Objavljeno: 29.1.2008 10:28 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2008

Univerzalni digitalni zabavljač

Netgearov večpredstavni predvajalnik EVA8000 sodi v zgornji razred tovrstnih naprav na trgu. Podpira obilo glasbenih, slikovnih in predvsem video zapisov, posnetke v ločljivosti HD, premore vmesnik HDMI, povrh vsega pa deluje tudi prek brezžičnega omrežja. Ali ima torej prave karte, da nadomesti računalnik in druge predvajalnike v dnevni sobi?

V časih, ko se večpredstavne vsebine z optičnih nosilcev vse bolj selijo v internet in od tam v naše računalnike, se porajajo dvomi, kako jih čim bolj učinkovito, preprosto in kakovostno predvajati tam, kjer jih navadno najraje "konzumiramo" - praviloma v dnevni sobi. Kajti alternativ je več. Poleg televizorja lahko namestimo računalnik, saj nam to omogoča največ možnosti rabe, vendar je uporaba takega okolja sila nerodna, računalniki pa so tudi hrupni in to ni prijetno. Lahko se seveda odločimo za enega od predvajalnikov "DivX", ki posnetke predvaja z nosilcev DVD, a jih moramo najprej spraviti tja, pa še pri tem smo omejeni glede podprtih zapisov.

Odgovor je lahko nov rod naprav, katerih značilen, morda ta hip celo najbolj napreden predstavnik je Netgear EVA8000. Gre za večpredstavne predvajalnike, ki predvajajo vsebine iz drugih virov, praviloma domačih računalnikov, pa tudi v obliki pretočnih zapisov prek interneta. So torej nekakšna podaljšana roka računalnikov ali ustreznih omrežnih diskov. Zaradi vsega tega je njihova raba nekoliko bolj zapletena, vendar so rezultati toliko bolj zanimivi in prijetni.

Netgear EVA8000 je, kar se zmožnosti tiče, zelo vsestranska naprava, tako da je primerjava z običajnimi predvajalniki že skoraj nehvaležna. Predvsem gre za predvajalnik, ki zmore predajati glasbo (MP3, WAV, WMA, AAC, Flac), slike (JPEG, BMP, PNG, TIFF), seveda pa tudi video (MPEG1, MPEG2, MPEG4, AVI, WMV, XVID, H.264, MOV, VOB). To, kar ga že takoj razlikuje od velike večine drugih tovrstnih naprav, je podpora video posnetkom v ločljivosti do 1080p, ki se odlično poda sodobnim HD LCD in plazemskim televizorjem. Pa to še ni vse. Za nameček lahko EVA8000 predvaja tudi internetne radijske postaje in celo slike storitve Flickr ter video posnetke v strežnikih YouTube (!). Povrh vsega lahko spremljamo novice in podcaste RSS in vremensko napoved za določen kraj. Škoda le, da v predvajalniku ni standardnega spletnega brskalnika.

Tudi ko se ozremo po tehničnih lastnostih in vmesnikih, Netgearov predvajalnik izstopa od povprečja. Na zadnji strani naprave najdemo omrežni priključek ethernet, opazni sta dve anteni za dostop prek brezžičnega omrežja (802.11g) ter številni video in zvočni izhodi. Video lahko do televizorja dostavimo prek vmesnika SCART, kompozitnega in S-video izhoda, komponentnega izhoda (RGB), kronski adut pa je nedvomno vmesnik HDMI, ki do televizorja posreduje tako sliko kot zvok. Sam zvok lahko do ojačevalnika spravimo prek analognega (stereo) ali digitalnega (koaksialni in optični) izhoda. Predvajalnik premore tudi dva vmesnika USB 2.0 (enega na zadnji in enega na prednji strani), ki omogočata priključitev poljubne pomnilniške enote USB. S teh zna predvajati vse vrste vsebin, tudi video posnetke. Sama naprava je standardne širine (43 cm) in globine za tipične naprave zabavne elektronike, morda lahko malo kritiziramo le prednjo stran, ki je anemično prazna, saj poleg tipke za vklop, izhoda za slušalke, priključka za slušalke in že omenjenega vmesnika USB ne najdemo prav nič drugega. Pohvaliti velja povsem neslišno delovanje, saj predvajalnik nima ventilatorjev.

Namestitev predvajalnika je sila preprosta. Večinoma se bo samodejno priključil v domače omrežje, bodisi ožičeno ali brezžično. Če imamo bolj zapleteno okolje, lahko nastavitve še vedno opravimo ročno prek zaslonskega menuja. V računalnik moramo naložiti poseben program, ki ga dobimo na CDju, nato pa s čarovnikom nastavimo vse diske in imenike z večpredstavnimi vsebinami. Program zna med drugim komunicirati z drugimi programi v računalniku. Če imamo, denimo, v računalnik vgrajeno tv kartico (podrtih je kar nekaj modelov), lahko prek predvajalnika EVA8000 predvajamo, prožimo in nastavljamo snemanje tv programov.

Če imamo več predvajalnikov EVA8000 v različnih prostorih, program podpira zanimivo funkcijo "follow-me", s katero predvajanje v prvi sobi ustavimo in nato nadaljujemo na drugem predvajalniku v drugi sobi. Zanimiva, toda le pogojno uporabna je funkcija PC Access, s katero na zaslonu televizorja lahko prikažemo namizje računalnika v omrežju (obvezno mora imeti nameščen priložen Netgearov program). Razlog je seveda v tem, da z daljinskim upravljalnikom le s težavo krmilimo računalnik, pa tudi kakovost prikazane slike je razmeroma slaba. Gre za prenos slike omizja z razmeroma majhnim številom slik na sekundo. To pomeni, da funkcija ne bo uporabna za predvajanje videa prek spletnih strani. Žal.

Celoto krmilimo s priloženim daljinskim predvajalnikom, ki ne sodi ravno med najboljše izdelke te vrste. Je dokaj majhen, tipke so majhne in niso osvetljene. K sreči je njihova razporeditev smiselna in se zato hitro privadimo nanj. Manj prijetno je to, da sprejemnik in oddajnik ne komunicirata ravno zgledno, tako da se pogosto zgodi, da EVA8000 ne sprejme ukaza, ko to pričakujemo in želimo.

Uporaba predvajalnika je načeloma dokaj preprosta. Po prvem zagonu, ki je dokaj dolg, je nato vklop naprave hiter, nakar se znajdemo na zaslonskem menuju. Grafični vmesnik je preprost, a všečen. Ko enoto prvič zaženemo, moramo dovoliti, da predvajalnik poišče in indeksira večpredstavne diske na omrežnih diskih. To lahko traja precej časa, odvisno od količine datotek. Glede tega si zasluži večjo kritiko v zasnovi, ker moramo to vajo ponoviti vsakič, ko v računalniku dodamo novo datoteko, saj je EVA ne zazna samodejno. Lahko pa zadevo omilimo tako, da nastavimo dnevno pregledovanje novih vsebin v času, ko predvajalnika ne uporabljamo.

Kakovost predvajanja posnetkov je dobra, čeprav ne izjemna, kar velja tako za video kot zvok. Pri zvoku velja paziti, da glasnosti predvajalnika ne nastavimo previsoko, saj lahko nato opazimo zelo veliko distorzijo. Tudi pri video posnetkih bi lahko predvajalnik bolje maskiral nekatere nepravilnosti, ki so posledica algoritmov za stiskanje posnetkov. Programski predvajalniki v računalnikih to, denimo, opravijo bolje. Kljub temu so posnetki, prikazani na televizorju, zlasti, če imamo EVO8000 povezan prek vmesnika HDMI, izredni. Zlasti če spremljamo gradivo v ločljivosti HD. Omeniti velja, da zna predvajalnik vse posnetke ne glede na ločljivost konvertirati v video ločljivost, ki smo jo izbrali za prikaz na televizorju (do 1080p).

Zelo radi bi zapisali, da vse deluje tako, kot bi moralo, vendar žal za ta izdelek to ne velja v celoti. Najprej je tu omejenost zmogljivosti obdelave. Posnetki v najvišji ločljivosti (1080p) in z visoko bitno hitrostjo (tam nekje čez 6 Mb/s) delujejo le redko povsem brez težav, ne glede na to, ali smo za povezavo do računalnika uporabili žični ali brezžični vmesnik (v ozadju pa je bilo omrežje zmogljivosti 1 Gb/s). To pomeni, da ima težave tudi z našim visoko ločljivim MonitorTV. Začeli smo izgubljati število sličic na sekundo, zvok pa je začelo trgati. To je še bolj izrazito pri brezžični povezavi, pri kateri posnetki 1080p praktično nikoli ne delujejo pravilno. Vedno pa so brezhibno delovali posnetki z ločljivostjo 720p, ne glede na način priključitve v omrežje. Stvari so boljše le, če tak posnetek predvajamo s krajevnega nosilca USB, ki pa mora biti dovolj hiter.

Naslednja težava je združljivost zapisov. EVA8000 je sprejela večino posnetkov, ki smo jih podali. Pri zapisih, ki jih ne podpira, nas praviloma opozori na napako. Toda kar v nekaj primerih se je namesto tega predvajalnik preprosto resetiral (ponovljivo, torej ne gre za naključje), to pa vsekakor ne gre v prid zanesljivosti kode v predvajalniku. Po takem izpadu nato sledi dolgotrajen začetni zagon sistema. O tem poročajo tudi drugi uporabniki predvajalnika v spletu. EVA8000 je med delovanjem tudi kar nekajkrat preprosto zmrznil. Zanimivo, da se to pogosto zgodi, ko predvajalnik na najde računalnika oziroma omrežnih diskov, na katerih so vsebine. Domačih računalnikov pa seveda nimamo vselej prižganih. Poleg tega smo lahko opazili, da smo po premoru pri predvajanju video posnetkov večkrat izgubili zvok. Menda je to celo znana napaka, povezana z načinom delovanja medpomnilnika v sistemu.

Netgear EVA8000 je nedvomno zelo zanimiv izdelek, ki zna marsikaj več in bolje kot večina tekmecev na trgu. Je značilen povezovalni člen med računalništvom in zabavno elektroniko, pri katerem s tehnične plati ne manjka skoraj nič. Smo na dobri poti, toda žal ta hip, kot kaže, razvoj izdelka še ni povsem končan. Netgear menda pospešeno pripravlja nove različice sistemske programske opreme, za katere upamo, da bodo odpravile zgoraj omejene pomanjkljivosti. Kajti od izdelka, ki stane okrog 450 evrov, bi pričakovali morda še kaj več. Zato se bodo zanj bržkone odločili predvsem poznavalci. Je pa lahko kljub temu zgled za to, kaj naj bi zmogel sodobni večpredstavni predvajalnik.

Zelo radi bi zapisali, da vse deluje tako, kot bi moralo, vendar za ta izdelek to žal ne velja v celoti.

Netgear Digital Entertainer HD EVA8000

Kaj: Vsestranski večpredstavni predvajalnik z brezžičnim vmesnikom in podporo video posnetkom v visoki ločljivosti.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 459 EUR.

Za: Bogat nabor podprtih zapisov (zlasti HD), preprosta namestitev, tiho delovanje, bogat nabor vmesnikov.

Proti: Občasno nezanesljivo delovanje, težave pri posnetkih z največjo ločljivostjo, ne zna samodejno zaznati nove vsebine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji