Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2024

Vsestranski glasbenik

Od novembra 2022, ko je ChatGPT prvič prišel na sceno, smo bili priče številnim občudovanja vrednim stvaritvam, ki jih je naredila umetna inteligenca. Generativni boti so pisali, prevajali, slikali, računali in še kaj. Najnovejše orodje s podporo umetne inteligence, ki je že postalo viralno, je Suno, generator pesmi, ki na podlagi opisa ustvari pravo in zelo poslušljivo glasbo.

Keenan Freyberg je soustanovitelj podjetja Suno, ki zagovarja dostopno in zabavno ustvarjanje glasbe za vse.

Suno je spletni generator glasbe na osnovi besedila, ki lahko v nekaj sekundah ustvari celotne pesmi iz preprostega besedilnega ukaza. Če spletnemu orodju naročimo, naj ustvari psihedelično, neodvisno angleško rock pesem o prijatelju, obsedenem s svojim telefonom, bomo dobili dve minuti dolgo pesem, ki bo vključevala primerne vokale, instrumentacijo, besedilo, naslov pesmi in celo umetniško podobo. Storitev je od svojega začetka lanskega decembra pritegnila veliko pozornosti v tehnološkem svetu. Nad njo se je navdušil celo Microsoft, ki je ustvarjanje celovitih pesmi z besedili, vokali in s spremljavo vključil v svojega umetnointeligenčnega bota Copilot. Soustanovitelj istoimenskega podjetja Keenan Freyberg poudarja osredotočenost orodja na zabavno in dostopno ustvarjanje glasbe za vse, pri čemer izpostavlja, da so vokali pomemben del zabave. Nedavno izdana tretja različica Suna se ponaša z izboljšano kakovostjo zvoka, ki se zlahka primerja z radijsko.

Suno deluje v dveh načinih, s tradicionalnimi besedilnimi pozivi ali v prilagojenem generiranju, kjer natančno določimo vse dele pesmi, od besedila in zvrsti do grafične podobe.

Suno uporablja model strojnega učenja, ki je izurjen na obsežnih količinah glasbenih podatkov in besedil pesmi, kar mu omogoča, da analizira vhodne podatke in ustvari izvirno pesem po opisu uporabnika. Platforma se ponaša z modernim uporabniškim vmesnikom, ki s temnejšimi barvami preprečuje utrujenost oči in je s sodobnimi gradniki primeren tako za začetnike kot profesionalce. Vključuje tudi različne funkcije, kot so personalizirana nastavitev pesmi, možnost remiksa in nadaljevanja ustvarjanja pesmi, deljenje ter organiziranje pesmi v predvajalnih seznamih. Suno deluje v dveh glavnih načinih: osnovnem, kjer vnašamo tradicionalne besedilne pozive in izbiramo instrumentalne izhode, ter prilagojenem, ki omogoča vnos lastnih besedil, nastavitev žanra in celo naslova stvaritve. Umetna inteligenca obdela vse posredovane vnose naenkrat, namesto da bi proizvajala ločene elemente (kot so vokali in glasbila), ki bi se kasneje združili. Ta pristop po besedah Freyberga privede do glasbe višje kakovosti. Tretja različica Suna ne ponuja le izboljšane kakovosti vokalov, ampak vključuje tudi nove funkcije, kot so natančne kontrole, ki omogočajo zaklepanje delov pesmi, ki so nam všeč, in ponovno generiranje ostanka, ki morda ne ustreza našim pričakovanjem. Izboljšava orodje naredi še privlačnejše, saj omogoča globlje angažiranje pri ustvarjanju glasbe.

Z naročnino Premier lahko ustvarimo dva tisoč pesmi dnevno in postanemo najplodnejši glasbenik na planetu.

Osnovna uporaba glasbenega generatorja je sicer brezplačna, a precej omejena. Na dan prejmemo največ 50 kreditov, kar je dovolj za deset pesmi. Teh ne moremo uporabljati v komercialne namene. Z naročnino na Pro, ki nas vsak mesec olajša za osem ameriških dolarjev, dobimo dovolj kreditov za ustvarjanje 500 pesmi na dan, ki jih lahko tudi komercialno uporabljamo, na primer na spletišču Youtube ali celo za nalaganje na Spotify ali Apple Music. Naročnina Premier za 24 dolarjev mesečno poveča dnevno omejitev na dva tisoč pesmi. Ne glede na izbrano naročnino (ali brez nje) nam je omogočen dostop do vseh orodij umetnointeligenčnega glasbenega ustvarjalca. Z naročnino prejmemo tudi pravice do ustvarjenih pesmi, medtem ko jih v primeru brezplačne rabe zadrži podjetje Suno. Vendar pozor, te pravice se razlikujejo od avtorskih, saj sta razpoložljivost in obseg zaščite avtorskih pravic za vsebine, ustvarjene (v celoti ali delno) z uporabo umetne inteligence, kompleksno in dinamično pravno področje, ki se hitro razvija in se razlikuje med državami. V ZDA kreativna dela, ki jih ustvari umetna inteligenca brez človeškega sodelovanja, ne morejo biti avtorsko zaščitena. Orodja, kot je Suno, ki ustvarjajo glasbo na podlagi podanega besedila, ta vprašanja še dodatno zapletejo. Suno zato razumljivo ne dovoli ustvarjanja pesmi v slogu določenih glasbenikov ali uporabe vokalov pravih pevcev.

Suno je odlično orodje s potencialom za raziskovanje edinstvenih kombinacij glasbenih zvrsti in angažiranje na inovativne načine, ki so mogoči samo z uporabo umetne inteligence. Ta zavezanost k premikanju meja umetne inteligence v glasbi kaže širši trend v tehnološki industriji, kjer se umetna inteligenca vse pogosteje uporablja za izboljšanje ustvarjalnih procesov in naredi umetniško izražanje dostopnejše širšemu občinstvu. Komaj čakamo na četrto različico, katere obrisi so že na obzorju.

Suno

generativna umetna inteligenca za glasbo

Kje: Suno.com

Koliko: Brezplačno ali od 8 USD naprej.

Za: Glasbeni izdelki v celoti, kakovostna glasba z vokali.

Proti: Zmeda s pravicami do ustvarjene glasbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji