Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2015

V imenu svobode

V imenu svobode

Internetni vdori in razkritja, ki smo jih bili deležni v minulih dveh letih, prikazujejo države in predvsem njihovo politiko v povsem drugi luči. Mirno lahko zatrdimo, da se je v internetu razvnela obveščevalna vojna, kot je še ni bilo. Javnosti se prikazuje ena slika, praviloma z zagovarjanjem načela internetne nevtralnosti in svobode, isti akterji pa v praksi ravnajo prav nasprotno. Lep zgled so dokumenti, ki so pred nedavnim pricurljali v javnost in so v zvezi z zloglasnim sporazumom TISA (Trade in Services Agreement), po katerem naj bi se države podpisnice odrekle pravici, da določene računalniške in internetne podatke obvezno hranijo le v okviru meja svojih držav. Kdo bi temu verjel, po tem ko se je razvedelo o postopkih agencije NSA. Kljub temu kaže, da bo sporazum v začetku letošnjega leta podpisan. V čigavo korist?  

❘❙❚❘❙❘❘  27 - 12 - 2014

Internetni spopadi se ne vrstijo le med hekerji na eni in državami ter podjetji na drugi strani. Po napadu na omrežja PlayStation Network in Xboy Live je prišlo do zanimivega stanja, ko se je razvnel boj med različnimi hekerskimi skupinami. Znana skupina Anonymous je tako napovedala vojno avtorjem napada na igričarska omrežja, ki so si nadeli ime Lizard Squad. Da, tudi hekerji se igrajo igrice.

❘❙❚❘❙❘❘  09 - 01 - 2014

Google ima kljub različnim pobudam še naprej resne težave z nadgradnjami operacijskega sistema Android. Po izidu nove različice mine preprosto preveč časa, preden dobijo že uveljavljene nadgradnje delujoče nadgradnje, če sploh. Tudi z novo različico 5.0 ni nič drugače, saj ima po več tednih od napovedi novo različico manj kot 0,1% naprav Android. Če to primerjamo z Applovim iOS, kjer praviloma v nekaj tednih preide na novo različico več kot 50 % uporabnikov, je zadeva povsem drugačna. Google, njegovi partnerji, razvijalci in, ne nazadnje,  uporabniki se morajo trenutno ubadati s kar osmimi delujočimi različami OS, to pa je odločno preveč. Mnoge žuli tudi to, da samo pri nadražjih androidnih napravah izdelovalci kolikor toliko jamčijo, da bodo zanje ponudili naslednje različice OS.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 01 - 2014

Čeprav jih veselo kažejo v novih mobilnih napravah različnih znamk, utegnejo novi mobilni »super«procesorji Qualcomm Snapdragon 810 občutno zamuditi načrtovani prihod h kupcem. Različni viri navajajo, da se procesor pretirano segreva, zato so morali omejiti hitrost grafičnih jeder pod frekvenco starejših čipov. Veliki partnerji so seveda vedno bolj nervozni in ponekod že razmišljajo o alternativah, a jih ni prav dosti. Nekateri menijo, da bo zaradi tega Apple leta  2015 z novim procesorjem A9 naredil še večjo hitrostno vrzel kot doslej.

❘❙❚❘❙❘❘  30 - 12 - 2014

Microsoft ima menda pripravljen rezervni načrt, če mu letos ne bi uspelo spodbuditi zanimanja za platformo Windows Phone, predvsem pri neodvisnih razvijalcih programov. Alternatvni načrt predvideva, da bi omogočili rabo programov, pisanih za konkurenčni Googlov Android, na svoji mobilni platformi in po nekaterih informacijah celo na standardni, namizni različici okolja Windows 10. Toda po drugi strani si bodo najbrž na vso moč prizadevali, da do tega ne bo prišlo, saj bi to bržkone pomenilo, da bi razvoj za platformo Windows (Phone) hitro povsem zamrl.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 12 - 2014

Windows 10 naj bi dobil povsem na novo zgrajen spletni brskalnik z delovnim imenom »Spartan«, ki bo zavrgel vso navlako Internet Explorerja in bo po videzu in načinu dela precej bolj podoben Chromu in Firefoxu. Skriti adut naj bi bila tesna povezljivost s pomočnico Coratna, ki bo omogočala iskanje podatkov in navigacijo po brskalniku z govorjenimi ukazi. Toda to bolj ali manj podpirajo tudi tekmeci, tako da bo moral Špartanec ponuditi še kaj več.

❘❙❚❘❙❘❘  29 - 12 - 2014

Prstni odtisi kot sredstvo za varno prepoznavanje uporabnika morda le niso tako zanesljivi, kot si predstavljamo. Nemški heker Jan Krissler je na konferenci,  posvečeni varnosti, razkril način, kako lahko prstni odtis poneverimo zgolj s fotografijo prsta tistega človeka. Krissler trdi, da mu je na neki konferenci uspelo skrivaj fotografirati (z razdalje nekaj metrov) prst nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen in nato prstni odtis uporabiti s komercialnim programom VeriFinger. Natančnosti mu seveda ni uspelo preveriti, a je prepričan o uspehu glede na podobne poizkuse z drugimi odtisi. Izdelovalci prepoznavalnikov prstnih odtisov za zdaj tega še ne komentirajo.

❘❙❚❘❙❘❘  24 - 12 - 2014

Znanstveniki so se končno lotili izvedbe študije, ki bo jo morali začeti že pred časom. Na univerzi Stanford so sklenili začeti dolgoročno študijo, ki naj bi predvidoma trajala približno 100 let in s katero bodo preverjali vpliv računalniških tehnologij s poudarkom na umetni inteligenci (AI) na gospodarstvo in družbo v celoti. Cilj je, da bi imeli čim boljšo oceno vplivov razvoja tehnologije v danem trentku s pogledom na prihodnost, ki bo 30, 50 ali 70 let od točke opazovanja. Strokovnjaki namreč že nekaj časa opozarjajo, da razvoj in uvedba novih tehnologij poteka brez natančnih študij vplivov, ki niso nujno vselej pozitivni.

❘❙❚❘❙❘❘  30 - 12 - 2014

Čeprav je Google s partnerji v preteklih mesecih sistematično nažiral tržni delež Applovim napravam iOS, je predbožično nakupovalno obdobje pripadlo Applovim napravam, in to v presenetljivo velikem odstotku. Po raziskavi javno dostopnih podatkov agencije Flurry so uporabniki Applovih naprav zaslužni za kar 51,3 % vseh aktivacij po svetu, seveda v tem omejenem obdobju. Božične praznike mnogi očitno vedno bolj preživljajo kar na mobilnih napravah, saj so v povprečju namestili 2,5 nove aplikacije, 150 % več kot običajno. Res je, z mobilnimi napravami smo vedno bolj osamljeni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji