Objavljeno: 29.5.2007 11:14 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Maj 2007

Za filmske sladokusce

Po Panasonicu AE1000, ki smo si ga ogledali prejšnji mesec, smo preizkusili še dva iz čedalje pestrejše ponudbe projektorjev, ki podpirajo visoko ločljivost 1920 x 1080 pik. Poglejmo torej, kako sta se v našem domačem kinu izkazala Epson EMP-TW1000 in Optoma ThemeScene HD81.

Epsonov projektor EMP-TW1000 smo nestrpno pričakovali. Je namreč trenutno najcenejši projektor z ločljivostjo 1080p, pri čemer pa, vsaj glede na podatke, s katerimi ga hvali izdelovalec, sploh ne gre za kakorkoli podhranjen model. Kaj lahko pričakujemo od projektorja, ki se hvali s kontrastom kar 12.000 : 1, pa čeprav je to ponavadi velikokrat prenapihnjena številka (glej meritve na preizkusu projektorjev v aprilski številki naše revije)?

Postavitev projektorja nam olajša navpično in vodoravno premikanje objektiva in zmogljiv 2,1-kratni zum. Lepo smo bili presenečeni, ko smo ugotovili, da ločljivosti 1080p ne podpira samo na vmesniku HDMI, temveč tudi na VGA. Ti projektorji namreč na vmesniku VGA večinoma podpirajo le 1080i. Razveseljivo je tudi, da je vgrajen vmesnik HDMI 1.3.

Projektor ima tri zaslončke LCD, kakovost slike pa je odlična. Ko smo stopili k platnu, smo sicer zagledali za projektorje značilno mrežico med pikami, ki je nekoliko opaznejša kot pri Panasonicu AE1000 in Optomi HD81, a zaradi majhnosti pik med siceršnjo rabo nevidna. Kontrast je odličen, še posebej, če vklopimo samodejno zaslonko, ki svoje delo opravi dobro. Tu in tam pri nenadnih spremembah svetlosti slike sicer opazimo njeno delovanje, a je povsem nemoteče.

Filmi v visoki ločljivosti so celo za malenkost ostrejši kot pri Panasonicovem projektorju, je pa zato splošni vtis za odtenek skromnejši. Slika ne deluje tako zelo "filmsko", pa tudi barve so malce manj naravne. Podobno bi lahko rekli tudi za primerjavo z Optomo HD81. A da ne bo pomote, razlike opazimo samo, če se res pikolovsko lotimo primerjanja. Poleg tega vse morebitne pomanjkljivosti več kot odtehta zelo prijazna cena. Če k temu dodamo še garancijo za žarnico (tri leta ali 3000 ur delovanja), se je Epsonovemu modelu res težko upreti.

Epson EMP-TW1000

Kaj: Videoprojektor z ločljivostjo 1920 x 1080 pik.

Izdeluje: Epson, www.epson-europe.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 3231 EUR.

Za: Visoka ločljivost, cena, kakovost slike, prilagodljivost objektiva, odlična združljivost z grafičnimi karticami, garancija za žarnico.

Proti: Ventilator bi lahko bil tišji.

Optomin projektor ThemeScene HD81 je iz precej drugačnega testa. Sestavljen je iz dveh delov, kajti vso elektroniko, ki skrbi za vrhunsko obdelavo videosignala, so spravili v ločeno ohišje, na katero priključimo tudi vse vire videosignala. To po eni strani olajša priklop različnih naprav, po drugi strani pa si boste morali za začetek verjetno omisliti dva daljša kabla za povezavo projektorja in videoprocesorja, saj priložena nista dovolj dolga za projektor, nameščen pod strop.

Brezkompromisno zasnovo projektorja prepoznamo tudi po objektivu, ki ga ne moremo premikati, za povrh pa je opremljen s samo 1,2-kratnim zumom. Premikanje objektiva in zum namreč vedno vsaj malce vplivata na kakovost slike, in je pri projektorju, ki bo ves čas nameščen pod stropom, nepotrebno.

Za razliko od Panasonica in Epsona, ki imata tri zaslone LCD, je v Optomi slikovni procesor DLP (TI DarkChip3). To je, kar zadeva kakovost slike, dobro, po drugi strani pa se pred njim vrti sedembarvni filter, ki je ena od morebitnih šibkih točk teh projektorjev. Ne tako redko se namreč zgodi, da se po nekaj tisoč urah delovanja njegov ležaj izrabi in je potrebna (draga) zamenjava. Kako občutljiv je vrteči barvni filter v Optominem projektorju, je zaenkrat seveda nemogoče napovedati.

Kakovost slike je v vseh pogledih odlična. Kontrast (v prospektu piše 10.000 : 1, dosežen ob pomoči samodejne zaslonke, katere dejavnost je približno tako opazna kot pri Epsonu) je odličen, ostrina prav tako, pa tudi barve so zelo naravne. Po zaslugi vrhunskega videoprocesorja se projektor izkaže zelo dobro tudi pri predvajanju navadnih devedejev. Od slabosti velja omeniti to, da na vmesniku VGA ne podpira najvišje ločljivosti, in da vmesnik HDMI ni 1.3.

Kar zadeva samo kakovost slike, je Optoma vsekakor nekoliko boljši projektor od Epsona, pri predvajanju navadnih devedejev tudi od Panasonica, vendar se v tem razredu naprav že srečamo s pojavom, da se cena viša precej hitreje, kot se izboljšuje kakovost. Ali je še enkrat dražji in morda za 15 odstotkov boljši (če razliko v kakovosti sploh lahko označimo z odstotki) projektor vreden svojega denarja, pa se mora odločiti vsak sam.

Upoštevati velja tudi to, da bo projektor tega razreda vse svoje zmogljivosti pokazal le v vrhunsko opremljenem domačem kinu, pri čemer imamo v mislih predvsem dobro platno in temne stene. Skratka, naprava za filmske sladokusce, ki znajo ceniti vrhunsko kakovost in so jo pripravljeni tudi plačati.

Optoma ThemeScene HD81

Kaj: Videoprojektor z ločljivostjo 1920 × 1080 pik.

Izdeluje: Optoma, www.optomaeurope.si.

Prodaja: Lestra, www.lestra.si.

Cena: 6960 EUR.

Za: Visoka ločljivost, kakovost slike, videoprocesor, dvodelna zasnova.

Proti: Cena, dvodelna zasnova.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji