Objavljeno: 12.2.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Februar 2009 | Teme: google

Za mirnejši spanec staršev

Novembra 2007 smo vzeli pod drobnogled programsko opremo, ki varuje naše otroke pred neprimernimi vsebinami. Dobro leto zatem je spet čas, da si ogledamo, kaj se je na tem področju zgodilo novega.

Da je medmrežje lahko nevarno igrišče za naše najmlajše in malo starejše otroke, čivkajo že vrabci na strehah. Predvsem najstniki so zaradi bolj udomačenega odnosa z računalnikom in ob primernem interesu sposobni zaobiti marsikatero oviro, ki jo postavimo starši. Ne nazadnje je vedno v bližini kak "sosedov mulc", ki mu starši ne mečejo polen pod noge.

Prav zato so starševske kontrole, kot bi lahko grdo prevedli angleško besedno zvezo Parental Controls, učinkovite predvsem pri mlajših otrocih, za preprečevanje naključnega in nehotenega stika z neprimernimi vsebinami, ki jih v spletu in drugih kotičkih medmrežja kar mrgoli.

Ozaveščenost staršev na tem področju je zadnja leta nadvse napredovala (in temu sledijo tudi izdelovalci programske opreme), zato je tudi vedno več povpraševanja po informacijah in primernih rešitvah.

Programske rešitve, ki smo jih pregledali in preskusili, nam večinoma omogočajo dokaj poglobljeno poročanje o "dogodkih", ki so se zgodili v času, ko so opravljale svoje delo, to pa nam staršem omogoča, da spremljamo otrokovo spletno obnašanje in se nato, če je treba, z njim tudi pogovorimo.

Starši danes potrebujemo učinkovite elektronske uzde za potrebe spremljanja obnašanja naših otrok v spletu, predvsem pa nam nikoli ne more škoditi malce več zanimanja za celoten "kibersvet", ki je sicer otrokom in mladostnikom pisan na kožo in z njim rastejo. Strokovnjaki za vzgojo opozarjajo, da s takimi rešitvami vzpostavljen nadzor nad otroki ni pretiran, marveč gre enostavno za vprašanje biti ali ne biti dobri starši.

Kam po več informacij?

Safe.si bo kar pravi naslov, na katerem boste v slovenščini dobili veliko informacij o varni uporabi spleta, zasebnosti, o škodljivcih, ki jih lahko sproti ob brskanju naberemo v svoj računalnik, o avtorskem pravu in še o čem. Na spletni strani bodo našli kaj zase tudi otroci, predvsem pa starši in učitelji. Skratka, sad domačega dela in truda, sofinanciran s strani EU.

Bolj vedoželjnim pa priporočamo, da si pobliže ogledajo svežo, manj kot eno leto staro raziskavo, ki jo je na pobudo britanskega premiera opravila dr. Tanya Byron. Gre za neodvisno raziskavo o tveganjih, ki so jim otroci izpostavljeni ob uporabi računalnikov, spleta in video iger. Zanimivo branje, še posebej, ker za razliko od nekaterih podobnih raziskav, ni kategorično usmerjena proti novim tehnologijam (www.dcsf.gov.uk/byronreview).

Dodatki za spletne brskalnike

Glede na to, da je FireFox pri nas de facto najbolj uporabljan spletni brskalnik, se najprej pomudimo pri njem. Za različico 3.0 je sicer na voljo le nekaj dodatkov, ki jih lahko uporabimo za namene preprečevanja dostopa in filtriranja neprimernih vsebin v spletu. Pomanjkljivost takih dodatkov je, da so omejeni zgolj na delovanje v spletu. Zato nam ne bodo nič koristili v aplikacijah za neposredno sporočanje (instant messaging - IRC, MSN, ICQ ipd.). Prav tako se pri nas ne moremo zanesti nanje, saj ne "govorijo" slovensko. Za angleško pišoči del spleta pa so lahko koristni.

ParentalControlBar je bolj vsestranska rešitev, ki zajame tako uporabnike FireFoxa (žal še ne deluje z zadnjo različico 3.0.5), pa tudi tiste, ki prisegajo na Internet Explorer. ParentalControlBar se namesti kot orodna vrstica. Ena večjih nerodnosti, ki smo jih opazili, je ta, da ne omogoča "tihega" preprečevanja dostopa, marveč se vedno, ko otrok naleti na onemogočeno spletno stran, pokaže okno, ki nas opozarja, da je bila stran blokirana in sprašuje uporabnika, kaj storiti.

Vedno, ko je stran blokirana, nas čaka podobno okence. Naporno.

KidZui - poseben spletni brskalnik

KidZui je posebej otrokom prirejen spletni brskalnik (www.kidzui.com) oziroma kar vstopne dveri do spletnih strani, primernih za otroke. Vsebuje tudi nekakšno socialno omrežje, v katerem si otroci lahko med seboj izmenjujejo zanimive povezave in druge informacije. Ob zagonu programa nam ta zakrije običajno namizje operacijskega sistema in tako so otroci v celoti zaščiteni pred okoljem, ki je namenjeno odraslim.

Barvit uporabniški vmesnik, ki pritegne najmlajše.

Vsa vsebina je pravzaprav moderirana in tako se otroku ne more zgoditi, da bi hote ali nehote odprl vsebino, ki bi bila sporna. Ko smo skušali odpreti kakšno slovensko spletno stran, nas je program prijazno opozoril, da so naravnost navdušeni, ker smo odkrili nekaj novega, in da so spletno stran dodali na seznam za pregled.

Brezplačna različica je okrnjena, omogoča pa dostop otrok do varnih vsebin in osnovno poročanje staršem o dejavnosti otrok v spletu. Slabih 40 dolarjev letne naročnine pa nam in otrokom omogoči precej več. Starši pridobimo podrobne analitične podatke, možnost dodatnega ročnega vnosa blokiranih spletnih strani, neomejeno zgodovino dejavnosti otrok, dobrodošla pa je tudi možnost, da nam KidZui analizira otrokove navade in nam pove, kaj našega otroka najbolj zanima v spletu. Tako sproti izvemo še kaj novega o našem nadobudnežu. Naš otrok pa lahko z isto letno naročnino odkriva nove možnosti s tem, ko zbira točke, lahko ocenjuje vsebine, mlajši pa lahko svoj Zui lik, ki mu je dodeljen ob prijavi v sistem, malce bolj svobodno in bolje obleče ali predrugači, dodan je tudi pomočnik za domače naloge.

Verjamemo, da je zadnje še posebej pritegnilo vašo pozornost. Žal vas moramo vsaj malo razočarati. KidZui je na voljo le v angleščini, zato bo to marsikoga odvrnilo od uporabe in nakupa. Priporočamo za otroke, ki že znajo brati in bi se ob pomoči staršev radi naučili še kaj angleščine.

Varno iskanje po slovensko

Med najbolj priljubljenimi iskalniki pri nas je Najdi.si, ki nam prav prek svoje orodne vrstice ponuja varno iskanje ob vključenem družinskem filtru. Žal moramo ugotoviti, da družinski filter ni več to, kar je bil. Redko naletimo na storitev, ki izgublja zmogljivosti, namesto da bi jih pridobivala. Pred leti je bil družinski filter integriran v orodno vrstico Najdi.si in družinski filter je blokiral kar precej spletnih mest, tudi zunaj dveri Najdi.si. Kolikor nam je znano, so imeli pri Najdi.si uredniško ekipo, ki se je trudila moderirati seznam blokiranih strani. Zdaj pa se družinski filter obnaša na moč podobno googlovi storitvi SafeSearch, tako da Družinski filter opravlja le izločanje neprimernih spletnih strani iz iskalnih rezultatov. Pa tudi ta možnost na nas ni naredila prav dobrega vtisa, saj tako prirejeni iskalni rezultati pogosto vsebujejo neprimerne povezave.

Družinski filter resda precej počisti neprimerne iskalne zadetke, vendar je pri tem delu daleč od popolnosti.

Tudi trenutno najbolj priljubljeni iskalnik pri nas, Google.si, ne omogoča vsega, kar zna njegov angleško govoreči brat. Možnost za vključitev SafeSearch je še vedno na voljo le v angleški različici, vendar smo opazili, da se je Google na tem področju v zadnjem letu naučil nekaj slovenščine. Očitno je to Googlovo prepoznavanje neprimernih besed povezano tudi z zmožnostjo prevajanja v slovenščini, ki jo je predstavil lani jeseni. Tako v deželici južno pod Alpami na tem področju ne ostajamo povsem bosi. Če pomislimo, kako lesen je trenutno Google pri prevajanju v slovenščino, potem tudi tu ne smemo biti preveč zahtevni do njega. Verjamemo pa, da bo iz meseca v mesec bolj natančen. Kljub temu naj še enkrat opozorimo, da boste za filtriranje iskalnih rezultatov morali uporabljati Google.com in ne Google.si.

Vista, Windows 7, pa tudi XP

Nekaj osnovnih starševskih nadzornih mehanizmov ima Vista že sama po sebi. A ne vsaka Vista. Nameščeno moramo imeti različico Home, v Business paketu pa smo za te dobrodošle, čeprav osnovne zmožnosti prikrajšani. Hudo nerodno, še posebej, ker se kar precej službenih računalnikov uporablja tudi kot domači računalnik. Rešitev za to zadrego sicer je na voljo, vendar je hudo draga - nakup Vista Ultimate. Ta namreč združuje svetova Home in Business različic in nam tako omogoča, da smo tudi v poslovnem okolju varovani z vgrajenimi Parental Controls (lahko pa se vam zgodi, da boste morali malce telovaditi z nastavitvami skupinskih politik).

Prek storitev Windows Live lahko tudi v Windows XP dosežemo enako funkcionalnost kakor s Parental Controls v Visti.

No, tudi uporabniki Windows XP po novem niso več prikrajšani. Microsoft je namreč v okviru storitev Windows Live ponudil tudi Windows Live Family Safety Filter, ki počne isto kot Parental Controls v Windows Vista; treba bo le poskrbeti za Windows Live ID račune družinskih članov, saj Microsoft tako rešuje ločeno poročanje o dejavnostih v spletu. Spet pa ugotavljamo, da Live Family Safety Filter ne presega jezikovnih ovir, saj jih pozna le peščico. Skratka, precej omejena uporabnost pri nas.

Glede na zadnjo beta različico Windows 7 kaže, da področje starševskega nadzora ne bo doživelo korenitih izboljšav. Sistem iz Viste naj bi bil nadgrajen s podporo različnim sistemom označevanja primernosti iger in z možnostjo dodajanja drugih ponudnikov storitev starševskega nadzora.

Spector Pro 6.0 - absoluten nadzor

Prav, "mulariji" ste namestili filtririni program, vendar mu kljub temu ne zaupate. Programu in/ali otroku. Kaj storiti? Uporabite lahko enega od vuhunskih programov, ki popolno spremljajo dogajanje na računalniku.

Eden takih je Spector Pro, ki bi v resnici lahko imel drugačno ime, ki ga bi bolje opisalo. Na primer Big Brother ali pa kar Agent007, kajti po zmogljivostih gre za orodje, ki nam omogoča popoln nadzor nad početjem uporabnika računalnika. Pozna tri področja delovanja: prvi je snemalnik. Nastavimo ga lahko tako, da bo vsakih nekaj minut posnel zaslonsko sliko (tudi sliko drugih priklopljenih monitorjev) ali pa zajemanje zaslonske slike sproži dogodek, ki se je zgodil (na primer: zagnal se je program, pritisnjen je bil levi gumb miške ipd.) Sproti zna shranjevati uporabnikove pogovore v programih za takojšnje sporočanje. Zajema in shranjuje tudi vso vsebino v spletnih brskalnikih, programih za delo z elektronsko pošto, pozna tudi shranjevanje FTP prometa in prometa, ki prihaja iz omrežja gnutella, po vrh vsega pa lahko čisto za vsak primer, da nam ne bi kaj ušlo, vklopimo shranjevanje pritisnjenih tipk in sprotno shranjevanje vsega omrežnega prometa.

SpectorPro in njegova nadzorna plošča z obilico možnosti

Drugo področje dela je blokiranje posameznih uporabnikov, spletnih strani in interneta na sploh. Pri slednjem lahko izbiramo med popolno prepovedjo interneta ali selektivnim blokiranjem glede na protokol prenosa podatkov.

Tretje področje dela pa je poročanje, kjer nastavimo liste neprimernih besed, modul pa bo sledil tem besedam v pogovorih, elektronski pošti in drugih dejavnostih. Poročilo z vsemi temi podatki je nato moč poslati tudi na elektronski naslov.

Za ugotavljanje, koliko osebnih podatkov uporabnik spušča v splet, pa sta predvideni možnosti sledenja dejavnostim na Facebook in MySpace.

V ZDA je Spector Pro zelo priljubljen in čislan program, ki si ga v marsikaterem podjetju ne pomišljajo uporabljati. A za nas Evropejce in naše dojemanje zasebnosti je uporaba takega programa na meji legalnega ali pa že čez.

Programi za starševski nadzor

Glede na to, da medmrežje ni samo splet, temveč tudi IRC, MSN, skype, torrent omrežja in drugo, so rešitve, ki temeljijo na spletnih brskalnikih, le deloma učinkovite. Pojavi se torej potreba po programski opremi, ki celoviteje nadzoruje uporabo računalnika. Tako znajo ti programi še precej več, kot le blokirati spletni promet. Poznajo tudi protokole za elektronsko pošto, klepetanje, FTP in P2P, tako da lahko potomca omejimo tudi pri opravilih, ki vključujejo te storitve.

Prav vsi pogosteje uporabljani omogočajo tudi časovne omejitve dostopov do interneta, nekateri omogočajo tudi kumulativne omejitve. Seveda nekateri programi poznajo tudi danes že nekoliko bolj obskurne tehnologije, kot je protokol NNTP, ki ga uporablja omrežje Usenet (novičarske skupine) in je pravo leglo neprimernosti in tudi marsikatere nezakonitosti.

Vse programe, ki smo jih preskusili, je moč namestiti v tako imenovanem "preskusnem" načinu (trial), in to vam seveda močno olajša odločitev za vam najprimernejši program. Kljub temu da postaja 64-bitna platforma vedno bolj uporabljana, tudi na novih domačih računalnikih, pa opisani programi, prav presenetljivo, vsi po vrsti delujejo le v 32-bitnih okenskih sistemih.

CyberPatrol 7.7

CyberPatrol 7.7

Izdeluje: Surf Control, www.cyberpatrol.com

Cena: 39,95 USD (1 leto), 59,95 USD (2 leti), 1 licenca, namestitev v tri računalnike.

Ocena filtiranja: Odlično.

Za: Enostaven za uporabo, veliko možnosti nastavljanja.

Proti: Ne podira filtriranja e-pošte, ne pošilja poročil po e-pošti.

CyberPatrol postaja resen program, ki ne meri več samo na starše, temveč tudi na poslovne uporabnike. To se lepo vidi po spremenjeni obliki uporabniškega vmesnika, ki je postal "zrelejši" in bolj robusten. To kaže na to, da skuša ugajati tudi poslovnemu svetu.

Prav veliko vsebinskih in tehničnih novosti glede na prejšnjo različico nima, je pa po novem povsem združljiv z Windows Vista Service Pack 1 in Windows XP Service Pack 3, izboljšana je tudi prej pomanjkljiva interakcija z Vistinim UAC (users access control). Pomembno in dobrodošlo spremembo - razveselila bo predvsem domače uporabnike - je doživel sistem licenciranja, saj lahko zdaj CyberPatrol z eno licenco namestimo v tri različne računalnike.

Uporabniški vmesnik, v katerem je vse na svojem logičnem mestu.

Poleg zanesljivosti pri filtriranju oziroma odkrivanju nedovoljenih vsebin program odlikuje tudi zelo podrobno nastavljanje. Možnosti je enostavno preveč, da bi bilo smiselno vse naštevati, zato naj zapišemo le najzanimivejše. Dostop do interneta in tudi do programov, ki jih določi sam uporabnik, lahko omejimo časovno. Pri spletnih vsebinah lahko stopnjo striktnosti filtrov nastavljamo po kategorijah vsebin (odkrivati zna npr. sovražni govor, seksualno obarvane vsebine, pisanje o drogah in alkoholu, igre na srečo ...). Poleg že pripravljenih vrst uporabe, ki okarakterizirajo uporabnika (otrok, mlajši najstnik, starejši najstnik, odrasli ...), lahko sestavimo tudi svojo vrsto nastavitev, kjer selektivno dovoljujemo oziroma prepovedujemo določene vsebine. Sami lahko dodajamo tudi blokirane oziroma dovoljene besede in besedne zveze.

Kot pred letom tako tudi danes CyberPatrol ostaja naša prva izbira, saj navduši s svojimi sposobnostmi in s skoraj nezmotljivim odkrivanjem neprimernih vsebin. Žal pa še vedno ne zna delati z e-poštnimi programi in protokolom HTTPS in to ga dela malce manj vsestranskega, kot bi lahko bil.

Običajno opozorilo, če smo preveč zvedavi.

CYBERsitter 10

CYBERsitter 10

Izdeluje: Solid Oak Software, www.cybersitter.com

Cena: 39,95 USD (enkratno).

Ocena filtriranja: Dobro.

Za: Ni letne naročnine, veliko možnosti nastavljanja, zaščita pred namestitvami zombijev.

Proti: Samo en uporabnik, ne najbolj briljantno filtriranje slovenskih strani.

Z novo različico je kibervaruška dobila podporo za Visto in to je bilo tudi pričakovati. Prav tako je pridobila tudi nekaj novih možnosti filtriranja: razpoznava strani, ki so namenjene ribarjenju in razpečevanju druge škodljive kode, povsem se lahko prepove promet po protokolu https (da na primer mlajši uporabniki ne bi v svoji naivnosti izdali npr. podatkov s kreditnih kartic svojih staršev), novost je tudi zaščita pred zombi programi, ki skušajo ugrabiti računalnik za namene razpošiljanja nezaželene pošte. Še največja novost pa je zagotovo nova tehnologija, katere uspeh bo odvisen predvsem od upraviteljev spletnih strežnikov. CYBERsitter V-Token je način, s katerim kibervaruška, nameščena v računalniku, komunicira s spletno stranjo. Da skrajšamo: spletna stran bo prepoznala, da ima uporabnik nameščen program CYBERsitter, zato bo sama lahko uporabniku onemogočila dostop do vsebine ali pa stran uporabniku tako prilagodila, da zanj ne bo več neprimerna. Kot rečeno, bo marsikaj prepuščeno spletnim skrbnikom, zato smo dvomimo, da bo to kmalu in učinkovito zaživelo.

Uporabniški vmesnik, v katerem so vidne kategorije za določanje neprimernih vsebin.

Posodobljen je bil tudi seznam blokiranih kategorij, ki je zdaj precej bolj granularen, kot je bil v prejšnjih različicah, še vedno pa velja, da tistega, kar CYBERsitter ne pozna, ne blokira. Tako nam je uspelo najti tudi slovensko stran, pa tujo prav tako, ki jo je program gladko prikazal in bi zagotovo spadala med neprimerne. Kibervaruška ostaja enouporabniška - na moremo izdelati več različnih profilov uporabnikov. Poseben program za nadzor na daljavo je bil opuščen - zdaj moramo imeti nekje v omrežju nameščeno še eno različico CYBERsitter, če želimo na daljavo upravljati nastavitve.

K9 Web Protection

K9 Web Protection

Izdeluje: Blue Coat, www.k9webprotection.com.

Cena: Brezplačen.

Ocena filtriranja: Odlično.

Za: Odlično filtriranje slovenskih strani, cena.

Proti: Filtrira le spletni promet.

Program je še vedno brezplačen, je pa doživel korenite posodobitve, saj je v filtriranje vključenih precej več kategorij, ki jih lahko tudi poljubno sestavimo v svoj set nastavitev.

Uspešno ulovljena neprimerna vsebina v K9 Web protection.

Uporabniški vmesnik programa je izveden prek lastnega spletnega strežnika, ki ga program namesti v računalnik in zato z vsemi nastavitvami upravljamo prek spletnega brskalnika. Žal zna K9 filtrirati samo promet po protokolu http in HTTPS in tudi v prihodnosti razvijalci še ne nameravajo širiti zmožnosti programa na druge internetne storitve. Tako uporabniki ostanejo brez nadzora programov za deljenje datotek, trenutnega sporočanja, novičarskih skupin in drugih storitev, ki tečejo mimo spletnih brskalnikov.

Je pa treba poudariti, da to, kar K9 Web Protection zna, opravlja zelo dobro. Tudi slovenske strani pravilno prepozna in prepreči ogled.

Če ne želite seči v denarnico in vam zadostuje že odlično filtriranje spletnega prometa, potem je K9 Web Protection kot naročen.

Za naprednejše uporabnike

Vsi v članku omenjeni programi so omejeni na en računalnik in na uporabnike, ki ta računalnik uporabljajo. Domača omrežja pa se vedno bolj večajo, namiznim računalnikom se pridružujejo prenosniki, "netbooki", pametni telefoni z WiFi. Niti ni nujno, da je za vse te naprave programska oprema, ki bi jo lahko uporabili za filtriranje in blokiranje spletnega in drugega prometa. Rešitev je torej treba iskati drugje - nekako moramo dobiti nadzor nad celotnim omrežjem.

Lahko bi v spletu iskali komercialno rešitev, lahko pa nam priskoči na pomoč odprtokodna skupnost. V njenih nedrjih nastaja in se stalno razvija DansGuardian. Ker več glav več ve, je njegova poglavitna prednost v tem, da ga zelo velika skupnost razvijalcev, ki so razpršeni po vsem svetu, iz dneva v dan dopolnjuje.

Zaradi svoje odprtokodne narave mu sicer kronično primanjkuje dobre dokumentacije in ker njegova namestitev zahteva nekaj več znanja, predvsem s področja operacijskih sistemov Linux, bodo po njem posegli bolj izkušeni.

Je pa poskrbljeno tudi za tiste, ki se ne štejejo za linuxne guruje. Na spletnem naslovu www.dalmatech.com/squid.html dobimo že konfiguriran in v virtualni strežnik zapakirani DansGuardian. S strani prenesemo datoteko in jo poženemo v predvajalniku Vmware player. V spletnih brskalnikih na naših računalnikih v omrežju le še nastavimo, da za dostop do spleta uporabljajo proxy strežnik, ki nosi IP naslov virtualnega strežnika, ki ga imamo pognanega v Vmware playerju. Dobili smo povsem delujoč filter za celotno omrežje.

DansGuardian je zelo temeljit pri filtriranju vsebin. Če ga ne prilagodimo, ostanemo tudi brez večine medijskih spletnih strani.

Že na spletni strani nas opozorijo, da je lahko DansGuardian zelo "drakonski", ko gre za filtriranje vsebin, in tako je nastavljen v izhodišču. Izkaže se, da v takem načinu dela blokira veliko večino slovenskih medijev. Čisto za hec - preprečil je dostop do prve strani www.mladina.si (najverjetneje zaradi imena rubrike Vibrator), medtem ko je stran Družine brez težav "spustil skozi". Prav tako je učinkovit pri slovenskih spletnih straneh, ki smo jih uporabili tudi za testiranje programov v glavnem članku. Po zanesljivosti ga lahko postavimo ob bok CyberPatrolu. Poudariti pa je treba poglavitno pomanjkljivost - filtrira le spletni promet.

Ni pa uporaben samo za nadzor naših potomcev, marveč ga zaradi zmogljivosti uporabimo tudi za odpravo drugih nevšečnosti, kar sicer drugače rešujemo z raznimi dodatki za spletne brskalnike. Nastavimo lahko, da določenih vrst datotek iz spleta ne moremo predvajati (npr. flash video), prenesti na disk (filtriranje po končnicah datotek - mpg., .avi., ...). Sestavimo si lahko seznam strežnikov (ali pa uporabimo zunanjega, ki ga stalno dopolnjujejo), ki strežejo oglase in tako preprečimo njihovo prikazovanje.

Če imate nekaj časa in tehnično žilico, vam predlagamo, da DansGuardian preskusite in tudi uporabljate.

Net Nanny 6.0

Spletna "varuška" je poleg CyberPatrola eden izmed najbolj uporabljanih, zmogljivih in znanih programov. Uporabniki, ki so uporabljali starejšo različico, bodo zadovoljni z izboljšanim uporabniškim vmesnikom, še boljšimi poročili in tudi z novo možnostjo ustvarjanja seznama blokiranih programov - tega prej Net Nanny ni poznal. Otroku lahko ustvarimo tudi seznam dovoljenih spletnih strani, ob čemer je ves preostali splet nedosegljiv.

Modul za določanje primernosti oziroma neprimernosti iger.

Podobno kot CyberPatrol tudi Net Nanny uporablja kontekstualno analizo spletne vsebine (ne zgolj besedilo, marveč tudi relevantne html oznake), to pa pomeni, da je na primer neka novičarska spletna stran v nekem trenutku otroku nedosegljiva zaradi neprimerne vsebine (na primer nasilja ali sovražnega govora), v drugem trenutku, ko teh vsebin ni več, pa se stran lepo prikaže.

Net Nanny uspešno prepoznava in blokira spletni promet, kar nekaj različnih sistemov za neposredno sporočanje (AIM, Jabber, Windows Live Messenger, MySpace IM ...), novičarske skupine in tudi P2P aplikacije za deljenje datotek med uporabniki.

Spletno vsebino večinoma odlično blokira, se je pa malce slabše izkazal v slovenskem spletu, saj ni blokiral nekaterih očitno neprimernih vsebin.

Net Nanny 6.0

Izdeluje: ContentWatch, www.netnanny.com.

Cena: 39,99 USD (1 leto), 59,98 USD licenca za tri računalnike.

Ocena filtriranja: Dobro.

Za: Dober vmesnik, odlično blokiranje iger, blokiranje p2p programov.

Proti: Ni filtrov za ribarjenje.

Safe Eyes 5.3

Sodeč po debatah v forumih, bi lahko rekli, da Safe Eyes pridno pridobiva zveste uporabnike. Za marsikoga je bil nenavaden uporabniški vmesnik v prejšnjih različicah cokla, ki je marsikoga odvrnila od uporabe. No, vsaj nekaj malenkosti so spravili v red in danes se ga že bolj intuitivno nastavlja. Zmotila nas je tudi nepričakovano slaba odzivnost nadzorne plošče programa.

Nadzorna plošča programa je precej počasna.

Prepozna veliko večino najbolj uporabljanih programov za neposredno sporočanje, P2P deljenje datotek, zna blokirati novičarske skupine in sestavimo mu lahko poljuben seznam blokiranih programov. Beležiti in opozarjati zna na osebne podatke, ki jih naš otrok posreduje v razna družabna omrežja (myspace, facebook ipd.). Pri področju, ki nadzoruje elektronsko pošto, lahko posebej odobrimo poštne račune, ki jih naš otrok sme uporabljati, in mu tudi dovolimo le stike s tistimi, ki jih sami poznamo oziroma odobrimo.

V naših spletnih logih, kjer uporabljamo slovenščino, program ni kaj prida uporaben, saj mu prepoznavanje neprimernih vsebin v našem maternem jeziku ne gre dobro od rok. Za angleške strani pa je zelo uporaben, kot velika večina drugih programov.

Safe Eyes 5.3

Izdeluje: InternetSafety.com, www.internetsafety.com.

Cena: 49,95 USD (letna naročnina za tri računalnike).

Ocena filtriranja: Slabo.

Za: Dela tudi na OS X, dobro filtiranje e-pošte, omejuje družabna omrežja, odlično spremljanje poročil.

Proti: Slabo filtriranje slovenskih strani.

Kaj izbrati?

Odločitev o tem, kaj kupiti in namestiti, ni lahka, saj ima vsak program svoje prednosti in slabosti. Glede na zanesljivost opravljanja nalog filtriranja in preprečevanja dostopa bi vam predlagali, da poskusite s CyberPatrol. Tudi spremenjen licenčni model, po katerem lahko z eno kupljeno licenco namestimo program v tri različne računalnike, nam naredi izdelek še bolj dostopen. Če potrebujete le spletno filtriranje ali pa niste pripravljeni dati nekaj deset evrov, potem je na dlani, da boste najbrž izbrali K9 Web Protection, ki ga odlikuje zelo zanesljivo prepoznavanje neprimernih vsebin in njihovo blokiranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji