Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2014

Za pozabljivce

Slovenski snovalci Chipola so svoj izdelek financirali prek spletnih dveri Kickstarter. Lani so zaprosili za 15 tisoč dolarjev. Dobili so jih 293 tisoč. Za svojevrstnen »obesek za ključe«.

Chipolo je napravica, ki izkorišča četrto različico povezovalnega protokola bluetooth, ki omogoča povezljivost naprav ob zelo nizki porabi energije. Chipolo lahko uporabljamo kot obesek za ključe ali ga damo v denarnico, torbo, avto. Vsakič, ko se bomo od Chipola odmaknili, nas bo na to opozorila aplikacija na našem telefonu. Tako potrebujemo pametno napravo (podprta sta iOS in Android), ki ima Bluetooth 4.0 in nameščeno aplikacijo Chipolo. Na tem mestu je treba ekipo pohvaliti, saj gre za nadvse preprosto aplikacijo, ki z odličnim uporabniškim vmesnikom uporabo Chipola naredi nebolečo. Aplikacija podpira več Chipolov in vsakemu lahko določimo svoje mesto.

Chipolo pozna dve vrsti opozoril in nam bo z zvočnim signalom na telefonu dal vedeti, ko ni več v dosegu telefona in se bo zopet znašel v dosegu telefona. Vgrajeni zvočnik je glede na velikost naprave razumljivo šibek, a ko, recimo, ne najdemo denarnice, v kateri je Chipolo, v aplikaciji lahko sprožimo piskanje ter tako lažje najdemo denarnico. Potem je tu še tretja možnost, ki nam olajša iskanje telefona, saj lahko Chipolo stresemo in naš telefon bo oddal zvok.

Napravo poganja baterija, ki je zamenljiva in v Chipolu pravijo, da vsaka zdrži okoli pol leta. Prek aplikacije je mogoče tudi videti, koliko metrov je Chipolo oddaljen od telefona, in ko se predmetu s Chipolom bližamo, se števec razdalje odšteva. Če na telefonu aplikaciji dovolimo dostop do lokacije, si bo aplikacija zapomnila zadnje mesto, kjer je bil predmet s Chipolom, nato lahko lokacijo odpremo v aplikaciji Google ali Apple maps. Zaenkrat Chipolo še ni vodotesen, tako da oglaševana raba z domačimi živalmi ni najbolj posrečena zamisel. Razvijalci so sicer obljubili, da že razmišljajo v smeri vodotesne različice, ki bi Chipolu dala novo razsežnost.

Vse omenjeno v praksi deluje dokaj dobro, a smo včasih zaznali nekaj preveč zamika med časom, ko smo bili zunaj dosega Chipola, in časom, ko nas je na to opozoril telefon. Drugače pa gre za uporabno napravo, ki bo znala privarčevati kar nekaj živcev vsem tistim, ki radi kaj pozabimo doma.

Chipolo

Oddajnik bluetooth.

Prodaja: chipolo.net, simobil.si.

Cena: 24 EUR.

✓    Dobra priložena aplikacija.

✗    Včasih preveč časovnega zamika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji