Objavljeno: 26.10.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2021

Xiaomi Pad 5 - Tablična vrnitev

Tablice so nekaj let veljale za skorajda pozabljeno kategorijo, s prihodom koronavirusa pa so ponovno postale zanimiva cenejša računalniška alternativa. Preizkusili smo Xiaomijevega konkurenta, tablico Pad 5.

Tablice doživljajo v zadnjem letu in pol ponovno rast zanimanja, povod za to so seveda koronavirus in z njim povezano delo ter šolanje na domu. Če je družina pred nekaj leti potrebovala le en domači osebni računalnik, so se zahteve tako rekoč čez noč spremenile. Kar naenkrat je vsak član družine potreboval napravo, s katero je lahko dostopal do video klicev, spleta itd. Pri tem so tablice pogosto dovolj dober nadomestek za osebni računalnik, sploh ko gre za manj zahtevno delo (denimo sestanek prek Zooma). Seveda so tudi občutno cenejše – tu razpon sicer seže bistveno niže kot pri prenosnikih, da dobimo nekaj vsaj približno zglednega.

Xiaomi je tako pred dobrim mesecem pokazal novo tablico, imenovano enostavno Pad 5. Njihova zadnja naprava na tem področju je tri leta star in že opuščen Mi Pad 4, z novincem pa merijo više, kot so doslej (velja omeniti, da so vmes tudi opustili oznako »Mi«).

Nova tablica je na prvi pogled zelo kakovostna, pri oblikovanju so se nekoliko zgledovali po Applovem iPadu Pro. Ohišje je namreč aluminijasto z odsekanimi, rahlo ostrimi robovi. Videz nam je všeč, saj deluje tablica zelo elegantno, tudi z zelo majhnimi robovi okoli zaslona. Zadnja stranica je prijetno matirana, na njej se prstni odtisi zelo malo poznajo. Na preizkusu smo imeli temno (»kozmično«) sivo, so pa na voljo tudi druge barve, čeprav jih v naših spletnih trgovinah nismo našli.

Vmesnika sta le dva – prvi je klasični USB-C, drugi pa namenski vmesnik za priklop tipkovnice, ki jo Xiaomi ponuja kot dodatno opremo, a za zdaj še ne pri nas. Ni torej izhoda za slušalke niti bralnika pomnilniških kartic. Zadaj je fotoaparat povprečne kakovost z ločljivostjo 13 MP, prednji ponudi 8 MP. Tablica tudi nima bralnika prstnih odtisov, a dvomimo, da bo veliko ciljnih uporabnikov to pogrešalo.

Zaslon je zelo kakovosten, gre za 11-palčni IPS ločljivosti 2.560 × 1.600 pik z osveževalno frekvenco 120 Hz. Barve so na njem videti odlično, tudi kontrasti so zelo dobri. Svetlost je zadostna, je pa zaslon zelo odseven, kar otežuje uporabo zunaj, na močnejšem soncu. Zelo dober je tudi sistem štirih zvočnikov (Xiaomi se pohvali z značko Dolby Atmos in s sodelovanjem s podjetjem Harmon Kardon), ki ponudi presenetljivo zgleden zvok glede na tankost ohišja.

Žal ostaja naša glavna kritika vseh Android tablic – še vedno je kar nekaj aplikacij, ki enostavno niso prilagojene delu na takem zaslonu in ga ne izkoristijo.

Ob ceni velja pohvaliti strojno zmogljivost – proizvajalci Android tablic so te pogosto opremljali s starejšimi in z manj zmogljivimi procesorji, Xiaomi pa se je tu odločil za zmogljivejšo pot. Vgrajen je namreč Qualcommov procesor Snapdragon 860, zmogljivi (vendar ne vrhunski) procesor, predstavljen v začetku leta, z osmimi jedri. Od tega ima eno res hitro jedro s taktom do slabih 3 GHz, tri s taktom do 2,4 GHz ter štiri počasnejša in varčnejša. Tablica je tako zelo hitra in odzivna, tudi pri igrah se odlično obnese. Preizkusili smo Fortnite, ki ga brez težav poganja pri najzahtevnejših grafičnih nastavitvah. Vgrajenih je sicer 6 GB pomnilnika, prostora za uporabniške podatke pa 128 GB (obstaja sicer tudi različica z 256 GB). Vzdržljivost akumulatorja je odlična, baterija namreč ponudi 8.730 mAh, ki naj bi po naših ocenah zdržala nekje okoli 10 ur mešane uporabe (nekaj iger, nekaj brskanja po spletu, nekaj Netflixa).

Na tablici je nameščen Android 11 z Xiaomijevim vmesnikom Mi UI, ki je dovolj odziven in pregleden. Žal pa ostaja naša glavna kritika vseh Android tablic – še vedno je kar nekaj aplikacij, ki enostavno niso prilagojene delu na takem zaslonu in ga ne izkoristijo. To je še posebej očitno v vodoravnem, landscape položaju, kjer je na straneh ogromno neizkoriščenega prostora. Hkrati je v svetu Android tablic manj res kakovostnih aplikacij za zahtevne uporabnike, kot jih je za Applove tablice iPad. Enostavno se pozna, da Apple v to področje vlaga občutno več energije in ima uporabnike, ki so pripravljeni za kakovostne aplikacije tudi plačevati, vse to pa za seboj potegne tudi razvijalce.

Nov Xiaomijev Pad 5 je v tem trenutku ena najboljših Android tablic na tržišču – sploh če upoštevamo razumno ceno. Po našem mnenju je odlična izbira za vse, ki si želijo tablico za ogled videa (Netflix, Youtube) ter za brskanje po spletu, pa tudi za igranje iger ter enostavnejša domača opravila (Zoom, Facebook). V kombinaciji z bluetooth tipkovnico pa se lahko znajde tudi v vlogi enostavnega upravljalnika dokumentov (denimo prek Google Docs).

Xiaomi Pad 5

Kaj: tablica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 380 EUR (128 GB/6 GB RAM)

Za: Kakovost izdelave, zmogljivost, zaslon.

Proti: Manj kakovostnih aplikacijo kot za iPad.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 4.8.2022 | 13:19

Odlična tablica lahko rečem po nekaj mesecih uporabe. Da bi bla še AMOLED bi blo pa že kičasto. Vsi streaming servisi delajo v polni ločljivosti kot ste navedli :)

Matjaž Klančar | 4.8.2022 | 13:39

Super. Kot kaže, se bom v kratkem tudi sam zgledoval po tem Monitorjevem nasvetu ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji