Objavljeno: 27.5.2008 15:17 | Avtor: Domen Savič | Monitor Maj 2008

Vse je v kontekstu

Ko blogerji spečejo torto, računalnik pa jo oblije s čokolado in potrese z mrvicami. Vsaj taka je osnovna zamisel spletnega vtičnika Zemanta.

Čeprav zgornji uvod zveni zelo kuharsko, je vendarle dober opis vtičnika za priljubljene blogerske sisteme za objavljanje, kot so Wordpress, Blogger in Typepad. Uradno vtičnik rabi za bogatenje vsebin. To se kaže v avtomatičnemu izboru fotografij, povezav na zunanja spletna mesta in izboru ključnih besed.

Zemify! je čudežna beseda, s katero poženemo vtičnik, ki ga predhodno naložimo neposredno v brskalnik in samodejno prepozna blogerski sistem za objavljanje vsebin. Program "prebere" vsebino in predlaga ključne besede, ki s povezavami kažejo na Wikipedijo, Amazon in IMDB, največjo zbirko podatkov o filmih, hkrati s povezavami pa predlaga tudi povezane zgodbe, ki bi utegnile bralce izvirnega prispevka zanimati. Da niso prispevki sestavljeni samo iz dolgočasnega besedila, se vtičnik poveže tudi s slikovno zbirko podatkov Shutterstock in predlaga devet fotografij, ki bi po njegovem mnenju sodile k vašemu besedilu.

Tako z vtičnikom odpade iskanje primernega slikovnega gradiva, pa iskanje povezav, s katerimi bi še dodatno podprli vaše že tako dobro argumentirane zapise v dnevniku, in tudi mučno urejanje ključnih besed vsakega prispevka posebej. Idealno orodje, s katerim izpopolnite in obogatite svoje prispevke.

Seveda pa ima tudi ta program svoje omejitve, zaradi katerih bodo nekateri slovenski blogerji še vedno raje uporabljali dobri, stari Google in večpredstavne vsebine sami dodajali v svoje že tako dobro argumentirane prispevke v spletnem dnevniku.

Dogaja se namreč, da vtičnik ob slovenskem besedilu "napačno" določi spletne povezave (ker je trenutno edina optimizacija v angleščini, boste ob uporabi pri slovenskih blogerskih vsebinah veliko časa porabili za popravljanje "napačno" postavljenih povezav oziroma ključnih besed), izbere "neprimerne" slike (spet posledica tega, da ima na primer George Bush veliko večji "portfelj" kot Danilo Tűrk), oziroma predlaga "napačne" ključne besede. V angleščini deluje neprimerno bolje in je ročnega popravljanja zelo malo oziroma nič.

Pogrešali smo večje število ponujenih slik (trenutno lahko izbiramo med devetimi predlaganimi slikami) in večjo raznolikost (trenutno vtičnik ponuja slike glede na frekvenco posamezne besede v prispevku), po našem mnenju pa bodo vtičnik bolj cenili uredniki spletnih medijev, ki morajo v kratkem času obdelati večje količine besedila in fotografij; za klasične slovenske blogerje pa bo "samo" prijetna popestritev angleških prispevkov.

Blogerski vtičnik Zemanta

Kaj: Vtičnik za Wordpress, Typepad in Blogger.

Izdeluje: Zemanta, www.zemanta.com. 
Cena: Brezplačen.
Za: Dobra zamisel, olajšanje bogatenja vsebine, plod slovenskega znanja.

Proti: Nedodelan, slabo podprta slovenščina.

Za klasične slovenske pisce spletnih dnevnikov bo vtičnik "samo" prijetna popestritev angleških prispevkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji