Objavljeno: 28.11.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2023

Vsak je lahko bobnar

Virtualni programski bobni so odličen pripomoček za vsakogar, ki si želi snemanja ali igranja bobnov, z elektronskim glasbilom ali brez njega. Mnoge zamisli niso nikdar uresničene, ker zmanjka denarja zanje, in to še kako velja za večino bobnarskih sanj. Kakovostno glasbilo in studijske ure veljajo pravo malo bogastvo, ki si ga lahko privoščijo le redki. Na srečo je tu računalnik s programom EZdrummer 3.

Švedsko podjetje Toontrack bobnarjem ponuja dva programska izdelka, Superior Drummer 3 in EZdrummer 3. Zadnji je cenejši in dostopnejši, a še vedno primeren tako za začetnike kot znalce, željnega resnega dela z ritmi. EZdrummer 3 spada med najbolj priljubljene programe za virtualno bobnanje, in sicer zaradi treh osrednjih privlačnosti. Začnimo z zvoki, ki predstavljajo jedro programa. EZdrummer 3 se ponaša z novo knjižnico zvokov, posnetih v legendarnem berlinskem studiu Hansa Tonstudio. Ta vključuje sedem bobnarskih kompletov, različne dodatne manjše bobne (angl. snare), prehodne in bas bobne ter vrsto činel, ki ponujajo raznolike zvočne učinke. Kakovost zvokov je izjemna s čistimi, z živahnimi in avtentičnimi vzorci, ki so primerni za širok spekter glasbenih stilov. Prav raznolikost zvokov nam omogoča, da eksperimentiramo in najdemo pravega ne glede na projekt, ki se ga lotimo, za rock, pop, jazz ali katerokoli drugo zvrst glasbe.

Cenejši program za bobnarje podjetja Toontrack bo zadovoljil tako začetnike kot znalce.

Poleg izjemne knjižnice zvokov EZdrummer 3 vsebuje tudi obsežno zbirko ritmov MIDI, ki pokriva širok spekter glasbenih zvrsti in nam omogoča, da ritme enostavno poiščemo in jih nato prilagodimo svojim potrebam. Ritmi MIDI so intuitivno razporejeni, lahko dostopni ter nadvse prilagodljivi. Prav prilagajanje ritmov je ena izmed lastnosti programa EZdrummer 3, ki je vredna največjega občudovanja. Program nam omogoča, da prilagodimo dinamiko, intenzivnost in časovno usklajenost ritmov, da ustrezajo strukturi pesmi in želenemu človeškemu občutku v izvedbi. Funkcija je dobrodošla, če želimo projektom dodati bolj organski in naravni občutek. Ko imamo izbrane zvoke naših bobnov ter smo poiskali ustrezen ritem, je čas za ustvarjanje in mešanje glasbe.

Sodoben in prijazen uporabniški vmesnik programa EZdrummer 3 ima obsežne možnosti prilagajanja zvoka.

Sodoben in prijazen uporabniški vmesnik ima obsežne možnosti mešanja. Mešamo in skladamo lahko posamezne dele kompletov iz različnih sob in ustvarimo svoje prilagojene komplete. Vključene so tudi napredne možnosti za nadzor zvoka, kot so EQ, kompresija in nasičenost, ki nam omogočajo, da natančno oblikujemo zvok svojih bobnov. Natančno prilagajanje omogoča zavihek Grid Editor. Gre za ročno urejanje vzorcev neposredno v programu, ne da bi bilo treba MIDI prenesti v gostiteljski DAW. Vključuje standardna orodja za urejanje in dodatne možnosti za prilagajanje človeškosti izvedbe. Potem je tu Bandmate, nova funkcija, ki omogoča vlečenje in spuščanje obstoječih delov MIDI ali zvočnih izvedb drugih glasbil v EZdrummer 3. Program zadnje nato uporabi kot izhodišče za iskanje ustreznih ritmov, kar je še posebej uporabno za hitro ustvarjanje ritmične podlage. Zadeva deluje celo tako dobro, da glasbena skupina za snemanje pesmi živega bobnarja sploh ne potrebuje.

Za namestitev programa in razširitvenih paketov poskrbi upravitelj »Toontrack Product Manager«.

Zvočni paketi niso poceni, a so vseeno vredni svojega denarja.

Po namestitvi programa in zajetne knjižnice EZdrummer 3 Core Library, ki poteka znotraj upravitelja Toontrack Product Manager, nas ob zagonu pričaka osrednje okno s podobo tolkal izbranega paketa. Slika nakazuje prostor, v katerem so bili zvoki posneti. Na voljo je kombinacija sedmih različnih kompletov, posnetih v treh različnih prostorih – svetli (Bright Room), glavni (Main Room) in tesni sobi (Tight Room), vse pod budnim očesom priznanega producenta Michaela Ilberta. Na voljo so tudi dodatni zvoki, kot so tamburini, ropotulje, kravji zvonci in celo ploskanje, prasketanje ter topotanje. Nabor širimo z zvočnimi paketi, ki jih podjetje Toontrack prodaja na uradni spletni strani in jih takisto nameščamo prek upravitelja Toontruck Product Manager. Paketi niso poceni, a so vseeno vredni svojega denarja. Po nakupu in namestitvi se bodo prikazali v naboru Drums ter ob izbiri postregli z lastno grafično predstavitvijo. Posamezne elemente je med sklopi mogoče poljubno menjati in sestavljati, kar ponudi raznolikost, ki ji ni para.

Povezava elektronskih bobnov je olajšana s skoraj popolnim izborom priljubljenih elektronskih kompletov in z nadvse preprostim ročnim nastavljanjem proženja posameznega zvoka.

Bobnarji običajno ne marajo uporabljati vzorčnih knjižnic s svojimi elektronskimi bobni ter se raje odločajo za uporabo standardnih zvokov iz bobnarskih modulov. Razlog je preprost, saj se pri tovrstni povezavi običajno pojavi veliko zamude med udarcem in zaigranim zvokom. Resda je latenco mogoče natančno nastaviti in optimizirati, vendar je takšno početje zamudno in dokaj neprijazno. Vse našteto ne velja za EZdrummer 3. Ko povežemo komplet elektronskih bobnov z računalnikom in nanj namestimo ustrezne gonilnike, ki ji najdemo na uradnih spletnih straneh proizvajalca, preprosto izberemo svoj komplet pod Setting / E-drums – MIDI In / Presets in vse bo delovalo, kot je treba. Proženje posameznih bobnov je fantastično, na voljo pa so nastavitve preslikav za skoraj vse najbolj priljubljene komplete elektronskih bobnov na trgu. V primeru neznanega proizvajalca ali šibkejšega kompleta, kakršen je začetniški Yamaha DD-75, ustrezne nastavitve ni. Takrat izberemo generično nastavitev in posamezne zvoke dodelimo z možnostjo Settings / Audio – MIDI Setup. Na sliki izberemo želeni boben, na levi strani uporabimo gumb Learn in udarimo po ustreznem sprožilcu. Tako preprosto je to!

Zmožnost »Tap2Find« nam omogoča, da na podlagi lastnega igranja poiščemo profesionalno odigrane podobne ritme.

Zaigrane ritme zlahka posnamemo, jih obdelamo ali celo nadomestimo s profesionalnimi, s katerimi program ne skopari. Z izbiro Grooves / Tap2Find lahko zaigramo zamišljeni ritem, nakar EZdrummer postreže s približki zaigranega. Opremi jih z odstotki ujemanja in s predogledom ter z vzorčnim poslušanjem, kar olajša izbiro. Morebitne nadležne koščke nato izpilimo v Grid Editorju, ki omogoča preprosto urejanje z vlečenjem in s spuščanjem udarcev po posameznih delih uporabljenega bobnarskega kompleta. Zvok, jakost in druge podrobnosti posameznih glasbil fino nastavljamo na virtualni mešalni mizi Mixer. Vse našteto je seveda zgolj začetek dela s programom, ki kljub svoji preprostosti ponuja neverjetno globino.

EZdrummer 3 združuje privlačen, intuitiven vmesnik z enostavnimi orodji za pisanje in visokokakovostnim, fleksibilnim naborom zvočnih možnosti. Vzorci zvenijo odlično. Ustvarjanje in prilagajanje ritmov ne bi mogla biti lažja, funkcija Band Mate pa je pravi blagoslov tudi za pisce pesmi. EZdrummer 3 je izjemen virtualni bobnarski inštrument, ki združuje enostavno uporabo z izjemnimi rezultati in veliko prilagodljivostjo. Ob tem je idealna izbira za tiste, ki iščejo kakovostno virtualno bobnarsko glasbilo, ki ponuja širok spekter možnosti in je hkrati enostavno za uporabo. Ta program je primeren tako za profesionalne glasbenike kot za hobi uporabnike, najbolj pa ga bodo veseli bobnarji, ki iščejo nadgradnjo zvokov električnega kompleta, producenti, z željo po kakovostnih vzorcih bobnov, ali pisci pesmi, ki se mučijo z ustvarjanjem bobnarskih delov. Knjižnica vsem ponudi več kot dovolj za resno delo.

EZdrummer 3

glasbeni program

Kje: Toontrack.com

Koliko: 179 EUR

Za: Bogata zbirka bobnov, realističen zvok, cena.

Proti: Stroški dodatnih paketov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji