Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2009

Ukazna vrstica za brskalnik

Ubiquity je eksperimentalni vtičnik za Firefox, ki so ga zasnovali pri Moziili in ki po besedah avtorjev povezuje splet s pomočjo besed. Omogoča, da s preprostimi besednimi ukazi sprožimo različne spletne storitve in nemudoma zagledamo rezultat. Tako naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo spleta, ki z razdrobljenimi storitvami od uporabnika zahteva, da skače od storitve do storitve.

Poglejmo si nekaj primerov rabe. Če označimo naslov, torej ulico, in pošto, sprožimo Ubiquity in vpišemo "map", bomo čez nekaj trenutkov zagledali zemljevid z vrisano lokacijo, s potrditvijo pa se odpre zemljevid na novem zavihku. Podobno delujejo ukazi "define", ki poiščejo definicijo na spletni strani označenega pojma, "translate", ki prevede označeno besedilo v angleščino, ali "translate to slovenian from german", ki prevede označeno besedilo ali celotno stran iz nemščine v angleščino.

Seznam v Ubiquity vgrajenih ukazov je razmeroma dolg, poljubno pa ga lahko razširimo z lastnimi ukazi ali pa se prijavimo na sezname ukazov. Ukazi se samodejno posodabljajo, če ji posodobi njihov avtor.

Ubiquity spominja na programe za hitro poganjanje, kot sta Launchy za Okna ali Quicksilver za OS X, in to nedvomno ni naključje. Tako je Ubiquity na neki način tudi ukazna vrstica za spletni brskalnik, na kar smo čakali dolgo časa in prav mogoče je, da bo Mozillin eksperiment uspel in da bo nekoč Ubiquity del Firefoxa. Za zdaj je videti odlično in navdušuje že prenekaterega naprednejšega uporabnika Firefoxa.

Ubiquity

Kaj: Vtičnik za Firefox, ki povezuje splet, elektronsko poštno in druge spletne storitve.
Izdeluje: Mozilla, Inc, labs.mozilla.com/projects/ubiquity.
Cena: Zastonj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji