Objavljeno: 1.4.2005 20:43 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2005

Veliki in mali Loox

Ročni računalniki PocketPC se med seboj razlikujejo le v podrobnostih, saj večino strojne specifikacije nadzoruje in usmerja Microsoft. Vseeno pa se najdejo tudi podjetja, ki malčkom vdihnejo nekaj svoje inovativnosti. Na zadnjem preizkusu ročnih računalnikov je bil to Dell s svojim modelom X50v, ki premore Intelov pospeševalnik grafike 3D in videa, tokrat pa smo preizkusili odličen Fujitsu Siemensov model Pocket Loox 720.

Gre za vrhunski Pocket PC, ki ima odličen zaslon ločljivosti VGA (oz. 480 × 640 pik) in operacijski sistem Windows Mobile 2003 SE. To dvoje pomeni, da ga lahko uporabljamo tudi kot dober urejevalnik besedil "v vodoravni obliki", saj operacijski sistem omogoča obračanje zaslona. Urejevalnik besedil pa zato, ker lahko nanj prek priloženega kabla priklopimo navadno PC tipkovnico, če le ima vmesnik USB! Da, najmočnejši Pocket Loox je edini Pocket PC (vsaj med tistimi, ki se trenutno prodajajo v Sloveniji), ki omogoča neposreden priklop naprav USB. Brez težav smo preizkusili USB ključ (256 MB), ki se je v raziskovalcu takoj pokazal kot "Hard drive", enako tudi zunanji USB bralnik za pomnilniške kartice. Teoretično naj bi delovale tudi miške USB, vendar nam s tremi različnimi modeli to ni uspelo. Z zelo malo upanja smo poizkusili priklopiti tudi tiskalnik, vendar se je poizkus končal z vnosnim oknom za gonilnik, ki ga seveda ni. Vsekakor pa je možnost priklopa USB zelo koristna.

Pocket Loox 720 premore tudi bliskavico. Žal se izkaže kot neuporabna.

Loox 720 je tudi sicer zelo dobro opremljen. Premore bluetooth in wi-fi, vanj lahko vtaknemo tako kartice SD kot Compact Flash, vse skupaj pa poganja 520 MHz Intelov procesor. Pomnilnika je 128 MB RAM in 64 MB ROM, kar je trenutno za uporabnika najboljša kombinacija (del ROM lahko v vseh Pocket PC izkoristimo kot "disk"). Vgrajen je še fotoaparat ločljivosti 1,3 M pik (960 × 1280 pik), ki pa se izkaže kot zelo slab. Resda od takih "fotoaparatov" ni veliko pričakovati, vendar smo z Nokiinimi telefoni (1,2 M pik) že izdelovali bistveno boljše fotografije, kot jih zmore Loox 720. Izdelki precej cvetijo, poleg tega se izkaže, da je vgrajena bliskavica (temelji na svetleči diodi) neuporabna. V temi tudi motiva na razdalji pol metra ne osvetli dovolj. Res pa je, da nekateri konkurenti bliskavice sploh nimajo.

Večji Loox ima podobno navigacijsko tipko kot telefoni Sony Ericsson. Odlično.

Omenimo še elegantno rešitev za izbiranje programov na levi strani. Nekakšen Jog-dial, ki ga najdemo na Sony-Ericssonovih telefonih in se izkaže kot zelo praktičen. Če povzamemo - Loox 720 ima resda slab fotoaparat, vse drugo pa je vrhunsko. Še posebej nam je bil všeč neposredni priklop naprav USB.

Fotoaparat 1,3 M pik, ki je vgrajen v močnejši Loox, je precej slabši od fotoaparatov v najnovejših telefonih GSM.

Preizkusili smo tudi cenejši in manj zmogljiv Pocket Loox 420. Komunikacijsko je enako zmogljiv, saj ima bluetooth in wi-fi (poleg IrDA, ki je tako ali tako običajen pri vseh mobilnih napravah), vendar vanj ne moremo vtakniti kartice Compact Flash, pa tudi zaslon ima zaenkrat še bolj običajno ločljivost 240 × 320 pik. Ker ima zadnji operacijski sistem, lahko tudi tega zavrtimo za 90 stopinj. Procesor je nekoliko šibkejši, vendar je ročni računalnik še vedno zelo dobro odziven, pomnilnika pa je 64 MB RAM in 64 MB ROM. Poleg trajanja akumulatorja ob uporabi Wi-Fi (kar je slabost vseh ročnih računalnikov) mu lahko očitamo le to, da je nekoliko debelejši od konkurentov, s katerimi se cenovno spogleduje. Res pa je, da je za svojo opremljenost ugodno poceni.

Fujitsu Siemens Pocket Loox 420

Kaj: Ročni računalnik.

OS: Microsoft Mobile.

Procesor: Intel PXA272, 400 MHz.

Pomnilnik: 64 MB RAM, 64 MB ROM.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Komunikacije: IrDa, bluetooth, Wi-Fi.

Drugo: SD.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 8.

Prodaja: Gorenje, (03) 899 10 00, point.gorenje.si; Liko Pris, (01) 750 64 00, www.likopris.si.

Cena: 82.900 tolarjev.

Za: Bluetooth, wi-fi, ugodna cena.

Proti: Trajanje delovanja (ob uporabi wi-fi).

Fujitsu Siemens Pocket Loox 720

Kaj: Ročni računalnik.

OS: Microsoft Mobile.

Procesor: Intel PXA272, 520 MHz.

Pomnilnik: 128 MB RAM, 64 MB ROM.

Ločljivost zaslona: 480 × 640 pik.

Komunikacije: IrDa, bluetooth, wi-fi.

Drugo: SD, Compact Flash, USB direct connect, fotoaparat 1,3 M pik.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošen vtis: 10.

Prodaja: Gorenje, (03) 899 10 00, point.gorenje.si; Liko Pris, (01) 750 64 00, www.likopris.si.

Cena: 127.900 tolarjev.

Za: Visoka ločljivost zaslona, hiter procesor, bluetooth, wi-fi, kartice SD in CompactFlash. Nanj lahko priklapljamo naprave USB. Praktičen navigacijski gumb.

Proti: Slab fotoaparat, trajanje delovanja (ob uporabi Wi-Fi).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji