Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus

Video za telebane

Pred nekaj meseci sem se z velikim veseljem loti Microsoftovega urejevalnika videa Live Movie Maker - in ostal razočaran. Tokrat sem s precej manjšimi pričakovanji namestil Pinnaclov VideoSpin in doživel presenečenje.

Kaj pa vem - Pinnaclova programska oprema me zadnje čase (zadnjih nekaj let, če smo povsem odkriti) niti najmanj ne navdušuje. Velikanski namestitveni paketi, ki se jim po možnosti sredi namestitve nekaj kolcne, da opravijo le dve tretjini dela in zato programi včasih delujejo, včasih ne, vedno pa je njihovo delovanje popolnoma nepredvidljivo, slaba komunikacija s (Pinnaclovim) hardverom, čudni uporabniški vmesniki, ki jim vedno manjkajo najbolj uporabne funkcije (sploh v programih za ogled televizijskega programa), in še kaj grdega bi lahko povedal o njih. Zato me boste razumeli, če vam povem, da sem se VideoSpina ustrašil, takoj ko mi je brskalnik sporočil, da je namestitvena datoteka velika dobrih 162 MB. Pa jim je očitno vsaj tokrat uspelo - program se je namestil brez težav (in dokaj hitro), deluje in je - hura! - uporaben.

Bistveno vodilo VideoSpina je enostavnost.

VideoSpin je v bistvu okleščeni Studio, Pinnaclov veliki, težki (v megabajtih) in debeli (po funkcijah) program za urejanje videa. Studio zna marsikaj, VideoSpin bistveno manj. Pa je zato manj uporaben? S stališča domačega snemalca, ki snema otroke na digitalni fotoaparat in bi rad le zložil deset posnetkov v (bistveno predolg) video, ki ga bo podložil z (ukradeno) glasbo, si drznem trditi, da niti malo ne. VideoSpin ima resda vgrajene le nujne funkcije, a mu tudi nič posebnega ne manjka. Ima pa eno veliko prednost - nič nas ne stane.

Pristop k urejanju je klasičen. Na časovnico zmečemo video posnetke, vmes postavimo učinke, podložimo glasbo in posebne učinke, dodamo napise in rezultat izvozimo. Omejitve so nekako pričakovane: samo ena video sled, samo ena zvočna sled (ki pa ni ista kot sled za posebne učinke), ena sled za napise. Če hočete več, kupite Studio. O tem nas prepričujejo moteče reklame, ki se vrtijo na srednjem delu zgornje polovice programa (in so hkrati tudi največji minus VideoSpina).

Za kodiranje v MPEG moramo žal doplačati.

Razen omenjenih omejitev pa je program prav priročen. Uvoziti zna videe QuickTime (datoteke .mov) in seveda tudi vse druge pogoste zapise. Zvok lahko urejamo po segmentih - se pravi, da lahko poljuben del originalnega zvoka oslabimo ali ojačimo. Isto lahko počnemo tudi z zvokom iz uvoženih avdio posnetkov. Učinkov je veliko, le da so vsi dvodimenzionalni. A za domače urejanje jih bo dovolj - še celo preveč. Možnosti oblikovanja besedila pa je bistveno več, kot boste sploh kdaj potrebovali.

V urejevalniku napisov lahko temeljito prilagodimo pisavo.

Tudi izvoz je dobro podprt. Zapisujemo lahko AVI, MPEG od 1 do 4 (skupaj z DivX), WMV in še nekaj manj pogosto rabljenih formatov. Žal pa se tu VideoSpinova zastonjskost konča. Vsi zapisi MPEG so priloženi le "preizkusno". Delovali bodo 15 dni, potem pa le, če jih aktivirate; to vas bo stalo 10 evrov. Ni veliko, ni pa več zastonj. Izvoz je spodobno hiter, vsaj na hitrem sodobnem računalniku, kjer je program uporabil več jeder. Je pa pri izvozu VideoSpin pokazal svoje korenine - pri izbiri izhodnega formata se je vsake toliko obesil. Ob vnovičnem zagonu je izvoz deloval, pa tudi dela nismo izgubili, saj je program obnovil zadnjo delovno kopijo projekta. Kljub temu je ostalo malce grenkega priokusa- le kako, da ne znajo spraviti skupaj programa, ki ne bi neprestano crkoval?

Z VideoSpinom smo sestavili kratek video, v katerem so predstavljene skoraj vse njegove možnosti. Ogledate si ga lahko na www.monitor.si/video/videospin ali ga v celoti prenesete z www.monitor.si/videospin.

VideoSpin 2.0

Kaj: Enostaven urejevalnik videa.

Izdeluje: Pinnacle, www.videospin.com.

Cena: Zastonj, kodeki MPEG stanejo 9,99 EUR.

Za: Enostavna raba, vsebuje vse funkcije, ki jih potrebuje domači uporabnik, bere datoteke QuickTime.

Proti: Nespremenljiva velikost urejevalnika, uporabne kodeke je treba dokupiti, nerodno spreminjanje glasnosti, moteče reklame.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji