Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2022

Vivo X80 Pro

Vivo je pri nas nekoliko manj znan proizvajalec telefonov, saj so šele letos resneje začeli prodajo telefonov na našem tržišču. Gre za podjetje, ki sodi pod okrilje kitajskega podjetja BBK, v sklopu katerega so še Oppo, OnePlus in Realme. Novi X80 Pro predstavlja vrh ponudbe tega proizvajalca, gre namreč za trenutno enega najzmogljivejših telefonov.

Prvo, kar nam je skočilo v oči, je izrazit fotografski sklop na zadnji strani telefona. Gre za razmeroma velik sklop, nameščen na kvadratni izboklini na zgornji strani zadnje stranice. Znotraj tega so trije objektivi, združeni v krog, ki nekoliko spominja na fotografski objektiv, ločeno od tega sta še periskopski zum objektiv in bliskavica, zelo očiten pa je tudi logotip nemškega proizvajalca objektivov Zeiss.

Vivo se je res zelo potrudil in lahko rečemo, da gre za trenutno enega najboljših fotografskih telefonov. Glavna kamera ima objektiv široke zaslonke F1,6 in tipalo ločljivosti 50 MP, vgrajena je tudi zmogljiva optična stabilizacija slike. Zraven sta še dva teleobjektiva – prvi ponudi dvakratni zum (50 mm) ob ločljivosti 12 MP, zaslonki F1,9 in zmogljivi »gimbal« stabilizaciji, drugi pa je omenjeni periskopski petkratni zum z ločljivostjo 8 MP, spet z optično stabilizacijo slike. Ob teh treh je na voljo še ultraširoki objektiv z ločljivostjo 48 MP in zaslonko F2,2.

Glavna kamera je primerljiva z drugimi telefoni tega segmenta, ponudi odlično kakovost fotografij tako podnevi kot pri uporabi nočnega načina. Večjo prednost v primerjavi s konkurenco pa predstavljajo ostali objektivi. Dvakratni zum, ki ga Vivo hvali predvsem za portrete, ponudi boljšo kakovost, kot smo je pri takih objektivih sicer vajeni, predvsem malenkost boljšo ločljivost in svetlejšo zaslonko, tudi stabilizacija slike je boljša kot pri primerljivih telefonih. Podobna zgodba je pri periskopskem petkratnem zumu – po goli goriščni razdalji resda zaostaja za Samsungom, kjer dobimo tudi že desetkratni optični zum, a je spet boljša zaslonka, toda malenkost slabše tipalo.

Pohvalimo lahko tudi goro dodatnih nastavitev, možnosti in filtrov, ki jih ponudi fotografska aplikacija. Te se ločijo glede na izbrani program fotografiranja – nočni način, denimo, pozna filtre Cyberpunk, Blue Ice, Black and golden, medtem ko dobimo pri portretnem načinu raznovrstne stile pogosto z različnimi načini megljenja ozadja. Barve so že po privzetem zelo dobre in dokaj natančne, še bolj natančne, a seveda malo manj žive postanejo z vključitvijo možnosti Zeiss Natural Color. Tudi video je dober, kjer so spet na voljo različni stili in filtri. Telefon podpira do 8K pri 30 slikah na sekundo ali 4K pri 60 slikah na sekundo.

Vivo se je res zelo potrudil in lahko rečemo, da gre za enega najboljših fotografskih telefonov tega trenutka.

Oblikovno je omenjeni fotografski sklop edina izstopajoča lastnost. S prednje strani gre za zelo klasičen telefon s prednjim zaslonom, ki se preliva čez levo in desno stranico. Tega oblikovalskega trenda se trenutno držijo predvsem kitajski proizvajalci (praktično enako je oblikovan tokrat preizkušeni Honor 70). Kakovost izdelave je dobra, zadnja stranica je steklena, a deluje na otip skoraj mehko, zato spominja na mehkejša ohišja kakovostnih prenosnikov. Telefon ne izstopa po teži ali debelini, gre za klasično velik model višjega razreda z diagonalo zaslona 6,78 palca.

Tudi zaslon je odličen, AMOLED s tehnologijo LTPO za prilagodljivo hitrost osveževanja. Ta gre do 120 Hz, podpira HDR10+, tudi svetlost je odlična. Ločljivost je impresivnih 3.200 × 1.440 pik, gostota je s tem 517 pik na palec.

Strojno je X80 Pro bolj ali manj enak kot drugi telefoni tega cenovnega razreda. To pomeni uporabo Snapdragona 8 Gen1 ter 12 GB pomnilnika (in 256 GB prostora za podatke). Telefon se na vseh preizkusih zmogljivosti odlično obnese, tudi v praksi je res hiter in odziven. Nadpovprečno dober je tudi pri igrah, kjer na preizkusih 3DMark premaga tudi Samsungovega Galaxy S22 Ultra. Za grafiko poskrbi procesor Adreno 730. Ta je zmogljivejši od rešitve, ki jo Samsung dodaja svojim procesorjem Exynos, najdemo pa ga tudi v Xiaomijevem 12 Pro.

Kljub strojni zmogljivosti pa je tudi vzdržljivost akumulatorja presenetljivo dobra. Ima 4.700 mAh, kar je manj od nekaterih konkurentov (omenjeni Galaxy S22 Ultra 5.000 mAh), a bo telefon vseeno zmogel dva dni ali več uporabe. K temu pripomore tudi zelo agresivno varčevanje programske opreme, a tudi če omilimo ustavljanje programov v ozadju, je avtonomija še vedno več kot dovolj impresivna. Pohvaliti velja tudi vključitev hitrega napajalnika z močjo 80 W – to je tudi največja moč napajanja, ki jo telefon podpira. V praksi se s tem napolni v slabih 40 minutah.

Novi Vivo X80 Pro je eden najboljših Android telefonov tega trenutka. Ponudi zmogljivo strojno opremo in odličen fotografski sklop ob kakovostni izdelavi ter dobro avtonomijo baterije. Cena pa je temu primerna – očitno so minili časi, ko smo še lahko pri nekoliko manj znanih proizvajalcih računali na kakšno tovrstno presenečenje.

Vivo X80 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 9,5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.199 EUR (12 GB/256 GB)

Za: Zmogljivost fotografskega sklopa, hitrost, zmogljivost akumulatorja, hitrost napajanja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji