Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Janez Urevc | Monitor September 2009 | Teme: preizkus

Virtualni stroji na tržnici

Že pred časom smo se razpisali o VMWarovi tržnici navideznih strojev, v kateri je na voljo silno veliko najrazličnejših že pripravljenih in delujočih programskih paketov v obliki strojev. Izkaže se, da je ta tržnica še kako živa, zato smo se odločili pobrskati po novostih in zanimivostih.

Virtualizacija sistemov se vse več omenja in seveda tudi uporablja. To omogoča predvsem vedno bolj zmogljiva strojna oprema, ki omogoča hkratno poganjanje več virtualnih računalnikov na enem fizičnem, in seveda tudi aplikacije in sistemi, ki jo omogočajo na programski ravni. Takih rešitev je vse več, eden najbolj prepoznavnih izdelovalcev take programske opreme pa je zagotovo VMware, ki na svoji spletni strani vzdržuje "tržnico" že pripravljenih navideznih strojev (t. i. Virtual appliance, www.vmware.com/appliances/). V praksi gre za datoteke, ki jih le poženemo ob pomoči virtualizacijske programske opreme podjetja VMware in storitve, ki so nameščene na njih, nemudoma uporabljamo. Poleg njihove lastne programske opreme lahko za poganjanje strojev uporabljamo tudi odprto kodno aplikacijo VirtualBox, ki jo razvija podjetje Sun. V vsakem navideznem stroju je že nameščen operacijski sistem in dodatne aplikacije, s katerimi dosežemo želene storitve.

Na spletni tržnici virtualnih strojev je na voljo več kot tisoč že pripravljenih virtualnih strojev, ki se med seboj razlikujejo tako po nameščenem operacijskem sistemu kot tudi po namembnosti. Na voljo so nam virtualni stroji, ki imajo nameščen samo enega od najrazličnejših operacijskih sistemov (Windows, GNU/Linux distribucije, BSD ...), pa tudi taki, ki želijo s programsko opremo, ki je dodana samemu operacijskemu sistemu, zagotoviti neko točno določeno storitev ali skupino teh storitev.

Prva skupina virtualnih strojev je na voljo predvsem tistim, ki želijo preizkusiti neki operacijski sistem ali s čim manj truda dobiti stroj, ki jim omogoča takojšnje delo. Druga je namenjena čim enostavnejšemu preizkusu ali celo namestitvi določene storitve, saj naj bi z virtualnim strojem dobili popolnoma delujoč sistem, ki bo lahko takoj zadovoljeval neko določeno potrebo uporabnika. Na voljo so stroji z nameščenimi LAMP (Linux+Apache+MySQL+PHP) paketi, raznimi CMS rešitvami, orodji za skupinsko delo razvijalcev programske opreme (SVN, CVS, sistemi za sledenje hroščem ...). Vsem tem sistemom je skupno, da želijo v paketu ponuditi storitev, ki bo delovala takoj, ko bo uporabnik želel, hkrati pa bo ponudila enostavno in zanesljivo rabo in administracijo.

Ker je uporabniku na spletni tržnici virtualnih strojev na voljo enostavno preveč strojev, da bi lahko vse predstavili, smo poiskali tiste, ki so najbolj zanimivi, uporabni ali nenavadni. Če želite preizkusiti druge, vas vabimo, da obiščete tržnico in sami preizkusite stroje, ki so najbolj zanimivi za vaše potrebe.

Video editing

Uporabniški vmesnik programa Cinelerra

Cinelerra

Kaj: Virtualni stroj, namenjen obdelavi videa.

Naslov: www.vmware.com/appliances/directory/148183

Cena: Brezplačno.

Za: Popoln nabor programske opreme za obdelavo videa.

Proti: Cinelerra je za današnji čas nekoliko zastarel program.

Gre za navidezni stroj, v katerem je nameščena 64-bitna različica GNU/Linux distribucije Fedora 10. Poleg operacijskega sistema je v stroju nameščen tudi paket programske opreme, namenjene digitalni obdelavi video posnetkov, katere srce je aplikacija za nelinearno obdelavo videa, Cinellera. Poleg Cinelerre (opis odprto kodnih programov za obdelavo videa najdete v februarski številki) je v stroju nameščena tudi najrazličnejša druga programska oprema, ki nam omogoča zajem posnetkov iz digitalnih video kamer, ogled teh kamer, obdelavo zvoka in pretvarjanje med različnimi video formati in kodeki. Nameščena programska oprema omogoča tudi obdelavo posnetkov v kakovosti HD, le strojna oprema, na kateri stroj teče, mora biti dovolj zmogljiva.

Glede na to, da je Cinelerra v preteklosti že bila deležna precej kritik na rovaš svojega zapletenega uporabniškega vmesnika in težav pri delu z nekaterimi novejšimi video kodeki, bi pričakovali, da bo v stroju nameščena tudi kakšna aplikacija, ki teh težav nima.

Djigzo - enkripcija e-pošte

Vmesnik za konfiguracijo e-poštnega strežnika Djigzo.

Djigzo

Kaj: Virtualni stroj, namenjen kriptiranju elektronske pošte.

Naslov: www.vmware.com/appliances/directory/103773

Cena: Brezplačno.

Za: Majhna velikost, spletni vmesnik za konfiguracijo.

Proti: Nekoliko zahtevnejša konfiguracija.

Pri tem navideznem stroju gre za navaden strežnik za e-pošto (MTA), ki enkriptira vašo vhodno in izhodno elektronsko pošto. Sistem temelji na distribuciji GNU/Linuxa Ubuntu 8.04 in strežniku za elektronsko pošto Postfix. Djigzo ponuja dve vrsti enkripcije (S/MIME in PDF), popolno integracijo s sistemom Postfix, spletni vmesnik za konfiguracijo, neomejeno število domen, uporabnikov in certifikatov. Ob uporabi enkripcije PDF lahko sistem sporočilo zaščiti z geslom, to pa prejemniku pošlje prek sporočila SMS.

Sistem bo gotovo zanimiv za podjetja, ki si svojih elektronskih sporočil ne želijo nezaščitenih pošiljati po internetu, a hkrati ne želijo imeti pretirano veliko dela z administracijo rešitve, ki to omogoča. Čeprav ima navidezni stroj že nameščeno vso potrebno programsko opremo, bo pred uporabo treba še nekaj konfiguracije, za katero bomo morali obvladovati ukazne lupine.

Zimbra

Koledar v spletnem vmesniku programa Zimbra

Zimbra

Kaj: Virtualni stroj, namenjen skupnemu delu skupin.

Naslov: www.vmware.com/appliances/directory/94533

Cena: Brezplačno.

Za: Dober spletni vmesnik, celovita ponudba funkcionalnosti.

Proti: Zahtevnejša integracija z drugimi sistemi za elektronsko pošto.

Navidezni stroj je opremljen z distribucijo GNU/Linux Ubuntu 8.04, ki gosti sistem za elektronsko pošto, izmenjavo in shranjevanje datotek, koledarje, stike ipd., Zimbra. Gre za alternativo Microsoftovemu izdelku Exchange, ki je odprtokodna, brezplačna in deluje na vseh pomembnejših platformah.

Srce Zimbre je napredno zasnovan spletni vmesnik, v katerega so integrirane vse funkcionalnosti sistema. Poleg tega omogoča sinhronizacijo podatkov v najrazličnejših formatih in z uporabo najrazličnejših klientov. Zimbra ponuja tudi posebno aplikacijo za sinhronizacijo podatkov iz mobilnih naprav.

Zimbra je celovit sistem, ki za svoje delovanje ne potrebuje nič drugega kot operacijski sistem, na katerem bo tekel. Z virtualnim strojem dobimo popoln sistem, ki ga bomo lahko brez težav začeli uporabljati takoj, pa naj bo njegov namen samo testiranje funkcionalnosti sistema ali uporaba v produkciji.

Zone minder

Pogled na kamero prek spletnega vmesnika aplikacije ZoneMinder

Zone minder

Kaj: Virtualni stroj, namenjen vzpostavitvi videonadzornega sistema.

Naslov: www.vmware.com/appliances/directory/86653

Cena: Brezplačno.

Za: Nadomešča drage profesionalne sisteme, veliko različnih funkcionalnosti/možnosti.

Proti: Pred nakupom strojne opreme je treba preveriti njeno podprtost.

ZoneMinder je aplikacija, namenjena rabi v videonadzornih sistemih. Gre za sistem, ki nadomešča klasične snemalne enote. Sporazumevati se zna tako s kamerami, priključenimi na video kartice, kot tudi s tistimi, priključenimi na vrata USB ali v krajevno omrežje. Sistem zna prek najrazličnejših protokolov upravljati pogled vsake kamere, če te to omogočajo. Do sistema uporabnik pride prek spletne nadzorne plošče, na kateri si lahko ogledujemo trenutno stanje na "terenu", pregledujemo arhivske posnetke ipd.

Navidezni stroj ima nameščeno GNU/Linux distribucijo Ubuntu server, spletni strežnik Apache, zbirko podatkov MySQL in aplikacijo Zone Minder. Ko navidezni stroj poženemo, moramo le še nastaviti vse kamere v našem sistemu, nastaviti politiko zajemanja posnetkov (ob dogodkih, stalno, časovno vodeno ...) in že imamo pripravljeno osnovno obliko video nadzornega sistema, ki temelji zgolj na odprtokodnih rešitvah in je zato cenejši od profesionalnih izdelkov.

JanusVM

Okolje za konfiguracijo sistema JanusVM je zelo enostavno in uporabniku ne bi smelo povzročati večjih težav.

JanusVM

Kaj: Virtualni stroj, namenjen doseganju zasebnosti in anonimnosti v internetu.

Naslov: www.vmware.com/appliances/directory/86653

Cena: Brezplačno.

Za: Majhna potreba po prostoru na disku in drugih virih, enostavna raba.

Proti: Nič.

Gre za zelo enostaven in nadvse nezahteven navidezni stroj (velik je samo 66 MB), ki je namenjen doseganju zasebnosti v internetu. Deluje kot proxy oz. tor strežnik, prek katerega se povežemo v internet in tako skrbimo za svojo anonimnost in zasebnost. Vse zahtevki (tudi poizvedbe DNS), ki jih pošljete v internet prek JanusVM, se pošljejo prek omrežja Tor in tako skrijejo vašo resnično identiteto. Poleg tega se vsi paketi pošljejo skozi filtre, ki odstranjujejo občutljive informacije, ki bi jih utegnili brez nadzora poslati v internet. Prav tako se iz povratnih podatkov odstranijo nezaželeni podatki, kot so oglasi in prikazna sporočila. Poleg tega je v sistemu nameščen strežnik OpenVPN, ki omogoča varno in kriptirano prijavo na daljavo v krajevno omrežje in nemoteno delo v domačem okolju.

Uporaba je zelo preprosta, saj je treba le zagnati navidezni stroj. Konfiguracija se opravi prek konzolnega vmesnika, ki pa ima le nekaj enostavnih možnosti in ga je popolnoma enostavno uporabljati.

***

Predstavili smo le nekaj po našem mnenju najzanimivejših navideznih strojev, ki so na voljo na spletni tržnici, ki jo na svoji spletni strani vzdržuje podjetje VMware. Ista tržnica ponuja silno veliko število najrazličnejših že pripravljenih navideznih strojev, tako da bo vsak uporabnik našel pravega za zadovoljitev svojih potreb. Prednost navideznih strojev, ki jih najdemo na tržnici, je tudi v tem, da jih lahko poganjamo tudi s konkurenčnimi virtualizacijskimi programi, kar nam omogoča prosto izbiro in, kar je še pomembneje, popolno neodvisnost od platforme, na kateri jih želimo poganjati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji