Objavljeno: 26.9.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2017

Več kot šest palcev

E-bralniki so kategorija, v kateri že leta prevladuje Amazonov Kindle, a ne drži, da je popolnoma brez konkurence. Eno bolj prepoznavnih podjetij s svojimi e-bralniki in lastno knjižnico knjig je Kobo.

Osnova cenejših e-bralnikov je temeljni Amazonov Kindle, ki stane okoli 70 evrov – to je e-bralnik, ki dostavi osnovne funkcionalnosti teh naprav. Ima šestpalčni zaslon na dotik z e-črnilom, in baterijo, ki zdrži tako dolgo, da je vsakič znova smešno napisati »več kot mesec dni«. To pričakujemo od vsakega e-bralnika in tisti, ki zahtevajo od nas več denarja, morajo ponuditi vsaj kakšno nepogrešljivo funkcionalnost. Ena teh je nedvomno osvetljen zaslon, zaradi katerega smo v preteklosti vedno priporočali Kindle Paperwhite oziroma e-bralnik Kobo Aura. Staneta okrog 120 evrov in imata tudi vse, kar ima osnovni Kindle.

V zadnjih dveh letih pa so se na trgu znašli e-bralniki, ki stanejo že več kot 200 evrov in poskušajo prepričati z višjo ločljivostjo, imajo zaslon z večjo diagonalo in več procesorske moči z več shrambe. Tak e-bralnik je poleg Kindle Voyagea in Oasis tudi Kobo Aura One, ki smo ga preizkusili tokrat.

Aura One ima ločljivost zaslona 1872 × 1040 pik. To je za e-bralnik veliko, a se med uporabo v resnici ne opazi – branje je enako dobro kot pri modelih z nižjo ločljivostjo. Čar e-črnila je namreč v tem, da gre za zelo statično sliko, ki skuša delovati kot črnilo na papirju, zato branje knjige, ki ima za odtenek ostrejše črke, ni poseben napredek.

Gremo naprej – vse Aure imajo osvetljen zaslon in model One ni izjema. Ta funkcionalnost je zares odlična in, ko se človek vrne nazaj k prastaremu Kindlu 2 brez osvetlitve, jo začne hitro pogrešati.

Kobo je pri One presenetil predvsem z velikostjo zaslona, ki je kar 7,8 palca, obenem pa je  vstavljen v majhno ohišje. To je na zadnji strani gumirano, zato ergonomija ostaja prednost Kobov – veliko lepše sedejo v roko kot Kindli. Baterija zaradi večjega zaslona ne zdrži tako dolgo kot pri manjših e-bralnikih, a spet bo zdržala mesec dni, tako da je to težko šteti za pomanjkljivost.

Gumb za vklop in izklop na zadnji strani je dobro postavljen in bolje narejen kot majhni gumbi na večini Amazonovih e-bralnikov. To je tudi edini gumb na napravi, saj ima ta zaslon na dotik. Na dnu je še vhod micro USB za polnjenje, ki je odprt. To omenjamo le zato, ker je Aura One kljub temu vodotesna naprava. To zna priti še kako prav na morju ali v kadi.

Uporabniški vmesnik je pri Kobu napredoval, a ga še vedno omejuje narava e-črnila, ki je pač »počasno«, čeprav že veliko hitrejše v primerjavi s prvotnimi modeli. Kljub temu smo ljudje tako razvajeni s telefoni in tablicami, da bi e-črnilo težko ravno pohvalili. Svoje delo opravlja, listanje je hitro, več pa že težko rečemo, in to velja za vsak e-bralnik.

Strojno je torej Kobo Aura One odličen e-bralnik, ki ima za sabo zajetno knjižnico knjig – ta se res ne more kosati z Amazonom, a je zajetna. Predvsem pa ne gre za naključno napravo, ki nima za seboj nikakršnega ekosistema in predvideva, da si bomo knjige našli sami. Kobo podpira tudi Adobe Digital Editions, ki je standard za e-knjige v slovenski knjižnici biblos.si. Tam je na voljo vedno več knjig, zato postaja eden ključnih razlogov, zakaj ob nakupu e-bralnika pogledati v smer Koba. Kobo ima tudi zelo dobro povezavo s storitvijo Pocket, v katero lahko na telefonu/računalniku/tablici shranjujemo daljše članke. Ti se potem samodejno zrcalijo na Auro One. Tako lahko na Kobu dobimo še več slovenskih vsebin, saj je nanj preprosto spraviti članke vseh medijev, ki imajo spletne strani. Mimogrede, ker Kobo podpira standard epub (Kindli ga ne), je nanj lažje spraviti knjige, ki smo si jih na računalnikih nabrali z leti.

Kljub temu slovenščina ostaja največja ovira za razširjanje e-bralnikov pri nas. Digitalna knjižnica Biblos sicer napreduje in na Koba je res mogoče shraniti slovenske članke, kljub temu pa je količina knjig, ki so na voljo v angleščini, nemščini, francoščini in še katerem večjem jeziku, tako zajetna, da besedil v slovenščini nikakor ni dovolj. Morebitni novi prevodi se bodo do našega e-bralnika kar dolgo sprehajali, če beremo v angleščini, pa vse knjige dobimo na e-bralnik takoj. Zato so e-bralniki za tiste, ki berejo le v slovenščini, manj privlačna ponudba in zato je Auro One veliko težje priporočiti kot osnovni Kindle, ki stane trikrat manj. Za nekoga, ki bere knjige v tujem jeziku, je ta pač boljši nakup, čeprav se bo moral ubadati s pretvorniki e-knjig (npr. Calibre). Razen, če vas seveda prepriča večji zaslon z večjo ločljivostjo, ki je za povrh še osvetljen in vodoodporen.

  

Kobo Aura One

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 260 EUR.

Za: Velik osvetljen zaslon.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji