Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2013 | Teme: iPad

V spletu in na papirju!

V spletu in na papirju!

Monitor ima, končno!, popolnoma prenovljeno stran. Je treba na to še kaj reči? V resnici, da.

Monitor je bil v resnici prva slovenska revija, ki je imela tudi svojo »elektronsko izdajo«; takrat, leta 1992, še v obliki elektronske oglasne deske, BBS. Monitor BBS je rabil kot komunikacijska povezava z bralci (elektronska pošta v okviru omrežja Adrianet) in kot prostor, kamor smo lahko odlagali preizkusne programe, ki smo jih za bralce (in članke) zbirali v uredništvu.

Z nadgradnjo programske opreme na Wildcat BBS smo oglasno desko spremenili v »spletno stran«, ki je bila še vedno dosegljiva le prek modemov, in na njej ponudili tudi sveže novice iz računalništva, ki so bile takrat običajnim »deskarjem« veliko teže dosegljive kakor danes.

Naslednja nadgradnja nas je vodila na Lotus Notes (Domino), ki je tekel v Oknih, po nekaj (res mučnih!) letih tlake z njim pa smo se odločili za sistem, ki je bil  večinoma razvit le za nas in je tekel v Linuxu. Uporabljali smo ga celih osem let, do včeraj. Dolgo, predolgo, kot ste nas mnogi že večkrat opozorili. Z leti smo mu sicer dodajali nove sklope (MonitorTV, blog) in nekoliko spreminjali podobo, vendar je osnova ostala enaka. Z leti je postala spletna stran počasna in, za današnje razmere, nepregledna.

Nova spletna stran spet teče v Oknih, spodaj ležeči sistem pa je spet bolj ali manj napisan posebej za nas oz. našo založniško hišo – na njem že nekaj časa teče spletna stran Mladine, pa tudi naše sestrske publikacije MonitorPro. Razvija ga kar podjetje našega urednika Uroša Mesojedca, tako da je vse ostalo v hiši;). Vanj smo v celoti prenesli dosedanji arhiv novic in člankov, tako da trenutno ponujamo 130 številk revij s 4285 članki in 16.029 novicami. In 67 video prispevkov MonitorTV. Cilj prenove je bil poenostaviti in pohitriti navigacijo, prevetriti podobo in »mreženje« v vse smeri, od člankov in sklopov do avtorjev in nazaj do ključnih besed oz. oblaka besed. Upamo, da nam je uspelo.

Kot se za današnje čase spodobi, nova stran močno teži k »oblaku«. MonitorTV je na Youtubu, prijava v sistem (za komentiranje) bo možna tudi prek Facebooka (zaenkrat še ni), listalnik teče na straneh drugega podjetja, iskalnik po straneh smo zaupali kar Googlu. Ne nazadnje je tudi »računalnik«, v katerem vse teče, »v oblaku«, v irskem delu Amazona. Res pa je, da morda ne bo več dolgo, a o tem kdaj drugič.

Kaj še manjka? Vsekakor različica spletne strani, ki bo prijazna tudi do mobilnih telefonov in tablic, ki so danes tako priljubljene. Bo, kmalu.

In ključna novost nove spletne strani? Uvedli smo možnost spletne naročnine, s katero bo mogoče novo številko Monitorja v spletu brati že isti dan kot »na papirju« in iPadu (v aplikaciji Trafika). To se za »računalniško« revijo že kar nekako spodobi, mar ne?

1995

1995

1998

1998

2000

2000

2004

2004

2006

2006

Takole pa od danes naprej

Takole pa od danes naprej

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

negaga | 26.3.2013 | 03:14

Super ste in hvala tudi za brezplačno znanje, ki ste ga v vseh teh letih nesebično delili

matjazk | 26.3.2013 | 08:04

Hvala!

lkamnik | 26.3.2013 | 11:15

Se v celoti strinjam s komentarjem komentatorja "negaga". Sem prepričan, da nam boste nudili vedno več.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji