Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2014 | Teme: pametni telefon

Za dolge proge

Nokia je vedno znala prodajati poceni telefone, ki so ji sicer nosili manjši dobiček, a je to   vedno nadoknadila s številom prodanih kosov. Po uspehu cenejših Lumij 520 in 6230 so zdaj Finci v konkurenco poslali še poceni telefon z velikim zaslonom.

Preden Nokio 1320 prižgemo, deluje kot klasičen telefon s šestpalčnim zaslonom. To pomeni predvsem, da je velik. Ta Lumia po velikosti spada med HTC One Maxx, Sony Xperia Ultra in Samsungove telefone Note. Tisto, kar ta finski telefon ločuje od drugih velikanov, je to, da ne gre za napravo, ki jo ženejo najhitrejše komponente. Drugi bolj uveljavljeni izdelovalci so do zdaj večje telefone poslali v boj z najnovejšo strojno opremo in vsi po vrsti so spadali v najvišje dele trga. Lumia 1320 to taktiko obrne na glavo, saj je ni komponente, ki bi sodila ob bok tistim z vrha mobilne ponudbe.

Začne se z zaslonom, ki je presenetljivo dober, a nikakor odličen. Gre za IPS LCD, ki sliko riše v ločljivosti 1280 x 720 in premore nadpovprečne vidne kote. Pravzaprav nas je na začetku pretental, da gre za zaslon, ki riše polno ločljivost. Šele pogled od blizu je razkril manjše število pik. Nokia je bila vedno dobra v tem, da je za svoje telefone našla odlične zaslone in glede na ceno ji je to uspelo tudi pri tej napravi. Pike po zaslonu premetava dvojedrni procesor snapdragon S4, ki računa pri 1,7 GHz in sodeluje z gigabajtom pomnilnika. V kombinaciji z grafičnim čipom težav z delovanjem nismo zaznali in Windows Phone je znova dokazal, da deluje dobro tudi na bolj podhranjeni strojni opremi. Največje razočaranje je tako velikost notranje shrambe, ki jo je le 8 gigabajtov. Zaradi velikosti operacijskega sistema Windows Phone jim lahko takoj odštejemo 2 gigabajta. Takšne skromnosti so vajeni predvsem v najnižjem cenovnem razredu in pri telefonih manj znanih izdelovalcev. Težko je namreč razumeti, da bi 16 GB velika shramba konkretno vplivala na končno ceno telefona. Dobrodošla je seveda reža za kartico MicroSD, s katero lahko shrambo razširimo za 64 gigabajtov.

Prijetno je presenetil fotoaparat, ki s svojimi petimi megatočkami dela zadovoljive slike in je zmožen snemati video v polni ločljivosti. Seveda tu ne gre za slike kalibra iPhone ali Lumie 1520. Vendarle se je treba zavedati, da je bilo pet megatočk še ne dolgo tega zavidanja vredna specifikacija in to, da je se preselila na cenejše dele trga, lahko le pozdravimo. Omeniti velja še možnost zamenjave zadnje stranice, kar je dobro, saj je tako mogoče spremeniti barvo telefona. Pod zadnjo stranico se skriva še orjaška 3400 mAh baterija, ki omogoča delovanje pozno v noč. Ob zmerni rabi smo brez težav 1320 uporabljali dva dni, kar je v svetu modernih pametnih telefonov razveseljiv podatek.  

Nokia Lumia 1320

Telefon.

Cena: Pri nas še ni na voljo.

✓    Velik zaslon, baterija.

✗    Ločljivost zaslona, majhna vgrajena shramba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji