Objavljeno: 3.10.2007 23:45 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor April 2007

Varnostna kopija, drugič!

Nekaj primerov shranjevanja varnostnih podatkov prek interneta smo v prejšnjih številkah že opisali - tujo rešitev Mozy in rešitev slovenskega podjetja Podatkovna banka. Tokrat smo dobili na preizkus še eno slovensko rešitev, Varnostna kopija.

Varnostna kopija je izdelek podjetja Mikrocop iz Ljubljane in je v primerjavi s Podatkovno banko naprednejši. Programski del, ki ga namestimo na strani uporabnika, je napisan v javi. S tem je zagotovljena združljivost z večjim številom operacijskih sistemov (poleg okolja Windows podpira tudi Linux, Mac OSX, Solaris in druge). Edini pogoj pri tem je, da operacijski sistem podpira okolje Java2 Runtime Environment 1.3.1 ali novejše. Mikrocop ponuja bodočim uporabnikom 30-dnevno preizkusno različico za izdelavo varnostnih kopij s 100 MB prostora v njihovih strežnikih. Omenjeno možnost smo preizkusili tudi mi.

Namestitev je enostavna in ne zahteva veliko nastavljanja, saj program s strežniki komunicira prek protokola SSL. Po prvem zagonu nas čarovnik vpraša, za kaj želimo izdelati varnostno kopijo. Na voljo imamo več virov, od posameznih datotek, celotnih map do bolj "naprednih", kot so Microsoft Exchange, zbirke MSSQL, zbirke MySQL, Lotus Domino, zbirke Oracle in stanje sistema Windows. Po natančnejšem pregledu postopka izdelave varnostne kopije omenjenih "naprednih" virov smo ugotovili, da program samodejno deluje le pri izdelavi varnostne kopije. Pri obnovi podatkov moramo to storiti ročno. Tako npr. če želimo arhivirati zbirko podatkov MSSQL strežnika, najprej program samodejno naredi arhivsko datoteko na krajevni disk, nato pa jo prenese v strežnik za arhiviranje. Pri obnovi podatkov pa je treba prej omenjeno datoteko najprej prenesti in obnovo zagnati ročno v orodju za delo z zbirkami podatkov MSSQL.

V programu lahko določimo neomejeno število nizov, katerim določimo poljubne parametre. Najprej s seznama možnosti izberemo vir za izdelavo varnostne kopije. Nato določimo urnik izdelave, dneve v tednu in uro. Če smo kot vir izbrali datoteke, nam lahko priskoči na pomoč filter, ki izloči s seznama vseh datotek samo določen tip, npr. besedilne datoteke. Pri vsakem nizu lahko tudi določimo izvedbo ukazov pred izdelavo arhiva ali po njej. To nam pride prav, če želimo v tem času zagnati katerikoli skript. Vsi podatki se pred prenosom v strežnik kodirajo in stisnejo. Algoritem, način kodiranja in ključ določimo za vsak niz posebej. Če neko datoteko na krajevnem disku izbrišemo, program arhivsko datoteko premakne v določeno mapo, kjer se hrani število prej nastavljenih dni v posameznem nizu. Po preteku se datoteka samodejno izbriše.

Poleg lokalnih diskov nam sistem omogoča tudi arhiviranje omrežnih diskov. Za to pa moramo v posamezen niz vnesti uporabniške podatke računalnika. Če želimo večjo hitrost obnove podatkov, imamo možnost, da nam program najprej izdela lokalno kopijo arhiva, tako da se v primeru obnove podatkov ne prenašajo neposredno iz strežnika.

Program si zasluži pohvalo zaradi nekaterih vgrajenih priboljškov. Omogoča namreč izdelavo inkrementalnih varnostnih kopij. To pomeni, da se vedno prenašajo le spremenjene datoteke, nespremenjene pa program pusti pri miru. Program ima vgrajeno tudi t. i. tehnologijo "In-file delta". To nam bo prišlo prav pri izdelavi varnostnih kopij velikih datotek. Omogoča namreč, da na podlagi arhivske datoteke program določi, kateri deli datoteke so spremenjeni, in prenese le-te. Tako se postopek izdelave varnostne kopije občutno pohitri. Da lahko omenjena metoda deluje, je seveda prvič treba prenesti datoteko v celoti.

Če imamo veliko količino podatkov, lahko te, namesto da bi jih prenesli prek interneta, prenesemo prek prenosnega diska oz. DVDjev. Disk dostavimo ponudniku storitve, ta pa jih ročno prenese v njihove strežnike. Velja tudi nasprotno. Pri obnovi moramo paziti, da ne pozabimo ključa, s katerim smo določili kodiranje, saj drugače podatkov ne bomo mogli obnoviti.

Obnovo podatkov lahko zaženemo tudi prek spletne strani. To je udobno, saj lahko pridemo do naših podatkov, kjerkoli že smo. Hitrost prenosa v obe smeri je dobra, prav tako program nima težav s šumniki v imenu, kot smo opazili pri Podatkovni banki. Sistem nam ob vsaki spremembi na uporabniškem računu pošlje poročilo na naš e-naslov. Tako lahko redno spremljamo, kaj se dogaja z našimi varnostnimi kopijami.

Kljub temu nas je zmotila cena, ki je v primerjavi s tujino še vedno visoka. Res pa je treba upoštevati tudi to, da se tuja konkurenca ne more primerjati v hitrostmi prenosa podatkov. Tako nam ostane le to, da čakamo na čim več tovrstne ponudbe, saj nam bo to prineslo tudi nižje cene. Upajmo, da čim prej.

Obnova datotek je možna tudi prek spleta.

Na naš naslov redno prihajajo poročila o dogodkih na našem uporabniškem računu.

Uporabniški vmesnik programa je pregleden.

Obnova datotek

Varnostna kopija

Kaj: Program za vzpostavitev izdelavo varnostnih kopij prek interneta.

Izdeluje: Mikrocop, www.arhiviraj.si.

Cena: 30 dni s 100 MB prostora brezplačno, za 0,5 GB od 3,9 EUR/mesec.

Za: Enostavna raba, veliko funkcij, tehnologija "In-file delta".

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji