Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Mitja Rutnik | Monitor September 2013

Za boljša potovanja

Čeprav so potovanja sinonim za sprostitev, druženje in zabavo, jih večkrat spremlja kanček stresa. Že sama organizacija dopustniške dogodivščine se pogosto izkaže za časovno potratno in zahteva precej potrpežljivosti. Pomagajmo si s pravimi aplikacijami za telefon!

■ Hotels.com

Iskanje primernega hotela in rezerviranje hotelske sobe ni več tako nadležno opravilo kakor nekdaj. Ob pomoči interneta hitro in preprosto dobimo informacije o različnih hotelih v določenem mestu in praktično v nekaj minutah rezerviramo hotelsko sobo za naslednji dopust.

Eden izmed bolj priljubljenih in nadvse praktičnih takih pripomočkov je mobilna aplikacija Hotels.com. Uporaba je nadvse preprosta. Vnesti je treba le mesto, datum prihoda oziroma prijave, število nočitev in oseb, aplikacija pa nam na podlagi omenjenih podatkov prikaže vse hotele, ki so še prosti. Skupaj jih ima v zbirki več kot 200 tisoč. Za vsakega izmed njih je navedena tudi cena, in sicer za različne vrste sob, skupaj s slikami za boljšo predstavo. A ker so slike lahko zavajajoče, si je dobro prebrati še mnenja popotnikov, ki so v hotelu že bivali, saj v tem primeru dobimo objektivne informacije iz prve roke. Aplikacija nam o izbranem hotelu poleg cene, slik in mnenj gostov ponuja še druge informacije, ki so za popotnike zelo pomembne. Sem štejemo čas prijave in odjave, kratek opis nastanitve, pravilnik o preklicu rezervacije, vse storitve, ki jih ponujajo, naslov in podobno.

Ko se odločimo in izberemo hotel, v katerem bomo preživljali naslednji dopust, ob pomoči aplikacije preprosto rezerviramo sobo. Podati moramo le nekaj osebnih podatkov in podatke o plačilni kartici, če to hotel seveda zahteva. Vsak ima namreč svoje pogoje poslovanja in v predstavitvi oziroma opisu si jih lahko tudi preberemo. Na koncu po uspešni rezervaciji na elektronski naslov prejmemo potrdilo in ga ob prijavi predložimo na recepciji. Uživanje se lahko začne ...

Hotels.com

Rezervacija hotelskih sob.

Kje: www.hotels.com/deals/mobile_app/

Cena: Brezplačno.

✓    Več kot 200 tisoč hotelov.

✗    Slabo zasnovana galerija slik.

■ Foodspotting

Aplikacija Foodspotting je nekakšen vizualni vodnik po hrani oziroma jedeh iz restavracij v bližnji okolici uporabnika. Med drugimi jo lahko opišemo tudi kot svojevrstno družabno omrežje gurmanov, ki vanjo nalagajo fotografije jedi iz različnih restavracij, ki so potem vidne vsem uporabnikom aplikacije. To v praksi pomeni, da lahko, še preden se odpravimo na kosilo ali večerjo, vidimo, kakšne so določene jedi v stvarnosti, in se s tem izognemo možnemu neprijetnemu presenečenju.

Vse skupaj se nemara sliši čudno, a se je aplikacija izkazala za zelo uspešno. In kako natanko deluje? Ob zagonu preprosto izberemo Explore disher (Razišči jedi), Foodspotting pa nam ob pomoči GPS prikaže slike jedi iz restavracij v bližini. Te je mogoče razvrstiti po najboljših, najnovejših in najbližjih. Ob sliki je še opis jedi, ime ponudnika, ki to jed streže oziroma ponuja, in oddaljenost od uporabnika.

Med drugim si lahko preberemo še mnenja drugih uporabnikov, ki so jed že poskusili, preverimo druge jedi iz te restavracije ter naslov oziroma lokacijo, to si lahko ogledamo tudi na zemljevidu. Ob pomoči aplikacije GPS oziroma Googlovih zemljevidov lahko pridobimo še natančna navodila, kako priti do tam. Hitro, preprosto in predvsem praktično. Da je storitev zares priljubljena, priča tudi to, da jo po vsem svetu uporablja že približno 3 milijone uporabnikov.

Foodspotting

Odkrivanje lokalnih jedi.

Kje: www.foodspotting.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Nadvse enostavna raba.

✗    Na trenutke (pre)počasno delovanje.

■ TripAdvisor

je nedvomno najbolj priljubljena in daleč najbolj razširjena aplikacija med popotniki. Opišemo jo lahko kar kot vsestransko, saj ponuja velikanske količine informacij in je tako priporočljiva za uporabo tako pri načrtovanju potovanja kot tudi na poti. Za vsako izbrano destinacijo namreč poleg možnosti rezervacije letalskih kart ponuja informacije o hotelih, znamenitostih in restavracijah. Vse omenjene podatke za boljšo predstavo prikazuje na lestvici od najboljših do najslabših, in sicer po ocenah TripAdvisorjevih uporabnikov. Pri vseh si lahko ogledamo še slike in si preberemo opis in mnenja drugih uporabnikov, ki se jih je v letih nabralo že več kot 100 milijonov.

Aplikacija ponuja še brezplačne vodnike po večjih svetovnih mestih, v katerih so zbrane vse bistvene informacije, ki jih najdemo na njihovi spletni strani. Njihova prednost se kaže v tem, da za rabo ni potrebna internetna povezava, s čimer se izognemo dragemu prenosu podatkov na tujem. Kot še eno odlično funkcionalnost omenimo iskanje bližnjih hotelov, restavracij in znamenitosti v naši bližini ob pomoči sprejemnika GPS, kar se večkrat izkaže kot zelo uporabno in predvsem koristno.

Aplikacija TripAdvisor je zares alfa in omega v svetu potovanj. Uporabniku prihrani veliko časa, saj ponuja vse relevantne informacije na enem mestu. Najboljše od vsega pa je, da je popolnoma brezplačna.

TripAdvisor

Vsestranski turistični vodnik.

Kje: www.tripadvisor.com/apps

Cena: Brezplačno.

✓    Vse na enem mestu.

✗    Ne omogoča rezervacij znotraj aplikacije.

■ Skyscanner

Iskanje in rezervacija najprimernejše in najcenejše letalske karte ni vedno najlažja naloga. Ponudnikov letalskih prevozov je namreč vedno več, saj se povpraševanje po teh storitvah povečuje iz leta v leto. Brskanje po spletnih straneh različnih letalskih družb je tako zelo zamudno in ne omogoča prave primerjave letalskih kart med različnimi prevozniki. Tu nam priskoči na pomoč aplikacija Skyscanner, ki znatno olajša proces iskanja in rezervacije letalske karte ter nam obenem prihrani precej časa. Skyscanner namreč na enem mestu zbere in prikaže vse relevantne podatke.

Uporaba aplikacije je nadvse preprosta, saj moramo najprej vnesti najosnovnejše informacije, kot so so odhodno in prihodno letališče, datum odhoda in prihoda ter  število potnikov. Na podlagi omenjenih informacij nam Skyscanner prikaže oziroma izpiše vse možne lete različnih letalskih družb, ki jih ima v svoji zbirki podatkov (več kot 1000).

Ti so avtomatsko razvrščeni od najcenejših do najdražjih, vendar lahko vse podatke še natančneje razvrstimo, in sicer po letalskih družbah, času trajanja leta oziroma celotnega potovanja, času odhoda/prihoda, številu postankov ... Tako med vsemi ponudbami laže in hitreje najdemo tisto, ki najbolj ustreza našim željam. Dodatno lahko lete označimo tudi kot priljubljene, tako da nam jih naslednjič ni treba na novo iskati.

In ko izberemo najprimernejšega, nam Skyscanner na koncu še ponudi možnost rezervacije. To lahko storimo s klicem izpisane telefonske številke ali kar prek spleta, v tem primeru nas aplikacija preveže na stran ponudnika. To je tudi ena izmed njenih redkih pomanjkljivosti.

Skyscanner

Iskalnik letalskih kart.

Kje: www.skyscanner.net/mobile/android.html

Cena: Brezplačno.

✓    Hitro delovanje.

✗    Ne omogoča rezervacij znotraj aplikacije.

■ Navigon

Ko se podajamo na pot v neznano mestu in iščemo hotel, v katerem bomo bivali, ali katero izmed znamenitosti ali kaj podobnega, je uporaba navigacije GPS vedno dobra izbira. Ena izmed boljših na trgu je Navigon, ki je v lasti dobro znane korporacije Garmin. Aplikacija uporablja zemljevide Navteq, ki so se pri testiranju izkazali za nadvse natančne, to pa je seveda od vsega najpomembneje.

Začetni menu je dokaj preprost, saj lahko ob zagonu aplikacije med drugim izbiramo med klasično ponudbo, kot so tisto, kaj nas zanima, in destinacije, seveda pa lahko pridemo do želene destinacije tudi z vnosom točnega naslova oziroma koordinat. Glas, ki nam podaja tako imenovane informacije zavoj za zavojem, za razliko od nekaterih drugih aplikacij GPS niti ni tako nadležen. Čeprav tu velja še omeniti, da aplikacija žal ne podpira slovenščine.

Navigon se zares odlično obnese v avtomobilu oziroma na cesti, za nadvse koristnega pa se je izkazal tudi pri pešačenju po mestu. Tu zares pusti za seboj večino konkurence, ki se mora na tem področju še precej izboljšati. Še ena njegovih velikih prednosti je ta, da so vsi uporabljeni zemljevidi shranjeni v napravi. To pomeni, da za rabo ne potrebujemo internetne povezave. In čeprav se nam danes to zdi že samoumevno, je na žalost še vedno moč najti kup aplikacij GPS, ki ne delujejo brez povezave.

Navigon

Navigacija GPS.

Kje: www.navigon.com/portal/uk/produkte/navigationssoftware/mobile_navigator_android.html

Cena: Od 29,95 € naprej.

✓    Natančni zemljevidi.

✗    Cene.

■ WorldMate

je odlična aplikacija, ki popotnikom rabi kot nekakšna osebna asistentka. Pri organizaciji potovanja se ponavadi žal ne moremo izogniti kupu papirjev, kot so rezervacije letalske karte, avtomobila in hotela. Prav v tem blesti aplikacija WorldMate, saj vso potrditveno elektronsko pošto raznih rezervacij pregledno uredi in na podlagi tega samodejno pripravi itinerarij našega potovanja. Vanj doda še podatke iz našega Googlovega koledarja (sestanki, srečanja ...), s katerim se samodejno sinhronizira. Tako imamo vse pomembne informacije spravljene na enem mestu in to nam zares prihrani veliko časa in živcev, saj nam ni treba več brskati po kupih papirja.

Dodatno WorldMate ponuja še možnost pretvorbe valut kar znotraj aplikacije in nam obenem prikazuje petdnevno vremensko napoved za mesto, kamor se odpravljamo, oziroma v katerem smo. V sodelovanju s ponudniki oziroma iskalniki letalskih kart, hotelov in celo luksuznih prevozov z limuzinami pa lahko omenjene prek aplikacije kar rezerviramo.

WorldMate nas seveda tudi sproti pravočasno obvešča, da slučajno ne bi zamudili leta ali kakega pomembnega sestanka, kar je še ena izmed njegovih velikih prednosti. Uporaba aplikacije je popolnoma brezplačna, zato ni čudno, da je nadvse priljubljena. Po svetu jo namreč uporablja že več kot 10 milijonov popotnikov.

WorldMate

Organizator potovanj.

Kje: www.worldmate.com

Cena: Brezplačno.

✓    Enostaven in privlačen uporabniški vmesnik.

✗    Dolgo nalaganje določenih funkcionalnosti.

■ XE Currency

Ko potujemo v države onkraj evropskih meja, moramo zamenjati denar in seveda tudi upravljati v drugačni valuti. Če nismo previdni, se to dokaj hitro izkaže za pravo moro. Računanje oziroma pretvorba denarja na pamet v domačo valuto ni vedno najbolj optimalna, poleg tega nam zna tu in tam povzročiti glavobol. V takih primerih si lahko pomagamo s pretvornikom valut v obliki mobilne aplikacije, ki sliši na ime XE Currency.

Ta je v svojem segmentu daleč najboljša in zato tudi najbolj priljubljena. To jasno nakazuje že dejstvo, da jo po svetu uporablja več kot 14 milijonov uporabnikov. Največja prednost aplikacije se kaže v nadvse enostavni in učinkoviti rabi. Uporabnik namreč lahko ob istem času spremlja do deset različnih valut, ki jih izbere izmed skupno 180, ki so na voljo. Pretvorba iz ene valute v drugo je zelo enostavna in hitra, saj preprosto vnesemo znesek, za vse drugo pa poskrbi XE Currency. Tečaji valut se samodejno posodabljajo (po želji od 1 minute do 1 ure), vendar jih lahko vselej posodobimo tudi ročno.

Zadnji oziroma najnovejši tečaji se potem shranijo na mobilno napravo, tako da zadeva deluje offline, to pa je zares velika prednost. XE Currency je brezplačen in zato podprt z oglaševanjem. Za tiste, ki ne marate oglasnih sporočil, je na voljo tudi »pro« različica aplikacije, zanjo je treba odšteti dober evro.

XE Currency

Pretvornik valut.

Kje: www.xe.com/apps/android/

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (1,47 €).

✓    Grafi cen valut za obdobje enega leta.

✗    Ni gradnika.

■ Expensify

Na potovanjih se prevečkrat zgodi, da pri ravnanju z našimi financami nismo tako pikolovski kot doma. To je seveda pričakovano, a nas vendarle lahko dokaj hitro zanese in še preden se zavemo, zapravimo večji del proračuna. Tudi na potovanjih je treba nazorno spremljati porabo, pri tem pa lahko uporabimo odlično aplikacijo Expensify.

Slednja je sicer namenjena predvsem poslovnim uporabnikom, ki si z njeno pomočjo na potovanjih zapišejo vsak zapravljeni cent, ustvarijo poročilo o porabi in tega v želji po vrnitvi stroškov predložijo delodajalcu. Toda Expensify je obenem priporočljiv tudi za zasebne popotnike, ki z njim poskrbijo, da bodo ostali v mejah zastavljenega proračuna.

Uporaba aplikacije je nadvse preprosta, saj najprej ustvarimo naše naslednje potovanje in si pod njim sproti zapisujemo in shranjujemo vse stroške. Lahko jih razdelimo na različne kategorije in jim v želji po večji preglednosti dodamo razne oznake in komentarje. Med drugim lahko poslovni uporabniki ob pomoči sprejemnika GPS spremljajo opravljeno kilometrino in ji ročno dodajo znesek na kilometer ter ob pomoči aplikacije sproti spremljajo porabo.

Na koncu potovanja nam aplikacija samodejno ustvari poročilo PDF o vseh stroških in jih nazorno prikaže po različnih kategorijah. S tem nadvse olajša in poenostavi proces, to pa nam prihrani kar nekaj časa in računanja. Storitev je za zasebne uporabnike brezplačna, podjetja pa morajo zanjo plačati, in sicer za vsakega zaposlenega posebej (prva dva sta brezplačna).

Expensify

Spremljanje stroškov.

Kje: http://help.expensify.com/mobile

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (od 4,5 € na mesec).

✓    Enostaven in pregleden uporabniški vmesnik.

✗    Ni optimizirana za tablice.

■ WiFi Finder

Internet je danes postal že velik del našega vsakdana, saj nas večina vsak dan brska po spletu, preverja in pošilja elektronsko pošto ter ostaja v stiku s prijatelji. S spletom smo radi povezani ves čas in to nam danes omogočajo mobilniki, ki jih imamo praktično ves čas s seboj. A ko smo v tujini, se vse hitro spremeni, saj je prenos podatkov na tujem še vedno precej drag. Najboljša rešitev naših težav so razne WiFi dostopne točke, bodisi v kakšni restavraciji, baru ali v avli katerega izmed hotelov. A kako jih najti?

Povsem preprosto. Potrebujemo le aplikacijo z imenom WiFI Finder. Ta nam ob pomoči sprejemnika GPS prikaže vse dostopne točke WiFi v bližini. Lahko jih  sortiramo po plačljivih in brezplačnih in po različnih vrstah ponudnikov (letališče, restavracija, knjižnica ...). Aplikacija nam vse omenjene prikaže na zemljevidu, tako da brez težav dobimo tudi navodila, kako priti do njih. Omeniti velja še, da ima aplikacija v zbirki podatkov že več kot 550 tisoč različnih dostopnih točk WiFi v 144 različnih državah sveta.

Njena največja prednost pa je ta, da si lahko celotno zbirko oziroma seznam dostopnih točk prenesemo v mobilno napravo, kajti v tem primeru nam za njeno rabo ni treba imeti internetne povezave. Aplikacija je v svojem segmentu najbolj priljubljena in funkcionalno najnaprednejša, za povrh pa še povsem brezplačna.

WiFi Finder

Seznam/Iskalnik dostopnih točk WiFi.

Kje: Google Play.

Cena: Brezplačno.

✓    Offline uporaba.

✗    Nadležno postavljeni oglasi.

■ TouchNote Cards

Le kdo od nas se ne razveseli, če od družinskih članov ali prijateljev prejme razglednico z dopusta? Lepo je vedeti, da so se nas spomnili in si vzeli čas, da nam jo pošljejo. A čeprav so razglednice vsaj večinoma privlačne na pogled, prejemniku ne pripovedujejo zgodbe, oziroma ne razvnemajo domišljije. Veliko bolj ustvarjalna metoda, in tudi precej enostavnejša (vendar malenkost dražja), je pošiljanje razglednic z aplikacijo TouchNote Cards. Kot opisujejo razvijalci, tako razglednice oživijo in obenem prejemniku povedo zgodbo.

Aplikacijo je zelo enostavno uporabljati in zahteva le minutko našega časa. Ko jo zaženemo, izberemo možnost Start a postcard (Začni z razglednico). Najprej izberemo sliko iz galerije naše mobilne naprave ali jo ob pomoči fotoaparata na novo ustvarimo. Izbrano sliko potem postavimo na razglednico, jo povečamo, pomanjšamo in zavrtimo, dokler nismo popolnoma zadovoljni. Potem s seznama stikov, ki ga ustvarimo znotraj aplikacije, izberemo prejemnika oziroma prejemnike, napišemo sporočilo (Lep pozdrav z morja – ali kaj podobnega ...) in kartico pošljemo.

V 24 urah bo natisnjena na kakovosten papir in razposlana na vse naslove, ki smo jih navedli oziroma izbrali. Čas dostave je sicer odvisen od lokacije, vendar lahko za primer povem, da bodo razglednice, če jih pošiljamo v Slovenijo, prispele v roku 7 do 14 dni. Ena stane 1,49 evra, vendar imamo v primeru količinskega nakupa na voljo razne popuste.

TouchNote Cards

Ustvarjanje in pošiljanje razglednic.

Kje: www.touchnote.com/mobile

Cena: 1,49 € na razglednico.

✓    Hitro, enostavno in učinkovito.

✗    Ni učinkov za izboljšavo izbranih slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji