Objavljeno: 25.5.2021 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2021

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Zmagovalec našega nedavnega preizkusa cenejših telefonov Realme 7 Pro je izstopal predvsem zato, ker je za 300 evrov dostavil komponente, ki jih konkurenca enostavno ni imela ali pa je imela slabše. OLED-zaslon (ki se osvežuje s 60 GHz), stereo zvočnika, 128 GB shrambe, baterija 4.500 mAh in Snapdragon 732G s 6 GB pomnilnika so zelo, zelo dobra kupčija v tem cenovnem razredu.

Vendar je Xiaomi Redmi Note 10 Pro, ki ga lahko kupimo za praktično enako ceno, še boljša izbira. Procesor in količina pomnilnika sta enaka, potem pa se že začnejo razlike, ki vsaj na papirju prednost dajejo Xiaomiju. Baterija je večja, 5.020 mAh proti 4.500 mAh, a sta avtonomiji v praksi primerljivi. Za to ima najbrž največ zaslug zaslon Redmija, ki je malce večji (6,7 palca) in se lahko osvežuje pri 120 Hz. »Hitri zasloni« niso vedno pri vrhu prioritet uporabnikov, a vmesnik teče bolj tekoče in pri igrah se večja hitrost osveževanja velikokrat obrestuje. Predvsem pa je malce noro, da smo letos dobili telefon, ki stane le 300 evrov in podpira 120-herčno osveževanje zaslona. Še pred letom dni je bila ta funkcionalnost rezervirana za dosti dražje naprave. Zasloni OLED so pri dragih modelih že nekaj časa stalnica, a ko pogledamo cenejše naprave, so še vedno bolj izjema. Tudi sicer v telefonih niso tako svetli kot v tokratnem Xiaomiju. Okoli zaslona so robovi, a niso drastični in se vsaj približajo estetiki dražjih naprav, ki robove zmanjšajo na minimum.

Zadnja stranica je plastična, a narejena iz dobre zmesi in prav nič ne moti. Škoda je, da telefon ne podpira brezstičnega polnjenja, a to večinoma vsi proizvajalci še vedno rezervirajo za dražje naprave. A kot smo rekli, zaslon 120 Hz je že v poceni telefonu, mogoče naslednje leto dodajo še brezstično polnjenje. V škatli dobimo še prozoren silikonski ovitek, kar je že skoraj tradicija kitajskih proizvajalcev, in upamo, da se bo nadaljevala. Še ena reč, ki »manjka«, je vodotesnost IP68, se pa pohvali s certifikatom IP53, kar pomeni, da se bo ubranil vsaj pred rahlim dežjem. Omeniti gre še stereo zvočnika na prednji strani, kar bi res lahko postalo standardno tudi pri dražjih napravah.

Oblikovno je to všečen telefon, z izjemo grbine za kamere, ki je zelo kičasta. Sklepamo, da so se trudili razlikovati od konkurence, a preprostejši dizajn ne bi škodil.

Kamera je tisto, kar izstopa, saj je glavno tipalo 108 MP v ugodnih svetlobnih pogojih dejansko dobro. Širokokotna kamera (tako kot pri večini telefonov) izgubi nekaj ostrine, a je vseeno zadovoljiva. Še v slabših svetlobnih pogojih je ta fotoaparat povsem dostojen.

Tako kot navadno je največja hiba Xiaomijeva Android preobleka MiUi, ki je na trenutke še vedno dokaj brezsramna kopija Applovega iOS. Ni pa več tako hudo, kot je bilo na začetku. Vseeno bi priporočili namestitev Nova launcherja ali kakšnega podobnega zaganjalnika, ki bi izkušnjo malce bolj približal čistejšemu Androidu. Predvsem pa zaganjalnik, ki zna skriti podvojene aplikacije, da bo čim manj zmede. Še stavek o oglasih, ki se (lahko) pojavljajo v vmesniku. Pri Redmi Note 10 Pro jih nismo opazili, a že dejstvo, da Xiaomi v svoje Android preobleke daje to funkcionalnost, je nekaj, na kar je treba opozoriti. Te oglase se sicer da izklopiti in splet je poln nasvetov, kako točno to naredimo. Vseeno pa ostane slab priokus, da smo kupili napravo, ki nam hoče na dolgi rok še nekaj prodajati. Najbrž je prav zato tudi tako cenovno ugodna, a vseeno.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro bi zmagal na našem preizkusu cenejših telefonov, če bi ga takrat že imeli v rokah. Za 310 evrov dobimo res zelo spodoben telefon z zaslonom, ki v tako poceni napravi skorajda nima kaj početi. Fotoaparat je v tem cenovnem razredu nadpovprečen, avtonomija je zadovoljiva in oblikovno gre za lep telefon. To pa ne pomeni, da pri Realmiju spijo, saj je v istem času izšel že naslednik njihove sedmice. Realmi 8 Pro se (vsaj na papirju) zelo dobro postavi ob bok Redmi Note 10 Pro, in če ga dobimo v roke, bomo znali povedati, ali je dovolj napredoval v primerjavi s sedmico, da lahko krono prevzame nazaj.

Za konec pa še o imenih. Xiaomi ima poleg svoje blagovne znamke še znamko Poco in obe sta pri nas že kar znani. Redmi je le ena od njihovih podznamk in še najbolj neposreden konkurent ji je znamka Realmi. Da, tako inovativni so z imeni, da so si preveč podobna. Realmi pa je v lasti podjetja Oppo oziroma BBK, ki ima v lasti tudi OnePlus in Vivo. Do nas seveda ne pridejo vsi izdelki Xiaomija in BBK, a je vsaj površno dobro vedeti, kam kaj sodi. Tudi lastništva teh blagovnih znamk se kdaj spreminjajo, saj naj bi bil Poco zdaj bolj samostojen, a dostikrat gre le za marketing in korporativne rošade. Da je Redmi telefonu na tokratnem preizkusu dal ime Note 10 Pro, pa tudi ni naključje, saj kitajska podjetja nenehno merijo na Samsung. In pač kradejo imena.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 310 EUR

Za: Zaslon.

Proti: Bolj malo glede na ceno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji