in veliko izbiro različic naloge, obvešča nas o številu uporabljenih besed in, če smo v začetku izbrali premajhno število polj, lahko mrežo križanke povečamo (ali pomanjšamo). Ko se odločimo za izvedbo, jo potrdimo, nato pa križanko dodatno urejamo. Ko smo zadovoljni, lahko nalogo natisnemo, jo s kopiranjem in lepljenjem izvozimo v Wordov dokument, izvozimo kot sliko v različnih oblikah ali pa izvozimo za objavo v spletu.

Program je zelo domišljen, z veliko možnostmi za ustvarjanje, lahko ga prilagajamo svojim potrebam, tudi pri zahtevnejših nalogah. Vsekakor je dobrodošlo, da za objavo v spletu ne potrebuje jave. Še več – manj zahtevnim uporabnikom zadošča kar zastonjska demo izvedba.

Zgled: uciteljska.net/Krizanke/Naravoslovje/ptice/

Crossword Compiler

Program za izdelavo križank in drugih ugank.

Izdeluje: www.crossword-compiler.com

Cena: 39 EUR.

✓    Ponuja izdelavo devet različnih vrst nalog, križanko lahko rešujemo tudi na tablicah.

✗    Zapleteno prilagajanje predlog.

Crossword ConstructionKit je že v letih, a še vedno zelo uporaben. Primernejši je za izdelavo križank za tisk, za reševanje v spletu žal potrebuje javo. Za nekoga, ki izdeluje veliko križank, je primeren tudi zaradi možnosti shranjevanja vseh izdelkov kar v samem programu, saj to olajša kasnejše iskanje. Program omogoča prilagajanje oblike mreže, videz že izdelane naloge, izbire pisav, dodatnega vprašanja itd.

CrosswordConstructionKit pred tiskom omogoča kar nekaj nastavitev.

CrosswordConstructionKit pred tiskom omogoča kar nekaj nastavitev.

Gesla in namige lahko vpisujemo vsakega posebej ali pa seznam uvozimo. V predogledu se prikažejo različne možnosti, za vsako od njih tudi, katere besede so izključene, kar je zelo koristno. Ko izdelek shranimo, se znova odpre glavno okno in v izbrani kategoriji tudi nova križanka, ki smo jo ravnokar ustvarili. Za izvoz ali tiskanje kliknemo naslov križanke in jo s tem odpremo za obdelavo in prilagajanje. Izberemo dele, ki naj bodo natisnjeni (naslov, dodatno vprašanje, rešitev itd.), izvozimo izdelek kot sliko ali nalogo enostavno natisnemo. Če radi urejamo in prirejamo v Wordu, pripravimo izvoz le osnovne mreže, izvozimo namige v beležnico in v Wordu uredimo nalogo po svojem okusu. Program žal ni zastonj, preizkusna različica deluje le en mesec. Je malce cenejši od Crossword Compilerja, a ponuja manj.

CrosswordConstructionKit

Program za izdelavo križank in drugih ugank.

Izdeluje: www.crosswordkit.com

Cena: 25 USD.

✓    Enostavno urejanje, veliko možnosti prilagajanja, urejen arhiv izdelkov, lahko izvažamo posamezne dele križanke in urejamo v drugem programu.

✗    Za objavo v spletu potrebuje Javo.

Wordsheets. Preprost program za izdelavo križank. Enostavno ga je uporabljati, prilagodljiv je in ponuja obilo možnosti za izdelavo učnih listov. Vnašamo lahko posamezne besede z namigi, lahko pa seznam tudi uvozimo iz datoteke txt ali ga prilepimo. Iz ponujenih različic križank izberemo najboljšo, nato pa se lotimo prilagajanja oblike učnega lista in urejanja posameznih postavk v križanki. Nekaj prilagajanja uveljavimo z izbiro na spustnem seznamu, nekaj pa s klikanjem posameznih predelov križanke: naslova, mreže, ozadja, namigov in še česa. Spremembe lahko shranimo samo za to križanko ali kot predlogo za nadaljnje delo. Ko smo zadovoljni, se odločimo ali za tiskanje ali pa za izvoz/kopiranje. Izvožene/kopirane dokumente lahko uporabimo za izdelavo učnega lista. Isti seznam besed lahko uporabimo tudi za naloge iskanja besed v mreži ali zmešanih besed s ključi ali brez njih. Program je obvladljiv, enostavno ga je uporabljati in ponudi veliko.

Prilagodimo lahko vse, od ozadja do slovenskih navodil.

Prilagodimo lahko vse, od ozadja do slovenskih navodil.

Zgled: tinyurl.com/pakzpsu

Wordsheets

Program za izdelavo križank in drugih ugank.

Izdeluje: www.qualint.com/wordsheets.html

Cena: 30 oz. 25 USD.

✓    Zelo enostaven postopek in dobra preglednost, veliko možnosti prilagajanja in izvažanja.

✗    Izdelka ni mogoče reševati v spletu.

Puzzlemaker. V okviru strani DiscoveryEducation.com je stran za izdelavo različnih nalog, tudi križank. Orodje je prijazno, postopek enostaven in križanka je hitro gotova. Izberemo možnost Criss-Cross, vpišemo naslov (neobvezno), izberemo velikost ali pustimo ponujeno, izberemo velikost posameznega polja. V okence vnašamo (ali prilepimo) gesla in namige, ločene s presledkom. Nato križanko ustvarimo. Odpre se nam dodatno okno z izdelano križanko, z obvestilom, koliko besed je zajetih. Če nismo zadovoljni, skušamo popraviti z osveževanjem strani. Če kljub temu ne moremo zajeti vseh besed, se vrnemo na osnovno stran in povečamo število polj v mreži. Ko smo z izdelkom zadovoljni, vse skupaj kopiramo in prilepimo v Wordov dokument. Odvečno odstranimo, besedilo popravimo po svojem okusu, dodamo sličice, naslov in morda kakšno dodatno uganko. Orodje je sicer enostavno in uporabno, ne omogoča pa vpogleda v rešitev, kar je velikokrat pomembno. Z orodjem lahko izdelamo še nekaj vrst nalog, od labirinta do iskanja besed.

Ustvarimo križanko ali kakšno drugo uganko

Ustvarimo križanko ali kakšno drugo uganko

Puzzlemaker Criss-Cross

Orodje za izdelavo križank in drugih ugank.

Izdeluje: www.discoveryeducation.com/free-puzzlemaker

Cena: Brezplačno.

✓    Enostaven postopek, več vrst nalog.

✗    Ni možnosti reševanja v spletu. Ne ponuja rešitve.

CrosswordLabs je spletni naslov, kjer lahko izdelujemo križanke za reševanje v spletu ali pa jim namenimo tiskanje. Če bomo izdelovali križanke pogosteje, se splača včlaniti, saj so tako že izdelane križanke vedno na voljo. Orodje je zelo prijazno, domišljeno in ponudi veliko. Gesla z namigi vnašamo posamezno ali jih prilepimo, ločimo s presledkom. Za nečlane je na dnu okence za geslo, ki ga bomo potrebovali, če bomo želeli križanko kasneje prilagajati. Ko križanko izdelamo, se nam prikaže kot rešitev; urejamo lahko videz mreže, preverimo, ali smo se kje zmotili, in ukrepamo, če želimo popravljati. Ko smo zadovoljni, izdelek shranimo in križanka je že pripravljena za reševanje v spletu. Izdelek lahko izvozimo kot PDF ali pošljemo v Word in tam poljubno urejamo ali pa povezavo pošljemo po e-pošti. Reševanje v spletu je malce nerodno, saj je treba vsako vpisano besedo potrditi s tipko Enter, če se želimo prepričati, ali je vnos pravilen, pa tudi končne povratne informacije ni. Kljub tem pomislekom menim, da je orodje zmogljiv pripomoček za izdelovanje križank za tiskanje in za reševanje v spletu.

Izdelek je takoj pripravljen za reševanje v spletu.

Izdelek je takoj pripravljen za reševanje v spletu.

Primer: crosswordlabs.com/view/testiranje

CrosswordLabs

Orodje za izdelavo križank za natis in splet.

Izdeluje: crosswordlabs.com

Cena: Brezplačno oz. 10 USD.

✓    Zelo enostaven postopek in dobra preglednost. Urejanje v Wordu.

✗    Na tablicah ne deluje.

In kaj izbrati?

Odločitev je odvisna od tega, kaj želite ustvarjati. Za tiste, ki bodo tu in tam ustvarili križanko za zabavo ali kot dodatek k učenju, je najprimernejši CrosswordsLabs, saj je preprost in ponudi veliko. Če želite ustvarjati naprednejše izdelke, pa je najprimernejši Crossword Compiler.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji