Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2013 | Teme: usmerjevalnik, android

Veliko v enem

Tu in tam smo priča izdelku, pri katerem se izdelovalci trudijo dostaviti napravo, ki bo doma hkrati nadomestila usmerjevalnik, medijski strežnik, varnostno shrambo in še kakšno škatlo. Tokrat to poskuša Netgear, njihov konkurent pa sliši na ime Centria.

Lična plastična črna škatla se ponaša z zavidljivim naborom vhodov. Začne se z dvema vhodoma USB 3.0, ki tako omogočata priklop tiskalnika ali zunanjega diska. Vse priklopljene naprave lahko seveda prek vgrajenega usmerjevalnika delimo po domačem omrežju. To je prek Centrie povezano z gigabitnimi priključki UTP, ki jim na zadnji strani naprave dela družbo še reža za kartico SD. Glavni vhod na Centriji je seveda prostor za vstavitev diska in, ker zraven dobimo tudi plastični adapter, je mogoče vgraditi tako 3,5- kot 2,5-palične shrambe.

Kot rečeno, Centria deluje kot brezžični usmerjevalnik in nastaviti ga je preprosto, saj nas čez osnovne nastavitve popelje čarovnik, naprava pa ima že tovarniško nastavljeno geslo omrežja. Prav ta dostopnost se kaže pri nastavljanju vseh zmožnosti Netgearovega izdelka, saj so poskrbeli za čarovnike pri vseh nastavitvah. Tako smo po vstavitvi diska v pol ure nastavili usmerjevalnik, medijski strežnik in domačo oblačno shrambo. Do slednje je mogoče nato priti prek plačljivega programa na androidnem telefonu ali iPhonu. Sicer je za obe platformi na voljo tudi brezplačen program, ki omogoča upravljanje brezžičnega omrežja in možnost ogleda večpredstavnih vsebin na vgrajenem disku. Centria je tako prek standarda DNLA na androidno tablico Transformer brez težav pošiljala film.

Največji očitek leti na oblikovanje in nepreglednost pri programju. Mobilni programi, spletni uporabniški vmesnik in programi, ki jih namestimo v namizni računalnik, so poligon menujev, ki bodo terjali kar nekaj časa, preden bomo z njimi domači. Netgear je dobro rešil dve tretjini enačbe, saj se je očitno potrudil z enostavnostjo namestitve in delovanje je bilo stabilno. Če bi v Netgearu dostavili še uživaško programsko izkušnjo, bi bilo mogoče Centrio lažje priporočiti, tako pa bo vsak uporabnik, vajen mobilnih programov, kot je Dropbox, Applovih namiznih rešitev in Asusovih spletnih vmesnikov, tu le zmajeval z glavo.

Netgear Centria

Usmerjevalnik, medijski strežnik, varnostna shramba, oblačna shramba.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 300 EUR.

✓ Preprosta nastavitev, veliko uporabnosti, USB 3.0

✗ Podpovprečno programje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji