Objavljeno: 26.3.2007 07:51 | Avtor: Dušan Kastelic | Monitor Marec 2007

Xara gre med profesionalce

Kljub temu da so v Xari veterani pri programih za vektorsko risanje (njihovi začetki segajo v čase 8-bitnih mlinčkov) in ponujajo enega najboljših izdelkov po zelo ugodni ceni (XaraXtreme), jim nikoli ni uspelo, da bi si odrezali omembe vreden kosa pogače na področju DTP in grafičnega oblikovanja.

Doslej se niso upali odkrito spopasti z večjimi in močnejšimi konkurenti, kot sta Adobe in Corel. Namesto tega so se zadovoljili z drobtinicami in iskali tržne niše v nedoločljivih kategorijah, kot je "najboljši program za WEB ilustracije" ali "najprimernejše orodje za vektorske ilustratorje" ...

Vendar v času globalizacije preživijo le velike ribe. Majhna podjetja lahko v najboljšem primeru upajo, da jih bodo večja kupila, ali pa jih čaka životarjenje do bridkega konca. Ker imajo pri Xari izkušnje iz časov, ko jih je sodelovanje z velikim Corelom skoraj pokopalo (Corel je nekaj let tržil Xaro pod svojo znamko), vedo, da nobena od možnosti ni ugodna. Zato so se opogumili in prešli v ofenzivo - svojemu paradnemu konju, programu za vektorsko risanje XaraXtreme, so močno izboljšali orodja, namenjena grafičnim oblikovalcem, dodali besedico PRO in seveda navili ceno.

A najprej se spomnimo, po čem je Xara doslej slovela. Predvsem po hitrosti! Vendar je treba priznati, da z vse hitrejšimi računalniki ta prednost postaja vse manj opazna. Prav pride le pri zelo kompleksnih risbah. Naslednja prednost je zelo kakovostno glajenje robov (anti-aliasing), zelo dobro pa se odreže tudi pri manipulaciji z bitnimi slikami (fotomontaže ipd. ...). Tu pri nekaterih opravilih prekaša celo najboljše programe za obdelavo bitnih slik.

V različici XaraX PRO so dodali še oblikovanje besedila v stolpcih, kar je izvedeno solidno, čeprav bodo profesionalci za DTP pogrešali naprednejše funkcije (kot je avtomatsko deljenje besedila itd. ...). Ker Xara po novem omogoča delo na več straneh hkrati, je postala dobro orodje za oblikovanje prospektov. Izboljšan nadzor nad predpripravo za tisk (CMYK in Pantone), izvoz in uvoz dokumentov PDF ter izboljšana povezava s Photoshopom pa bodo zadovoljili tudi bolj zahtevne grafične oblikovalce.

V Xari Xtreme PRO lahko po novem oblikujemo besedila v stolpcih, in to prek več strani hkrati.

Vsaj omembo pa si zasluži tudi izvoz animacij v formatu flash. Ta je zaenkrat narejen še rahlo okorno, a napoveduje, da lahko v naslednjih različicah Xara postane nevaren konkurent celo Flashu!

S temi izboljšavami so imenu sicer zasluženo dodali pridevnik "Professional", ali bodo profesionalci program v resnici sprejeli za svojega, pa bo pokazal čas ...

Xara Xtreme PRO

Kaj: Profesionalna različica XareXtreme.

Izdeluje: Xara., www.xara.com.

Cena: 154 evrov.

Za: Izboljšano delo z besedilom, orodja za izdelavo barvnih izvlečkov, delo z dokumenti PDF ...

Proti: Barvni izvlečki v določenih okoliščinah niso natančni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji