Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2018

Wiko View

Wiko je francosko podjetje, ki je do zdaj izdalo konkreten nabor pametnih telefonov, nas pa je prvi doletel Wiko View. Gre za oblikovno všečen telefon, ki mu je mogoče odstraniti zadnjo stranico. Ta poteza je leta 2018 pri konkurenci že skorajda izumrla in uporabniki smo se že navadili, da baterije enostavno ni več mogoče vzeti iz telefona. Na zadnji strani plastičnega ohišja je še bralnik prstnih odtisov, ki ni najhitrejši, a smo videli tudi že počasnejše. Na vrhnji stranici je vhod za slušalke, na spodnji pa le vhod micro USB. Ta resnično izumira, saj so tudi najcenejši telefoni počasi prešli na USB C. Tako je prisotnost starejšega vmesnika vedno bolj nadležen podatek, ko razmišljamo o telefonu. Prehodna obdobja med enim in drugim vmesnikom so vedno naporna, tako da je nakup telefona, ki nas bo še nekaj let držal na kablu micro USB, medtem ko gredo vse druge naše naprave naprave na USB C, nespametna poteza.

Wiko ima 5,7-palčni zaslon z ločljivostjo 1440 × 720 pik, ki ni slab. Lahko bi bil nekoliko svetlejši, a gre za lep zaslon. Strojno je Wiko View bolj pri dnu spektra, saj ima štirijedrni Snapdragon 425 pri 1,4 GHz, a tri gigabajte pomnilnika, kar je pohvalno. Izkušnja ni slaba, toda med rabo se zaznajo upočasnitve animacij. Predvsem je nadležno privzeto oglašanje telefona ob slehernem dotiku zaslona. Tega je najbolje čimprej izklopiti, saj gre za zelo visok pisk, ki začne najedati po nekaj minutah rabe. Vse skupaj upravlja Android 7.1, ki ima preobleko podjetja Wiko. Ta skuša Android nadgraditi z gestami in nekaj popravki, a ne gre za nič pretresljivega. Preobleka preseneti oblikovno, saj ikone aplikacij niso grde in dosti reči so prepustili oblikovanju golega Androida.

Pri zunanjosti je treba omeniti še, da je zvočnik na dnu zadnje stranice telefona, kjer ga lahko ponesreči prekrijemo. Že tako ne gre za glasen zvočnik in ko k temu dodamo, da zvok strelja stran od nas, je rezultat temu primerno slab.

Wiko View ima zametke solidnega poceni telefona, a ga izda preveč podrobnosti, da bi ga lahko jemali resno. Micro USB, zvočnik in povprečen procesor so dovolj, da ga je nemogoče priporočiti. Pa četudi je oblikovno lep in je androidna preobleka solidna.

Wiko View

Hitrost delovanja: 6.

Kakovost izdelave: 6.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 200 EUR.

Za: Oblikovanje.

Proti: Micro USB, zvočnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji