Objavljeno: 28.11.2006 03:37 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor November 2006

Tudi Exchange vstopa v leto 2007

Exchange 2003 je Microsoft najprej nameraval nadomestiti z novo različico z razvojnim imenom Kodiak, ki naj bi temeljila na zbirki podatkov SQL. Pozneje so ugotovili, da zbirka SQL vendarle ni dovolj učinkovita za tako nalogo, zato so projekt opustili. Nova različica torej ostaja pri že preizkušeni napredni zbirki Jet, imenovani Jet Blue.

Nastavitveni čarovnik

Do konca leta, ko naj bi na prodajne police prišla dokončna različica Microsoftovega poštnega strežnika, bo ta vsebovala kar nekaj novosti. Omenimo strežniške vloge (server roles): med namestitvijo bomo imeli možnost izbirati med petimi vlogami, glede na to, kako bomo poštni strežnik uporabljali. Namestitveni program bo nato namestil le potrebne komponente iz izbranih "vlog", to pa bo zmanjšalo potencialne razpoke v sistemu varnosti komponent, ki ne bodo nameščene. Podobno lastnost "vlog" poznamo že iz strežniškega operacijskega sistema Windows 2003 Server. Novi spletni Outlook (Outlook Web Access ali OWA) bo priponke Worda, Excela, Powerpointa in Acrobata pretvoril v HTML in tako omogočil, da jih neposredno in varno pregledujemo. Strežnik se bo približal unixovskim strežnikom, saj bo moč za vse ukaze uporabiti ukazno vrstico. To pomeni, da bomo lahko vse, kar lahko naredimo v uporabniškem vmesniku, enako postorili v ukazni vrstici. Izboljšana bo podpora potisni pošti (ActiveSync). Spletni vmesnik za delo s pošto je zmogljivejši in bistveno pohitren. Avtomatska povezava z Outlookom - novi Outlook 2007 bo na podlagi uporabniškega imena in gesla sam poiskal krajevni poštni strežnik Exchange in na njem uporabniški poštni račun. Tako ne bo nobene potrebe po tem, da bi upravitelj vsakemu uporabniku posebej nastavljal Outlook. Naposled so zamenjali algoritem za iskanje po zbirki e-sporočil in ga bistveno pohitrili. Poslana sporočila bodo lahko avtomatsko šifrirana, podprt bo tudi TLS (Transcript Security Level).

Novi uporabniški vmesnik za upravljanje.

Novost je tudi naročnina na varnostne novosti. Exchange Forefront je tako program, ki se je prej imenoval Antigen podjetja Sybari in varuje pred virusi in nezaželeno pošto. Dodatek Exchange Hosted Service pa omogoča dodatne možnosti, kot so varnostni dodatki in arhiviranje itd. ... Na oboje se bo treba naročiti in plačevati članarino.

In, ne nazadnje, novost je tudi podpora le 64-bitnim operacijskim sistemom. Ne, 32-bitni operacijski sistemi ne bodo več podprti. Beta različica poštnega strežnika sicer poleg 64-bitnih Oken podpira tudi 32-bitne, vendar bo končna različica delovala le na 64-bitnih operacijskih sistemih. In ker bo Exchange na prodajnih policah še letos, vam ne bo preostalo drugega, kot da namestite 64-bitno različico Windows 2003, saj novega strežnika LongHorn do takrat še ne bo na voljo. Seveda boste potrebovali tudi strežnik s procesorjem/procesorji, ki podpirajo 64-bitne ukaze. Razlog za odločitev o 64-bitnem sistemu je v podpori večjim količinam pomnilnika, ki je nujen za obdelavo večjih sporočilnih zbirk. Microsoft trdi, da bodo s tem dosegli do štirikrat večje število uporabnikov na en strežnik.

Novi OWA podpira ločeno izdelavo sporočila o odsotnosti za sodelavce in zunanje pošiljatelje.

In kako je videti v praksi?

Preizkusni poštni strežnik smo namestili na 32-bitno različico strežniškega operacijskega sistema Windows 2003. Že takoj na začetku smo opazili, da je namestitveni program drugačen, kot smo vajeni pri tovrstnih namestitvah. Vsekakor je postopek namestitve bolj prijazen in enostaven od prejšnjih različic poštnega strežnika, saj program dobro poskrbi, da imamo pred namestitvijo nameščene vse potrebne komponente. Namestiti moramo ogrodje .NET 2.0, Microsoft Management Console (MMC 3.0), Microsoft Command Shell (MSH, z razvojnim imenom Monad) in spletni strežnik IIS. Po uspešni namestitvi teh komponent namestitveni program preveri, ali je sistem pravilno nastavljen, in nato začne nameščanje. Tu izberemo eno ali več strežniških vlog:

- Mailbox: Če želimo upravljati e-poštna sporočila, koledarje, kontakte, javne imenike (Public Folders) itd. ...

- Edge Transport: Poštnemu strežniku omogoča, da se vede kot prehod za druge poštne strežnike, in je nameščen v nezaščitenem (DMZ) delu omrežja. Omogoča protivirusno in protismetno zaščito.

- Hub Transport: Namenjen je poštnim strežnikom znotraj omrežij, prek katerih se preusmerja vsa pošta.

- Client Access: Namesti se OWA, POP3, IMAP, potisna pošta, spletne storitve itd. ...

- Unified Messaging: To je novost in uporabnikom omogoča dostop do zvočnih sporočil, prejetih prek VoIP ali telefonskih central, faksimilnih sporočil itd. ...

Novi vmesnik za spletno branje e-pošte spominja na Outlook 2003.

Po namestitvi je najbolj opazno, da je spremenjen uporabniški vmesnik za upravljanje, največja pridobitev pa je po našem mnenju posodobljen in bistveno pohitren spletni vmesnik za delo s pošto, Outlook Web Access - OWA. Na prvi pogled je zelo podoben Outlooku 2003, čeprav bi pričakovali, da bo bolj podoben novemu Outlooku 2007. Glede na zmožnosti, ki jih ponuja, bi lahko brez večjih težav nadomestil zdajšnji namizni poštni odjemalec, saj skorajda ne opazimo razlike. OWA ima dodano podporo vsem novim funkcijam, ki jih podpira Exchange 2007, tudi za zvočna sporočila ali VoIP. Med drugim je razširjen pomočnik ob odsotnosti (Out of Office Assistant), ki po novem omogoča pisanje ločenih sporočil za pošiljatelje znotraj podjetja in ločeno za pošiljatelje zunaj podjetja. Prav tako je zelo koristna že omenjena možnost pretvorbe najpogostejših vrst priponk v obliko HTML. Tu nam OWA omogoča, da si priponko prenesemo na krajevni disk, ali pa nam jo pretvori in odpre v novem oknu v obliki HTML. Vgrajena pa je tudi novost, ki je upravitelji verjetno ne bodo najbolj veseli. Prek spleta imamo lahko namreč dostop do omrežnih mest in urejamo datoteke, podobno kot v Raziskovalcu. Problem je seveda v tem, da lahko kdorkoli, ki si je pridobil geslo za dostop do elektronske pošte, zdaj vidi in briše tudi vse datoteke v omrežju. No, Microsoft pravi, da omenjena lastnost v končni različici ne bo privzeto vključena.

Pri potisni pošti smo pričakovali več novosti, saj se ne razlikuje veliko od podpore, ki jo že ima Exchange 2003 SP2. No, vseh novosti tudi še ni mogoče preizkusiti, saj nova različica Windows Mobile še ni na voljo. Dalo naj bi se npr. iskati sporočila, četudi ta ne bodo na samem prenosnem terminalu itd. ...

Novi Exchange 2007 torej zares prinaša največ novosti doslej. Vsekakor pa bo za marsikoga moteče, da bo končna različica delovala le na 64-bitnih operacijskih sistemih. To bo ponavadi povezano tudi z zamenjavo strojne in programske opreme in torej tudi z ne zanemarljivimi stroški. A to tako ali tako lahko rečemo za bolj ali manj vse ključne letošnje Microsoftove operacijske sistem (Vista, Office 2007). Vendarle pa bo v prihodnje vsaj na strežniškem področju prehod na 64-bitov nujen; če ne zaradi drugega, pa zaradi potreb po čim večjih zmogljivostih.

Microsoft Exchange Server 2007 Beta 2

Kaj: Poštni strežnik.

Izdeluje: www.microsoft.com.

Cena: Še ni določena.

Za: OWA, PowerShell, enostavno upravljanje, enostavna namestitev.

Proti: Deluje le na 64-bitnih operacijskih sistemih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji