Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Esad Jakupović | Monitor Junij 2011

V lepi njihovi

Slovenci najpogosteje počitnikujemo na Hrvaškem, bolj priljubljeno je le še deskanje po internetu, torej bi morali oboje kar najučinkoviteje povezati. Vprašanje je le: pri kom?

Počitnikovanje z računalnikom je še posebej privlačno na Hrvaškem, ki nam je blizu, jo dobro poznamo in se tam čutimo "domače", pa še gremo na krasno morje, Plitvice in kaj drugega. Uporaba interneta na Hrvaškem je številnim Slovencem skoraj enako samoumevna kot uporaba v Sloveniji - vam, ki berete to revijo, in nam, ki jo pripravljamo, še prav posebej. Gremo, torej, na Hrvaško in si poskusimo priskrbeti čim bolj dostopen, kakovosten in cenovno ugoden internet!

Slovenci, ki imajo na Hrvaškem vikend, se lahko odločijo za kabelski/žični ali mobilni naročniški internet ali pa morda satelitski (paket ViasatNET z naročnino ASTRA2Connect). Kaj pa je na voljo vsem tistim, ki na Hrvaško prihajamo na počitnice? Če nameravamo uporabljati internet v skromnem obsegu in si ne želimo beliti glave z iskanjem najboljših rešitev, nam je na voljo ponudba naših lastnih operaterjev, po tarifah, ki jih poznamo ali se o njih lahko pozanimamo, in se tako pripravimo za previdno uporabo interneta v gostovanju. Naši operaterji nam med počitnicami ponujajo za Hrvaško, ki je glavni cilj slovenskih dopustnikov, tudi nekoliko ugodnejše možnosti za pogovore in nekaj tudi za prenos podatkov (več v posebni prilogi "Internet v gostovanju").

V splet v družbi

Za ne preveč zahtevne uporabnike, kot bi pravzaprav na dopustu morali biti vsi (saj gremo uživat, ne delat!), je še najboljša rešitev, če najdejo kakšno brezplačno brezžično omrežje na dovolj prijetnem mestu. Javnih omrežij je na voljo vse več, posebej na turističnih krajih, ker se uprave mest vse bolj zavedajo, da tudi to prispeva k podobi njihove privlačnosti za domače in tuje goste oziroma njihovem slovesu do turistov prijaznih mest. Povečuje se tudi število zasebnih omrežij, ki so na voljo sodobnim gostom v kavarnah, barih in drugih objektih (glej prilogo "Do spleta od koderkoli"). Tako kot v drugih evropskih državah je tudi na Hrvaškem množica različnih brezplačnih brezžičnih vročih točk, pa si praktično vsakdo lahko najde ustrezno z dovolj dobrim signalom.

Mimogrede naj povemo, da bi bila uporaba interneta na Hrvaškem in kjerkoli v tujini precej bolj enostavna, ko bi naši operaterji ponudili zares ugodne cene v tujini, ne veliko nad domačimi. Naši operaterji visoke cene prenosa podatkov v gostovanju opravičujejo s tem, da za naše gostovanje plačujejo visoke zneske. V resnici je za vse operaterje gostovanje tujcev v njihovem omrežju pomemben vir zaslužka. Z našimi operaterji ni nič drugače, ker se tudi oni zaradi zaslužka veselijo tujih naročnikov v svojih omrežjih. Tudi tuji operaterji "nemočno" opozarjajo svoje naročnike, da morajo za njihovo gostovanje plačevati visoke zneske vsem operaterjem, tudi našim. Seveda bi bilo tarife gostovanja po načelu vzajemnosti med operaterji mogoče precej zmanjšati, vendar bi se morali v tem primeru vsi odpovedati delu zaslužka od gostovanja, na cene katerega, kot pravijo, "ne morejo vplivati".

Do spleta od koderkoli

Javna brezžična omrežja je najlaže poiskati z mobilnim telefonom z vključeno možnostjo wi-fi, ki vam bo omogočila tudi zastonj telefoniranje, seveda le v okvirih interneta. Kolega v redakciji, na primer, uporablja takšno javno omrežje v Medulinu, v središču mesta, od nedavna tudi na rivi, a je uporaba omejena na uro na dan.

Za "prvo pomoč": spletne kavarne rešujejo težave interneta na dopustu

Pisec občasno uporabljam brezplačno omrežje na Reki. Ta ima največje javno omrežje na Hrvaškem, ki zajema skoraj celotno središče mesta in Trsat ter športne objekte na Kantridi. Dobro brezplačno omrežje je na voljo tudi v Splitu na več turističnih točkah, najboljši signal pa je na Rivi (10 Mbit/s). Javna omrežja so tudi v Opatiji, Buzetu, na Krku, v Omišlju, Crikvenici, na Rabu, v Šibeniku in v drugih mestih. Poleg hotelov, ki gostom ponavadi ne zaračunavajo uporabe interneta, je še posebej v primorskih mestih dokaj veliko kavarn, barov in drugih lokalov, kjer ponujajo dostop do interneta, pa tudi internetnih caféjev, v katerih se storitev pogosto plača, a ni tako draga. Enega daljših in boljših seznamov s tovrstnimi točkami v nekaterih mestih najdete na naslovu Lider Press (www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=105349), na naslovu PC Ekspert (forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102447 ) pa nekaj takšnih podatkov ponujajo uporabniki iz lastnih izkušenj.

T-Mobile za ves dan

Mobilni internet ponujajo na Hrvaškem vsi trije mobilni operaterji - T-Mobile (Hrvatski Telekom), Vipnet in Tele2 - tako naročniški različici (hrv. u pretplati) kot tudi v predplačniški oz. "na bone" (hrv. na bonove). Hrvatski Telekom je kot največji ponudnik telekomunikacijskih storitev na hrvaškem trgu pred kratkim znova definiral svoj program in kot prvi operater ponudil tudi neomejeno uporabo mobilnega interneta. Uporabniki, ki internet potrebujejo le občasno, denimo slovenski dopustniki, zdaj lahko brskajo po spletu brez omejitev, zahvaljujoč predplačniški možnosti ,,Internet dan", za katero plačajo pavšalno (flat rate) dnevno ceno 10 kun. To jih, seveda, razbremeni stalne skrbi zaradi morebitnih visokih stroškov uporabe interneta.

T-Mobile: ključi USB za mobilne

Brezžično po spletu: Web'n'walk Stick MF100

T-Mobile predplačnikom na brezžični mobilni internet ponuja enostaven in praktičen USB ključ Web'n'walk Stick MF100, ki ga je treba le vtakniti v USB 2.0 priključek na prenosniku in tako priti v splet. Program za upravljanje se namesti samodejno, brez namestitvene plošče CD in nastavljanja parametrov. Naprava podpira HSDPA, UMTS, EDGE in GPRS in sprejem sporočil SMS, ima pa tudi režo za kartico microSD. Na voljo je tudi ključ

USB Stick Huawei E173, ki ga uporabljamo podobno kot predhodni, tudi brez namestitvene plošče CD in nastavljanja parametrov, pa še s podporo za sporočila SMS.

Poleg dnevne možnost T-Mobile ponudi tudi štiri mesečne izbire z različnimi količinami podatkovnega prometa, ki se lahko uporabljajo na pametnih telefonih, prenosnih računalnikih ali tablicah. Internet S, ki uporabnikom za 10 kun ponudi mesečno 30 MB podatkovnega prometa, je idealna izbira za uporabnike, ki omrežje potrebujejo zelo redko. Ko uporabnik to aktivira prvič, plača le 1 kuno. Internet M, ki za 20 kun zagotavlja 150 MB na mesec, je namenjena uporabnikom, ki mobilni internet potrebujejo kratko in vsak dan - za pregledavanje e-pošte ali profila na družabnih omrežjih ter za hitro iskanje informacij v spletu. Internet L, ki za 40 kun na mesec ponuja kar 300 MB, pa je najboljša izbira za vse uporabnike, ki potrebujejo mobilno omrežje kjerkoli ves dan. Internet XL pa ponudi za 75 kun na mesec 1 GB prometa, kar zadošča tudi tistim, ki internet potrebujejo nenehno.

Močna infrastruktura: zemljevid 3G pokritosti T-Mobila.

Start v internet

Aktivacija je zelo preprosta, ker je treba le poslati sporočilo "A" na številko 3636 ali pa poklicati Službo za uporabnike. Storitve predplačniškega interneta T-Mobila je mogoče uporabljati z nakupom paketa Simpa Start (za uporabnike telefona) ali Simpa Internet Start (za uporabnike prenosnih računalnikov ali tablic). Paket Simpa Start obsega kartico SIM z 20 kunami na računu in ga je mogoče kupiti ali samega ali pa z mobilno napravo. Na voljo je v vseh T-Centrih, na prodajnih mestih Hrvaške pošte ter na kioskih Tiska, Slobodne Dalmacije in Glasa Istre, ki skupaj pokrivajo skoraj vsako mesto na obali. Paket Simpa Internet Start obsega podatkovno kartico SIM in 20 kun na računu, pa še brezplačno dodatnih 500 MB prometa, če se uporabnik registrira.

Enostaven za uporabo: vmesnik programske opreme T-Mobila za brezžični mobilni internet.

Če pa uporabnik potrebuje tudi podatkovno napravo za povezovanje v internet (ključ USB), jo lahko kupi že za 148 kun s paketom Simpa Internet s ključem USB Web'n'walk. Paketi Simpa Internet Start so dostopni na vseh prodajnih mestih T-Centra in na T prodajnih mestih po vsej Hrvaški. Hrvatski telekom uporabnikom naprav iPad in iPhone ponuja tudi različice omenjenih paketov s karticami MicroSIM. Račun Simpa Internet se obnavlja s predplačniškimi boni, lahko pa se doplača tudi prek Službe za uporabnike na številki 0981523 in/ali prek portala Moj T. V T-Mobilu nenehno vlagajo v razvoj omrežja, v katerem je zdaj t. i. populacijska pokritost s signalom GSM večja od 99 odstotkov, s tehnologijama UMTS in HSDPA pa zajeto več kot 77 odstotkov prebivalstva. Zahvaljujoč pokritosti z različnimi mobilnimi tehnologijami lahko uporabniki pridejo do interneta z marsikaterega kraja, pri čemer se samodejno izbira najhitrejši dostop.

Internet v gostovanju

Slovenski uporabniki na Hrvaškem lahko uporabljajo lastni mobilni internet, ki ga imajo pri domačem operaterju, seveda če jih ne skrbijo stroški. Cene prenosa podatkov pri Mobitelu so na Hrvaškem enake pri vseh treh operaterjih (T-Mobile, Vipnet in Tele2) tako pri naročnikih kot predplačnikih: 0,01 EUR/kB. Cene prenosa podatkov za Si.mobilove naročnike na Hrvaškem so različne, odvisno od vrste uporabnika, in delno različne pri različnih operaterjih: za naročnike 0,115 EUR/kB pri T-Mobilu in Tele2 ter samo 0,045 EUR/kB pri Vipnetu, za predplačnike pa 0,0095 EUR/kB pri vseh treh operaterjih. Cena za Tušmobilove naročnike (operater nima predplačnikov) je 0,024 EUR/kB pri vseh treh operaterjih. Pri Izimobilu je cena prenosa podatkov na Hrvaškem 0,01 EUR/kB pri T-Mobilu in Vipnetu in samo 0,002 EUR/kB pri Tele2. Pri Debitelu je cena 0,01 EUR/kB pri vseh treh operaterjih. Za vse velja interval prenosa 100 kB, podatki pa so povzeti po Dream Designu.

Mobitel svojim uporabnikom zagotavlja kar 60 odstotkov popusta pri paketnem prenosu podatkov pri T-Mobilu na Hrvaškem (in tudi pri Telekomu Srbija, T-Mobilu v Črni gori in m:telu v BiH). Operater svojim uporabnikom priporoča zakup prenosa podatkov za tujino v paketih z 10, 30 ali 100 MB vključenega prenosa. Če mobilni telefon to omogoča, pa lahko Mobitelov uporabnik v tujini poišče tudi brezplačno WLAN točko in z Mobitelovim Integralom uporablja svojo e-pošto povsem zastonj. Mobitel kot edini pri nas ponuja tudi storitev Komunikator, ki v tujini z USB, priključenim v internet, omogoča pogovore, sporočila SMS in MMS po istih cenah kot doma. Lahko pa se odločijo tudi za dnevni najem Komunikatorja, če ga potrebujejo le krajši čas. Uporabljajo ga lahko na mobitelu, prenosniku ali računalniku povsod, kjer je na voljo internetni dostop.

Si.mobil je sredi maja uvedel naročniške pakete z vključenimi pogovori v tujini v paketih Tujina ZAME in Tujina PODJETNI, s 50 oz. 100 minutami pogovora na Hrvaškem in v Avstriji, kjer največ gostujejo. Obenem je znižal cene ponudb Tujina 30, Tujina 100 in Tujina 200 za pogovore in prenos podatkov v tujini. Poleg ponudb za prenos podatkov v tujini Mobilni internet Tujina (Osnovni, Napredni, Plus in Dnevni) uvaja Si.mobil od 1. junija novi Mobilni internet Tujina Tedenski, ki vključuje 30 MB prenosa podatkov v tujini za ceno 19 evrov in velja teden dni. Pred kratkim je uvedel limit za prenos podatkov tudi na Hrvaškem (poleg EU), ki je 60 evrov, lahko pa tudi 120 ali 180. Ko uporabnik doseže 80 odstotkov limita, prejme SMS ali e-sporočilo. Če doseže polni znesek, prejme še eno sporočilo in se mu prekine povezava za prenos podatkov. Svojim uporabnikom Si.mobil priporoča na Hrvaškem izbiro Vipneta, ki jim ponuja najugodnejše cene storitev.

Vipnet stavi na mobilnost

V Vipnetu radi poudarjajo, da so na področju širokopasovnega brezžičnega dostopa vodilni na hrvaškem trgu, ker imajo več kot 60 odstotkov tržnega deleža s skoraj 180.000 uporabnikov. Njihovo Vip omrežje pa so leta 2010 razglasili za najboljše na Hrvaškem v kategorijah glasovne komunikacije in deskanja po internetu, za kar je pridobilo certifikata kakovosti neodvisnega podjetja za merjenje kakovosti omrežij - P3 Communications. Svojim uporabnikom poleg naročniških ponuja tudi dobro izbiro predplačniških izbir Vipme. Uporabniki imajo na voljo tudi trenutno najugodnejšo ponudbo na hrvaškem trgu: 1 GB prometa za 55 kun. Poleg 1 GB Vipme uporabnikom ponuja še dvoje - 50 MB za 15 kun ali 300 MB za 35 kun.

Vipnet: oprema za predplačnike

Z Vipnetom v internet: USB ključ Vipme Broadband Stick

Za uporabo teh možnosti je na voljo tudi ustrezna oprema: ključ USB, kartica MicroSIM in, ne nazadnje, kartica SIM. Uporabniki za 149 kun dobijo ključ USB Vipme Broadband Stick, pa še tolikšen znesek na svojem računu. Pa ne naenkrat, temveč 20 kun takoj, 19 kun po prvem prenosu podatkov, 15 kun vsak mesec v šestih mesecih od začetka rabe. Po mesečnem doplačilu zneska od najmanj 50 kun dobijo še 20 kun ob prijavi osebnih podatkov. Ponudba Vipme MicroSIM je namenjena uporabnikom naprav iPad in iPhone in za ceno 50 kun obsega kartico MircoSIM in 1 GB podatkovnega prometa. Vsi uporabniki, ki že imajo USB ključ, dobijo še Vipme Broadband box - kartico SIM po ceni 20 kun, pri tem pa dobijo tudi 20 kun na računu.

Poleg osnovne opreme (glej prilogo "Vipnet: oprema za predplačnike") Vipnet ponuja tudi enkratno napravo za uporabo predplačniškega mobilnega interneta. Gre za brezžični pristopni ali "vroči" modem, ki obenem podpira do pet naprav, s katerimi se povezuje brezžično in uporablja isto podatkovno omrežje, kar je idealna rešitev za delo ali družino, ki ima do pet naprav za brezžično rabo. Ob posebni ponudbi predplačniške kartice MicroSIM lahko uporabniki izkoristijo tudi naročniške tarife Vip mobilnega interneta za tablice iPad. Tako kot Vipnet svojim uporabnikom mobilnega interneta prek mobilnih telefonov z naročniškim paketom Mobile Surf ponuja brezplačni Facebook, tudi drugim uporabnikom ponuja možnost brezplačne uporabe Facebooka prek zero.facebook.com i 0.facebook.com.

Vodstvo na hrvaškem trgu: v Vipnetu poudarjajo, da imajo 60-odstotni tržni delež na področju širokopasovnega brezžičnega dostopa.

Tele2 za varčne

Tudi Tele2 ponuja mobilni internet tako v naročniški kot tudi predplačniški različici. V Tele2 poudarjajo, da ponujajo "kakovostne storitve za najmanj vložnega denarja", imajo "najhitrejše podatkovno omrežje na Hrvaškem" in s svojim 3G omrežjem "odlično pokritost" in pokrivajo "večino mest". Če vas zanima, lahko podrobnosti o pokritosti preverite za izbrane dele Hrvaške na zemljevidu na spletnem naslovu: www.tele2.hr/mobilni_internet/Karta_pokrivenosti.html. Tele2 ponuja v predplačniški različici osnovni (start) paket "Mobilni internet" z modemom USB po ceni 195 kun (145 kun ob nakupu prek spletne prodajalne shop.tele2.hr/shop) ali brez modema po ceni 20 kun. Start paket za 195 (145) kun vsebuje: USB modem Huawei E1552, kartico SIM s 100 kunami na računu Tele2 in navodilo o uporabi.

Gradnja se nadaljuje: zemljevid 3G pokritosti Tele2 za del Istre in Cresa.

Start paket brez modema (20 kun) pa vsebuje kartico SIM z 20 kunami na računu in navodilo o uporabi. Nameščanje kompaktnega modema za povezovanje uporabnikovega računalnika prek USB vmesnika na podatkovno mrežo Tele2 je enostavno. Naprava poleg dostopa do interneta podpira tudi SMS storitve in ima tudi režo za pomnilniško kartico micro SD. Z nakupom start paketa "Mobilni internet" se aktivira osnovna tarifa s ceno podatkovnega prenosa 0,25 kun na 1 MB prometa ob doplačilu računa z bonom 100 kun. Znesek 100 kun na računu je razporejen na naslednji način: 20 kun takoj in v naslednjih osmih mesecih po 10 kun, ob obveznem mesečnem doplačilu z bonom od minimalno 50 kun. Od trenutka aktivacije je tarifa aktivna naslednjih 30 dni.

Če po izteku 30 dni ni bilo doplačila računa z bonom v vrednosti 50 kun ali več, bo uporabnik vrnjen na tarifo z osnovnimi cenami. Vsak uporabnik start paketa "Mobilni internet" si lahko (s pošiljanjem sporočila PET na številko 880 ob pomoči aplikacije) aktivira možnost "Mobilni internet za 5" in dobi 1 MB prometa za samo 5 lip (0,05 kune), seveda ob mesečnem doplačilu z bonom od minimalno 200 kun na svoj račun Tele2. Na Tele2 opozarjajo, da za svoje uporabnike in tudi za dopustnike občasno pripravljajo tudi promocijske ponudbe in akcije, na katere je treba biti pozoren. Nakup predplačniškega mobilnega interneta je možen prek spletne prodajalne, na prodajnih mestih Tele2 in v prodajalnah informacijske opreme in revij ter v blagovnih hišah Super in Maxi Konzum.

Cenik Tele2

Vsak izbor "najboljši"

Vsi trije operaterji na Hrvaškem ponujajo dopustnikom zanimiv predplačniški mobilni internet po enaki ceni. Pri tem pa Tele2 uporablja desetkrat manjšo obračunsko enoto, T-Mobile omogoča neomejen prenos podatkov v enemu dnevu, Vipnet pa ponuja tri različne možnosti vnaprejšnjega nakupa določene količine podatkovnega prometa. Tako nam je lahko ugodnejši Tele2 zaradi manjše obračunske enote, Vipnet pri potrebi po prenosu večjih količin podatkov, T-Mobile pa v primeru potrebe po okrepljenem prometu. Tele2 se nam lahko zdi cenejši, a poznavalci opozarjajo na slabšo pokritost s 3G signalom, ki lahko pripelje do prehoda v drugo omrežje ali gostovanja, ki je dokaj dražje. Izbira na videz ni enostavna, a je vsaka dobra, če internet res potrebujete ali si ga preprosto želite.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji