Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2017

V hribe z digitalnimi zemljevidi

Navajeni smo že, da se na daljše vožnje z avtomobilom ne podajamo več s kupom papirnih zemljevidov, ki bi jih razpirali na vsakem manj očitnem križišču. Uporabljamo namreč digitalne zemljevide in celo navigacijo. Čas je, da si podoben luksuz omislimo tudi v naših gorah.

Hiter pogled na Monitorjevo spletno stran pokaže, da smo navdušenci v smeri zgornjega podnaslova razmišljali že pred desetimi leti. Že takrat smo namreč pisali o pametnih telefonih/dlančnikih z operacijskim sistemom Windows Mobile in programu Ozi Explorer, ki je bil prvi resen »zemljevidni« program (danes temu rečemo aplikacija). Tri leta kasneje, leta 2010, smo bili že v obdobju Androida in smo se razpisali o aplikaciji OruxMaps, ki je Ozijevo slavo še nadgradila. OruxMaps je bil takrat še precej bos v delu s prostimi spletnimi zemljevidi, zato smo ponudili nasvete, kako v digitalno obliko za uporabo na telefonu prirediti »prave« zemljevide, konkretno tiste, ki ji jih nosimo s seboj planinci in ki jih izdaja Planinska Zveza Slovenije. Postopek je zajemal optično branje (skeniranje) in umerjanje s koordinatami, pobranimi z Google Maps, torej je bil primeren za res hude navdušence. Navdušence nad planinami, še posebej pa nad računalniki.

Danes je OruxMaps že zelo napredoval in omogoča trenutni dostop do velike množice prosto dostopnih »spletnih« zemljevidov, zato je za planince bolj ali manj dovolj dober, tudi če si zgoraj omenjenega skeniranja in umerjanja ne želijo. Ti zemljevidi (priporočamo 4UMaps) namreč že dalj časa prav lepo pokrivajo tudi Slovenijo in še kar dobro tudi slovenske gore in hribe. Brez težav jih uporabljamo za to, da se na razpotjih, ki so sicer označena le z markacijami (ali pa še to ne), pravilno usmerimo. Težava je le v tem, da je Orux v teh letih prerasel vse meje, zato se je med množico njegovih zmogljivosti (beri: menijev) kar težko znajti.

Pa vendar – pravi zemljevidi Planinske Zveze Slovenije ponujajo še kaj več od prej omenjenih javno dostopnih. Predvsem zagotovilo, da je na njih res prav vsaka planinska pot, seveda pa tudi planinska koča. Z zadovoljstvom smo zato sprejeli novico, da jih je PZS digitalizirala in planincem ponudila tudi v obliki zemljevidov za telefon, konkretno za aplikacijo Locus Maps.

Locus Maps …

Locus Maps je še ena izmed »zemljevidnih« aplikacij, ki so v vseh teh letih vzniknile iz prvotnega OZI Explorerja, morda celo Orux Mapsa. Rečemo lahko, da je vsekakor ena boljših. Omogoča enostavno orientacijo po zemljevidih, popisovanje prehojene (ali s kolesi prevožene) poti, vsebuje kompas, omogoča analizo shranjenih poti in še marsikaj.

Seveda zna delati tudi v ozadju, za razliko od omenjenega Oruxa pa v vrstici stanja na to tudi stalno opozarja. Navsezadnje verjetno ne bi želeli, da bi sredi hribov ostali brez baterije v telefonu, ker smo pomotoma pustili vklopljeno sledenje.

Prednost, zaradi katere so jo za svojega gostitelja verjetno izbrali pri PZS, pa je trgovina z zemljevidi. Poleg zgoraj omenjenih prostih spletnih zemljevidov lahko v Locus Maps prikažemo tudi zemljevide, ki jih najdemo v njihovi trgovini, in si jih shranimo k sebi, v telefon.

… in Lucus Maps z zemljevidi PZS

Da, v trgovini lahko izberemo tudi zemljevide, ki niso prosto dostopni, in jih kupujemo s t. i. »Locus Coini«, te pa kupimo prek trgovine Play. In tam kupimo tudi zemljevide PZS. V merilu 1 : 25.000 so na voljo zemljevidi Bohinja, Triglava, Stola, Jalovca in Mangarta, Grintovcev in Krnskega pogorja, v merilu 1 : 50.000 pa Triglavski narodni park, Karavanke – osrednji del in Kamniško-Savinjske Alpe. Cena posameznega zemljevida je 175 žetonov (»coinov«), to je približno dva evra. To res ni drago.

Zemljevidi so popolnoma enakovredni njihovim »papirnim« izvirnikom, z vsemi informacijami, ki smo jih od tam vajeni, seveda pa jih sama digitalnost tudi nadgrajuje. Tako lahko Locus Mapsu zapovemo, naj zemljevid obrača odvisno od tega, kako se obračamo mi, ali pa, da na zemljevidu prikazuje smer našega pogleda. To je koristno, če si želimo osvežiti spomin z imeni okoliških vršacev. Res pa je, da je splošna preglednost zemljevida velikosti A0 vedno neprimerno boljša kot preglednost zemljevida na 15-centimetrskem zaslonu.

Vsekakor lahko digitalne zemljevide PZS (in Locus Maps) le priporočamo, po drugi strani pa spomnimo, da telefoni brez baterij ne delujejo. Zato ne bo odveč v nahrbtniku imeti tudi pravega, papirnega zemljevida.

Locus Maps in zemljevidi PZS

Kje: Google Play Store

Cena: Zastonj, na voljo plačljiva različica.

Za: Program je zelo enostaven za uporabo, ko se ga privadimo; nizka cena zemljevidov PZS.

Proti: Digitalni zemljevidi seveda ne delujejo, če odpove telefon ali baterija. Zato naj resnim

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji