Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2011 | Teme: android

Vaš telefon je lahko...

Pametni telefoni so švicarski noži sodobnega časa. Resda so namenjeni predvsem komuniciranju, vendar so v svoji biti čisto pravi računalniki in ker so opremljeni s številnimi senzorji in imajo velike, za dotik občutljive zaslone, jih z nameščanjem dodatnih aplikacij lahko spremenimo v orodja za marsikatero situacijo. Oglejmo si, v kaj vse lahko spremenimo telefon, ki poganja Android. Torej, vaš telefon je lahko ...

... osebni pomočnik

Lahko je priročen koledar, ki je lahko sinhroniziran s strežnikom Exchange ali s koledarjem Google. Koledar bo vedno ažuren in bo poskrbel tudi za opomnike. Poleg tega lahko telefon poskrbi za opomnike in alarme. Z namestitvijo dodatkov lahko shranjuje beležke (Evernote) in sezname opravil, ki so nenehno usklajeni s spletnimi aplikacijami (Remember the Milk, GTasks). O elektronski pošti ne gre izgubljati besed (Gmail).

Evernote

... časopis

Novice na papirju so ostanek prejšnjih stoletij, zdaj jih večinoma prebiramo v spletu. Naj bo to vreme (The Weather Channel, Vreme SLO, MIUI Digital Weather Clock) ali novice (GReader), s telefonom so vedno pri roki, da bomo kar se da ažurni.

... komunikator

Ena najbolj priljubljenih uporab pametnih telefonov je uporaba družabnih omrežij. S telefonom lahko v pogovoru sodelujemo vselej in povsod, še pomembneje pa je, da lahko nemudoma objavimo misel, zanimivo sliko ali video posnetek. Kot v spletu tudi pri telefonih vodita Facebook in Twitter s številnimi odjemalci, vsak s svojim uradnim (Facebook for Android, Twitter) in celo vrsto neuradnih (TweetDesk, Twidroid, TweetCaster). Glede na to, da pametni telefoni zaznavajo trenutno lokacijo s sprejemnikom GPS, pa tudi brez njega, smo priča pravi poplavi družabnih storitev z dodano lokacijsko komponento. Taki sta, recimo, Foursquare in Googlov Places. Tudi vse pomembne storitve za takojšnje sporočanje lahko uporabljamo na telefonih (Skype, Google Talk, Yahoo Messenger, MSN Talk, imo).

Facebook

... igralna konzola

Tudi igrice so vsem dobro znan namen pametnih telefonov. Našli bomo vse mogoče, od športnih simulacij, strategij, strelskih iger pa do miselnih iger in avantur. Priljubljene so tudi igre s kartami in igre na srečo, verjetno najbolj razširjene pa so preproste igre za kratek čas. Izbira je res pestra, za vsakogar se bo našlo nekaj.

Angry Birds

... navigacijska naprava

Poleg enostavnih prikazov zemljevidov in trenutnega položaja je telefon lahko tudi zmogljiva navigacijska naprava, ki se lahko meri tudi z namenskimi napravami (Google Earth, Google Maps, Compass, Waze).

Waze

... glasbeni predvajalnik

Uporaba telefona za predvajanje glasbe je želja izdelovalcev že nekaj let, vendar se zdi, da še vedno ni vse v najlepšem redu. Če odmislimo trajanje baterije, je telefon lahko odličen predvajalnik. Osnovne funkcije so na voljo že z osnovnim programom za predvajanje, vendar so dodatni programi veliko zmogljivejši (WinAmp). Omislimo si lahko tudi poslušanje glasbe z oddaljenih strežnikov (Subsonic, Pandora) ali pa se zatečemo k dobrim starim radijskim postajam (Brez frekvence, http://m.mobitel.si/?nn=m-android&app=47, TuneIn Radio).

Brez frekvence

... video predvajalnik

Čeprav imajo pametni telefoni "velik" zaslon, je še vedno premajhen za resno gledanje filmov ali televizije. Kljub temu se najdejo trenutki, ko bi želeli izkoristiti čas stran od računalnika ali tv sprejemnika in si zavrteti kak posnetek. Naj bo to posnetek iz spleta (YouTube) ali pa s pomnilniške kartice (mVideoPlayer).

... športni trener

Naj bo tek, kolesarjenje, hribolazenje ali kaj tretjega, pameten telefon je odličen spremljevalec. Lahko pomaga iskati poti in preverjati lokacije (Google Maps, GPS Status and Toolbox), meriti hitrosti (SpeedView) ali popisovati pot (My Tracks). Lahko je štoparica (UltraChron Stopwatch Lite) ali si zapisuje rezultate (Scoreboard, Darts ScoreCard PRO). Silno dobro se odreže tudi pri popisovanju in analizi vadbe (RunKeeper Pro, CardioTrainer).

RunKeeper Pro

... glasbeni inštrument ali pripomoček

Telefon je lahko mini klaviatura (xPiano), set bobnov (Musical Lite), lahko nam pomaga uglasiti poljuben inštrument (Tuner - gStrings Free), ujeti ritem (Metronome) ali poiskati in prikazati tablature za kitaro (Tabular). Lahko pomaga ugotoviti naslov skladbe in njenega izvajalca (SoundHound, Shazam).

Musical Lite

... fotografski pripomoček

Lahko je več kot samo enostaven fotoaparat (FxCamera) ali pa pripomoček za izračun ekspozicije (Photo Tools) ali globinske ostrine (DoF Calculator). Telefon je lahko tudi pripomoček pri lovljenju sanjskega sončnega zahoda (GoldenPicLite).

Prav tako je lahko priročen urejevalnik fotografij, z njim lahko fotografije nemudoma objavimo v galerijah (Photoid) ali spletu (Posterous).

DoF Calculator

... omrežni analizator

Telefon je lahko tudi pripomoček pri postavljanju domačega ali službenega omrežja. Z njim lahko analiziriramo brezžično omrežje (Wifi Analyzer), poiščemo sosednja omrežja (wardrive) ali preračunamo IP naslove (CIDR Calculator). V nekaterih okoliščinah lahko naš telefon postane celo brezžična dostopna točka do spleta (Wireless Tether for Root Users, PdaNet). Lahko ga uporabimo tudi kot napravo za vklapljanje oddaljenih računalnikov (Wake On Lan).

Wifi Analyzer

... daljinski upravljalnik

S številnimi možnostmi povezav lahko pametni telefon izkoristimo tudi kot daljinski upravljalnik. Z njim lahko upravljamo domači video strežnik (Official XBMC Remote, Boxee) ali pa računalnik (Unified Remote, Gmote 2.0).

... matematično/fizikalno/kemijsko/... pomagalo

Telefon lahko spremenimo v silno zmogljiv ročni kalkulator (RealCalc Scientific Calculator, Andy-86, handyCalc Calculator), enciklopedija formul (Formulas Lite), za nostalgike se lahko spremeni celo v logaritemsko računalo (Slide Rule). Na pomoč lahko priskoči kemikom (Periodic Table Droid).

Slide Rule

... bralnik knjig

Če smo pri branju knjig nekoliko manj izbirčni, je lahko telefon tudi bralnik knjig (Aldiko, FBReader), rabi lahko kot priročen slovar (Dictionary.com), sveto pismo (Bible) ali prevajalec (Google Translate).

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji stripov, saj je telefon lahko izvrsten pri branju stripov. Pa naj bo to manga (Manga Browser) ali pa množica dnevnih kratkih stripov (DailyStrip).

Dictionary.com

... zdravnik

Imeti zdravnika v družini je zelo praktično, vendar ga lahko imate zdaj celo vedno s seboj. Vaš telefon je lahko v pomoč pri diagnozi (iTriage Mobile Health), lahko vam pomaga bolje spati (Sleep Bot Tracker Log) ali se bolj prijetno zbuditi (Sleep as an Droid). Priročnik za prvo pomoč lahko imate vedno pri roki (First Aid) ali pa lahko na telefonu spremljate razvoj zarodka in potek nosečnosti (Pregnancy Tracker). Telefon bo v pomoč pri merjenju srčnega utripa (Instant Heart Rate), naslednja shujševalna kura pa bo veliko lažja, če kalorij ne boste seštevali na pamet (Calorie Counter).

First Aid

... otroška igrača

Otroci so nad pametnimi telefoni navdušeni. Njihova uporaba jim je blizu in naravna, telefon pa lahko rabi tudi kot odlična otroška igrača, ki je lahko tudi vzgojna (Kid Mode: Play + Learn), uživali bodo tudi najmlajši (Talking Roby the Robot Free).

... lep, a neuporaben

Telefon je lahko samo okras (LavaBox Free), lahko pa si predstavljamo, da nas greje (Virtual Fireplace). No, lahko nas greje tudi čisto zares, a potem zapis ne sodi v to rubriko (Grelec, http://egosenti.com/grelec/). Ali pač?

... telefon :)

Ja, s pametnim telefonom lahko tudi telefoniramo. In to v slogu. Lahko si omislimo alternativni modul za klicanje (One Dialer), analiziramo opravljene, prejete in zgrešene klica ter poslana in prejeta sporočila (Phonalizer). Telefonske klice lahko snemamo (Record My Call), seznam klicev shranimo na pomnilniško kartico (Call Logs Backup & Restore), prav tako lahko shranimo vsa sporočila SMS (SMS Backup & Restore). Zelo zanimivo je samodejno posredovanje sporočil SMS in MMS, recimo v poštni predal Gmail (SMS Backup +).

... pa verjetno še kaj

Seznam bi lahko nadaljevali v širino in globino, vedno bi "pozabili" še kaj. Če ste že drago plačali svoj krasni telefon, premislite, kje bi ga lahko koristno uporabili in pobrskajte za aplikacijami. Zelo verjetno boste našli kaj uporabnega. Če ne ... morda pa imate milijon evrov vredno zamisel!?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji