Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2016

V deseto

Applov iOS je bil splavljen pred devetimi leti, vsako leto pa je postopoma dobival nove možnosti in funkcije. Jeseni bo izšla že deseta inačica, ogledali smo si prvo javno dostopno razvojno različico.

Po iMessageu lahko po novem pošljemo sliko, ki smo jo narisali, podpis ali besedilo.

Po iMessageu lahko po novem pošljemo sliko, ki smo jo narisali, podpis ali besedilo.

o so izdali prvi iPhone z operacijskim sistemom (takrat še brez imena iOS), je sistem požel kup pohval zaradi preglednosti in tekočega delovanja, z leti pa je bil deležen tudi vedno več kritik zaradi strogosti oziroma zaprtosti. Apple pač deluje, kot da so njegove odločitve najboljše, in nam, uporabnikom, omogoča bistveno manjšo prilagodljivost kot uporabnikom drugih sistemov, predvsem množično razširjenega Androida.

V zadnjih letih oziroma z zadnjimi večjimi različicami iOS smo tako pogosto dobivali manjše funkcionalnosti, ki so jih uporabniki Androida že dlje časa imeli za samoumevne. Najočitnejša sta menu za hitre nastavitve, ki ga povlečemo iz spodnjega roba, ter središče za opozorila, ki se izvleče iz zgornjega roba zaslona.

Tudi tokrat so v Applu pobrali kar nekaj navdiha pri androidni konkurenci. Prvi in najopaznejši je novi zaslon zaklenjenega telefona, kjer imamo zdaj možnost dodati še nekaj več opozoril oziroma okvirčkov o stanju. Te smo sicer že poznali, so pa zdaj dobili še nekaj več možnosti interakcij – najzanimivejša je možnost, da se zaslon zbudi že takrat, ko telefon poberemo z mize. Iz omenjenih okvirčkov imamo zdaj tudi več možnosti za neposreden odziv, torej lahko takoj odgovorimo na prispeli SMS, si ogledamo prejeto fotografijo ali video itd.

Zaklepni zaslon bo imel še več funkcionalnosti kot doslej, zanimiva je možnost, da se zbudi že takoj, ko telefon dvignemo z mize.

Zaklepni zaslon bo imel še več funkcionalnosti kot doslej, zanimiva je možnost, da se zbudi že takoj, ko telefon dvignemo z mize.

Tudi pri aplikaciji za fotografije so se močno zgledovali po Googlu – aplikacija bo po novem zmožna iskati tudi po vsebini fotografije, torej bo v ozadju delovala avtomatska prepoznava objektov, prizorov, ljudi itd. Pri tem se spozna le na angleščino – Google podpira tudi že slovenščino. Obenem nam bo aplikacija sama pripravila pogled nazaj, to imenujejo »Spomini« (memories), iz omenjenih spominov lahko tudi sama naredi prikupen video.

V podobni maniri bodo izboljšav deležne tudi nekatere druge aplikacije. Prenovljeni sta aplikaciji News in Music, slednja lahko prikazuje tudi besedila pesmi. Dobili bomo novo aplikacijo Home za upravljanje pametnega doma oziroma pametnih domačih naprav, čeprav je tega (sploh na našem koncu) razmeroma malo. Nekaj izboljšav bomo deležni pri zemljevidih, ti bodo po novem ponujali tudi iskanje raznih interesnih točk (bencinskih črpalk, restavracij) ob naši poti.  

Nova možnost v pregledovalniku fotografij nam prikaže spomine, podobno kot že nekaj časa počne Google Photos.

Nova možnost v pregledovalniku fotografij nam prikaže spomine, podobno kot že nekaj časa počne Google Photos.

Na sistemski ravni pozdravljamo novo možnost, da odstranimo vnaprej nameščene Applove aplikacije. Vsak uporabnik iPhona ima kup aplikacij, ki jih ne potrebuje, a jih doslej ni bilo mogoče odstraniti – to so, med drugim, Game Center, Wallet, Stocks, FaceTime, Tips itd. Te bomo lahko po novem odstranili, čeprav so v Applu že povedali, da bomo v resnici odstranili le bližnjice do aplikacij, te pa bodo ostale. Menda zahtevajo res malo prostora v telefonu, a je kljub temu škoda, da se jih ne moremo povsem znebiti.

Zanimiva je tudi objava programskega vmesnika (API) za Siri, s tem bodo programerji tretjih aplikacij dobili možnost izkoristiti digitalno pomočnico. Kaj vse bo po Siri sposobna po splavitvi, bomo sicer še videli.

Kar nekaj izboljšav je deležen sistem sporočil iMessage, žal pa so novosti seveda vezane le na uporabnike Applovih naprav oziroma te storitve. Tako bomo lahko pošiljali ročno napisana sporočila, hitreje dodajali smehce (emotikone), na voljo bodo tudi sličice oziroma, kot oni temu rečejo, nalepke.

Tudi v Applu bomo lahko fotografije iskali po besedah – obdelava poteka v Applovih strežnikih.

Tudi v Applu bomo lahko fotografije iskali po besedah – obdelava poteka v Applovih strežnikih.

Po pravici povedano, smo pri kratki uporabi iOS 10 dobili občutek, da gre bolj za iOS 9.5. A tako je bilo tudi z iOS 9 in iOS 8 pred njim. Apple počasi dodaja novosti, ki ne vplivajo bistveno na uporabniško izkušnjo. Je pa hkrati tudi res, da ne bodo novosti nikogar odvrnile. Več pričakujemo prihodnje leto, ko bo iPhone doživel svojo okroglo, deseto obletnico. Takrat upamo, da bo tudi telefon doživel kaj več sprememb. Novi iOS 10 si bodo jeseni lahko namestili vsi, ki imajo iPhone 5 ali novejšega ter iPad Air prve generacije (ali novejšega).

Apple iOS 10

Nova različica mobilnega operacijskega sistema.

Za    Koristne novosti ...

Proti    ... a jih je premalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji