Objavljeno: 31.1.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2023

Vivo X80 Lite

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Vivo se od ustanovitve leta 2009 hitro razvija in v zadnjem letu so telefoni naprodaj tudi pri nas. Podjetje je v lasti konglomerata BKK Electronics, kamor sodita tudi konkurenčna Oppo (vključno s hčerinskim OnePlus) ter Realme. Podjetje je zelo močno zlasti na domačem, kitajskem trgu, kjer je v zadnjih dveh letih večino časa na prvem mestu po število prodanih naprav. V času praznikov ga sicer pogosto prehiti Apple, sicer pa so Vivo, Oppo in Honor že leta zelo tesno skupaj.

Pri Monitorju smo v preteklem letu že preizkusili nekaj njihovih telefonov, prvi je bil vstopni model Y76 5G, drugi pa zmogljivi X80 Pro. Telefone namreč nudijo v dveh prodajnih linijah, kjer je linija »X« rezervirana za zmogljivejše modele, »Y« pa za cenejše; poleg omenjenega Y76 prodajajo še Y33 in Y21. Tokrat smo preizkusili nov model, ki sodi v višji razred, X80 Lite, »lahko« različico zgoraj omenjenega X80 Pro. Telefona razen imena sicer nimata prav veliko skupnega, gre bolj za marketinško potezo.

X80 Lite je po ceni postavljen neposredno v sredino cenovne lestvice – s 449 evri v prosti prodaji je predrag za manj zahtevne uporabnike, bo pa zanimiv za tiste, ki si želijo kaj več, a so zanje telefoni, katerih cene gredo proti tisoč evrom, predragi.

Telefon je na voljo v črni in zlati barvi, na preizkusu smo imeli zadnjega. Zadnja stranica, ki je steklena, daje bolj občutek plastike, saj je steklo v tankem sloju naparjeno na plastiko, zaradi prelivajočih se barv pa je zelo zanimiva in markantna. Zlata barva se pod različnimi koti padanja svetlobe prelije vse do zelene in svetlo modre. Nam je učinek všeč, vsekakor pa ne bo vsem – slišali smo tudi komentarje, da deluje »kičasto«.

Kakovost izdelave je solidna, čeprav je občutek, ko ga držimo v roki, bliže cenejšim telefonom. K temu prispeva presenetljivo majhna teža (seveda glede na velikost telefona oziroma zaslona), kar je sicer po našem mnenju prej prednost kot slabost. V kompletu dobimo tudi plastično zaščitno ohišje in žične slušalke, skupaj z adapterjem za USB-C. Telefon namreč nima klasičnega izhoda za slušalke. Odporen je na vremenske vplive, ne pa tudi na prave vodne potope. Podpira dve kartici SIM, namesto ene lahko dodamo pomnilniško kartico microSD, nima pa podpore za eSIM.

Zaslon je, kot se za ta cenovni razred spodobi, tipa AMOLED. Ima solidne barve in dobro svetlost (podpira HDR10+), dobra je tudi ločljivost (409 pik na palec), gre pa za enega večjih telefonov – diagonala meri 6,44 palca. Dražji model X80 Pro je sicer še večji – 6,78 palca. Kot rečeno, je telefon razmeroma lahek glede na velikost zaslona (186 gramov), ohišje je tudi dovolj tanko (7,8 mm). Zaslon podpira osveževanje s 60 ali z 90 Hz – morda bi si želeli še kaj več, a je, iskreno povedano, že skok s 60 na 90 Hz kar opazen. Škoda pa je, da gre osveževanje le med tema dvema vrednostma (ročno ali samodejno), torej da ne podpira samodejnega spusta še niže, s čimer bi lahko dodatno privarčevali pri porabi energije. Pod zaslonom je tudi bralnik prstnih odtisov, ki je dovolj hiter in odziven.

Vivo X80 Lite je soliden telefon, za katerega pa se bojimo, da se utegne izgubiti v množici.

Strojna zasnova je za ta cenovni razred nekako povprečna. Telefon uporablja Mediatekov procesor MT6877 Dimensity (izdelan v tehnologiji 6 nm), po zmogljivosti pa ne presega cenovnih okvirov. Procesor ima dve hitri jedri in šest počasnih (varčnih). Na voljo je 8 GB pomnilnika, kar je po našem mnenju dovolj, prostora je 256 GB. Pri preizkusu grafične zmogljivosti telefon zaostaja za bližnjo konkurenco, primeren je le za manj zahtevne igre. Med vsakdanjo rabo je dovolj hiter in odziven, tudi prevleka operacijskega sistema (z imenom Funtouch 12) je dovolj preprosta. Ne gre pa za kakršenkoli presežek, kot smo bili pred leti pogosto vajeni pri napravah manj znanih proizvajalcev. Procesor je dovolj varčen, da bi morali manj zahtevni uporabniki z njim brez težav zdržati nekje dva dneva. Nam je na koncu dneva ostalo nekje med 30 in 40 odstotki – zmogljivost akumulatorja je 4.500 mAh. Pohvalimo lahko priložen napajalnik z močjo 44 W, kar je tudi največja moč napajanja, ki jo podpira telefon. Brezžično napajanje žal ni podprto. Morda omenimo, da telefon ne podpira brezžičnega standarda Wi-Fi6, omejeni smo torej na Wi-Fi5 (802.11ac). Kar pa danes v resnici (še) ni prav nobena omejitev.

Vivo močno poudarja zmogljivost svojih fotoaparatov. Pri tem modelu je po strojnih karakteristikah povsem v okvirih, ki jih sicer poznamo v tem cenovnem razredu – poleg glavnega (razmeroma širokega) objektiva sta zadaj še ultraširoki in makro objektiv. Že več let sicer poudarjamo, da bi raje kot makro objektiv videli kak resnejši optični zum, saj bi bilo za večino uporabnikov to koristnejše. Kakovost fotografij, narejenih z glavnim objektivom, pa je res boljša od povprečja. Privzeto imajo razmeroma žive barve in močne kontraste, kar bo večini uporabnikov zelo odgovarjalo. V težavnih pogojih sicer opazimo slabši dinamični razpon (torej se v temnih predelih sicer svetle slike hitro izgubijo podrobnosti), nočne fotografije so podpovprečne, a pod črto telefon ponudi zelo všečno fotografsko izkušnjo.

Novi Vivo X80 Lite je soliden telefon, za katerega pa se bojimo, da se utegne izgubiti v množici, sploh zato, ker je po ceni v območju, kjer ni ne ravno poceni ne zares zmogljiv. V tem razredu sicer ponudi majhno težo (glede na velikost) ter vzdržljiv akumulator, tudi fotografije, narejene z osrednjim aparatom, so privzeto zelo všečne. Marsikoga zna prepričati tudi zanimiva zadnja stranica s prelivajočo se zlato barvo, a tudi tu se najde kar nekaj telefonov s svojevrstnimi oblikovalskimi potezami. Še najbolj smo pogrešali možnost brezžičnega napajanja, je pa dobrodošlo, da ob telefonu dobimo tudi zelo soliden napajalnik. Kar najbolj znani proizvajalci vse bolj opuščajo.

Vivo X80 Lite

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 449 EUR (8 GB/256 GB)

Za: Razmerje med velikostjo in težo, vzdržljivost akumulatorja, videz zadnje stranice.

Proti: Povprečna zmogljivost, nima brezžičnega napajanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji