Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2014 | Teme: pametni telefon

Večji

Izid novega telefona iPhone je postal jesenska tradicija (da ne rečemo atrakcija), ki v zadnjih letih, odkar prihajajo te naprave razmeroma hitro tudi v Slovenijo, vse bolj odmeva tudi pri nas. Preizkusili smo iPhone 6, pri katerem se bodo gostilniške razprave zopet vrtele okoli vprašanja, ali je večji tudi boljši. Zaslon, jasno.

V zadnjih letih so se telefoni Android z vsako novo napravo, sploh s tistimi z vrha ponudbe (torej tistimi, ki krojijo javna mnenja o teh rečeh), povečali. Včasih je bil štiripalčni zaslon tisti pravi, nato štiriinpolpalčni, danes se zmrdujemo nad vsem, kar nima pet palcev. Večji zasloni so zakon, na večjih zaslonih vidimo več. Več slike, več besedila, več zemljevida, več iger (jasno tudi več reklam). Na voljo je seveda kup manjših telefonov, ki imajo na žalost tudi slabšo strojno opremo, so torej nižjega ranga.

Apple je bil dolgo časa edini, ki je nekako kljuboval temu trendu. Steve Jobs je pred leti obrazložil, da so zelo podrobno preučili različne velikosti zaslonov in da je bila odločitev za 3,5-palčni zaslon zavestna in premišljena. Pri tej velikosti so vztrajali pet generacij, nato so pred dvema letoma z modelom iPhone 5 preklopili na večji, 4-palčni zaslon. Ta se je povečal le v višino, širina je ostala enaka. A očitno je bil pritisk trga prevelik, tako so v Applu opustili lastno zamisel o idealni velikosti in v novi iPhone 6 vgradili 4,7-palčni zaslon, v model 6+ pa celo takega velikosti 5,5 palca. To pa že sega na področje, kjer se začnejo tablice ali pa vsaj Samsung Galaxy Note …

Velikost zaslona (in telefona) je letos torej poglavitna novost. Zaslon je enako oster kot pri predhodnikih – ločljivost je 1334 × 750 oziroma 326 pik na palec, kar je manj kot pri večini vsaj malce boljših telefonov Android. Razlike bodo opazili le najzahtevnejši, saj je zaslon novega telefona z vseh drugih vidikov (kontrast, svetlost, barvna pravilnost) odličen. Zanimiva funkcija, ki so jo vgradili ravno zaradi večjega zaslona, se imenuje »Reachability« (dosegljivost?). Gre za to, da dvakrat nežno tapknemo tipko »Home« (se le dotaknemo, ne kliknemo) in to nam zgornji rob zaslona spusti za polovico. Tako imamo na dosegu palca vse, kar je sicer na vrhu aplikacij. To so v številnih programih ravno kake pomembnejše opravilne vrstice, denimo vrstica za vnos naslova URL spletnih strani. Delovanje je dobro izvedeno, priporočamo ogled spodnjega video posnetka, kjer se lepo vidi, kako dejansko deluje.

Nova možnost, imenovana »Reachability«, nam olajša uporabo razmeroma velikega telefona z eno roko.

Nova možnost, imenovana »Reachability«, nam olajša uporabo razmeroma velikega telefona z eno roko.

V Applu so končno le odklenili dostop do programske tipkovnice, kar pomeni, da lahko namestimo tudi kako drugo – denimo znani SwiftKey.

V Applu so končno le odklenili dostop do programske tipkovnice, kar pomeni, da lahko namestimo tudi kako drugo – denimo znani SwiftKey.

Novo ohišje spominja na ohišja prvih nekaj generacij iPhonov , saj so robovi spet zaobljeni. S tem je nekoliko omiljena velikost naprave, saj imamo v rokah občutek, da je manjša, kot je v resnici. Ostri robovi z iPhona 4 in 5 bi bili tu preveč agresivni za udobno delo in prenašanje. Telefon je malenkost tanjši od predhodnika, zato pa štrli kamera (oziroma njen objektiv) za kak milimeter iz ohišja. V spletu se tako že najdejo videi najbolj gorečih (ali pa duhovitih?) privržencev, ki omenjeno kamero enostavno odbrusijo iz naprave.

Telefon je sicer čistokrvna jabolčna naprava, vsak, ki je bil vajen sedanjih modelov, se je bo hitro navadil. Sprememba velikosti je botrovala tudi spremembi v položaju tipke, s katero smo doslej zaklepali in odklepali zaslon. Ta je bila doslej na zgornjem robu, kjer smo jo hitro dosegli s kazalcem, po novem je na desnem robu naprave, pod palcem desne roke. V domači tipki (»Home«) se še vedno skriva tipalo za branje prstnega odtisa, ki svoje delo odlično opravlja. Fizično gre torej za odlično in izredno kakovostno narejeno napravo.

Družinsko deljenje vsebin je sicer dobra zamisel, kak pomislek bo padel nad zapisom, da se strinjamo s tem, da družinskim članom kupujemo aplikacije.

Družinsko deljenje vsebin je sicer dobra zamisel, kak pomislek bo padel nad zapisom, da se strinjamo s tem, da družinskim članom kupujemo aplikacije.

Novost je tudi aplikacija iHealth, ki združuje kup modulov za spremljanje naše fizične aktivnosti in našega zdravja.

Novost je tudi aplikacija iHealth, ki združuje kup modulov za spremljanje naše fizične aktivnosti in našega zdravja.

Strojno …

Kot vsako leto so v Applu spet izboljšali vgrajeno strojno opremo, a manj, kot bi si morda kdo želel. Velik preskok je bil lani predstavljeni iPhone 5S, ki je prinesel 64-bitni procesor A7, glede nanj je letošnji A8 le manjša nadgradnja. Pri naših preizkusih (Geekbench 3) se sicer odlično obnese, veliko bolje od androidnih konkurentov, kljub temu da imajo slednji vsi vsaj štiri jedra (iPhone 6 ima le dve). Tudi količina pomnilnika je ostala enaka, 1 GB, po našem mnenju bi si telefon zaslužil kaj več. Med uporabo aplikacij se resda nikoli ni opazilo, da bi ga bilo premalo, to vidimo predvsem med uporabo Safarija, ki mora razmeroma pogosto znova naložiti stran, ki smo jo imeli odprto. Nova strojna oprema naj bi bila predvsem nekoliko varčnejša, kar v kombinaciji z večjim zaslonom pomeni, da bo novi telefon na akumulator zdržal približno toliko kot njegov predhodnik. Sicer nismo imeli dovolj časa, da bi to zares preizkusili, a računamo, da bo večini uporabnikov zdržal približno en dan rabe (to je za telefone tega ranga nekako tipično).

Video

Nov iPhone si lahko ogledate tudi na video posnetku, ki smo ga shranili semle: www.monitor.si/iphone6

… in programsko

Z novim telefonom prihaja tudi novi operacijski sistem, ki je tu že originalno nameščen – iOS 8. O njem smo sicer že pisali, prinaša pa manj novosti kakor lanski iOS 7. Največja novost je možnost menjave programske tipkovnice (to znajo Androidi sicer že leta). Poleg Applove privzete tipkovnice lahko torej izberemo kako drugo, denimo priljubljeno SwiftKey, kjer za pisanje enostavno vlečemo prst čez črke, ne da bi ga pri tem dvignili. Zanimiva novost je tudi t. i. »Family Sharing«, kjer si lahko delimo glasbo, filme, knjige in tudi kupljene aplikacije. To je sicer zelo koristno, škoda, da še vedno ni možnosti menjave uporabnikov (kar je sicer pomembnejše pri tablicah, a kljub temu). Drugih novosti je zelo malo – nekoliko so izboljšali funkcije fotoaparata (slednji je sicer dobil novo, še nekoliko boljše tipalo), izpopolnili so tudi iskalnik Spotlight, ki zdaj išče tudi po trgovini iTunes, po Wikipediji in še kje. Koristna je nova možnost brskalnika Safari, da zahteva navadno (namizno) različico neke spletne strani.

Novi iPhone torej ni kaj dosti več kot le – večji iPhone. Ali je to dobro ali slabo, bo pokazal čas, prvi vtis pa je vsekakor dober. Večji zaslon so vgradili v ohišje, ki uspešno skrije dejansko velikost, strojna oprema pa je še vedno v samem vrhu. Operacijski sistem je po golem številu funkcij in možnosti še vedno za Androidom, a to ciljnih uporabnikov ne bo preveč zanimalo. Pomembneje je to, da gre za eno izmed najprijaznejših izkušenj na tem področju.

Ob splavitvi novega modela smo tudi dobili občutek, da so se uporabniki končno sprijaznili z dejstvom, da kakih resnih revolucij pri telefonih ne bo več, vsaj v kratkem ne. Vsak izdelovalec po svoje razvija, korak za korakom, enako velja tudi za jabolčnike.   

Apple iPhone 6

Izdeluje: www.apple.com.

Posodil: www.epl.si.

Cena: Še ni znana, v Nemčiji od 699 EUR naprej.

✓    Večji zaslon, hitrejša strojna oprema.

✗    Večji zaslon in večje ohišje, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji