Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2006

Windows Vista RC1 zaenkrat s težavami

Prvi preizkusi skoraj končne različice Windows Vista (RC1 - Release Candidate 1) kažejo, da bi znali imeti uporabniki precejšnje težave, če bodo z novim operacijskim sistemom želeli nadgraditi Windows XP.

Težave nastanejo zaradi množice programske opreme, ki jo namestitveni program označi kot nezdružljivo (predvsem so seveda na udaru protivirusni programi, požarni zidovi in podobno), in seveda zaradi manjkajočih gonilnikov za "eksotično" strojno opremo.

Vista sicer omogoča nadgradnjo, vendar je vsaj mi nikakor nismo mogli izvesti.

Podrobnejši preizkus Viste sicer lahko pričakujete tik pred izidom tega operacijskega sistema, na hitro pa smo se z namestitvijo (oziroma poskusom le-te) pozabavali tudi v Monitorju. Poizkus nadgradnje se je končal z dolgim seznamom programske, pa tudi strojne opreme, ki z Visto ni združljiva. Nekateri med njimi so moteči toliko, da po namestitvi ne bodo več delovali, drugi pa nadaljnjo namestitev sploh preprečijo. Še več, namestitveni program je od nas zahteval, naj prve ročno odnamestimo in poizkusimo znova. S tem se, seveda, nismo strinjali.

Namestitev moti kup programov, pa tudi strojna oprema, ki ni na seznamu podprtih naprav.

Zato smo se odločili za vzporedno namestitev oziroma t. i. "dual boot". Namestitev na poseben imenik na isti diskovni particiji (npr. c:\windows_vista) se izkaže za nemogočo (Windows 2000 in XP sta tako sobivanje podpirala). Namestitev na drugo particijo na istem disku prav tako, saj hoče biti Vista obvezno na primarni particiji (v tem je Windows XP še z Linuxom boljši par). V obupu smo torej v računalnik namestili nov, dodaten disk SATA in namestitev se je končno začela. No, do prvega vnovičnega zagona, saj smo nato na zaslon dobili sporočilo, da nadaljevanje namestitve ne najde programa winload.exe. K sreči je operacijski sistem (Windows XP) ostal nedotaknjen in je deloval naprej. Namestitev nam je uspela šele na popolnoma čistem računalniku - ko smo jo zagnali z zagonskega DVD...

Namestitev na isto particijo, na kateri je že Windows XP, ni mogoča.

Microsoft sicer zatrjuje, da bo nadgradnja v končni različici delovala, kot je treba. V ta namen je priloženih tudi nekaj "migracijskih" programov. Bomo videli. Časa ni več veliko.

Windows Vista RC1 (build 5600)

Kaj: Skoraj končna različica operacijskega sistema Windows Vista.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Cena: Še ni znana.

Za: Namestitev je popolnoma avtomatizirana in od uporabnika zahteva zelo malo sodelovanja.

Proti: Težave pri nadgrajevanju Windows XP oziroma sploh pri namestitvi v "ne čist" računalnik.

Microsoft sicer zatrjuje, da bo nadgradnja v končni različici delovala, kot je treba. V ta namen je priloženih tudi nekaj "migracijskih" programov. Bomo videli. Časa ni več veliko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji