Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Peter Gedei | Monitor November 2010

Tridimenzionalni povprečnež

Danes je na voljo že kar velik izbor 3D prenosnikov in 3D monitorjev, zato počasi prehajamo v fazo, ko samo prikazovanje 3D ni več edino merilo.

Pred letom in pol smo preizkušali prvi 3D monitor podjetja Zalman, ki je z ugodno ceno meril predvsem na igričarje in navdušence. Monitor je imel vgrajene vrstične polarizatorje in posledično nižjo vertikalno ločljivost. Rešitev ponujajo monitorji, ki jih lahko priklopimo na nVidiin 3D sistem s preklopnimi očali, saj se ločljivost pri tem ohranja. Slaba stran pa so aktivna 3D preklopna očala, ki s svojo težo in tudi ceno niso najbolj priljubljena. Kljub temu je tak sistem trenutno najboljša izbira, vendar pa zanj potrebujemo tudi ustrezen monitor, ki premore osveževanje pri 120Hz.

Tokrat smo preizkusili 23-palčni LGjev monitor E2363D, ki lahko prikaže HD ločljivost 1920 × 1080 pik. Monitor vzbuja občutek cenenosti in tudi pogled na zadnjo stran nam to potrjuje. Na voljo je le en vhod DVI, ob strani še dva vhoda HDMI in na skrajni levi vhod za slušalke. S težo 5,2 kilograma bi si zaslužil tudi boljše stojalo, ki povrh vsega ne omogoča vertikalne nastavitve. Kakorkoli že, monitor smo umerili z našim kalibratorjem in izmerili podpovprečne rezultate natančnosti prikaza. Najbolj nas je zmotila barvna kotna deformacija, ki se je pri različnih pogledih od strani menjavala iz svetle rdečo v svetlo modro barvo. Tudi v 3D načinu z nVidiinim 3D Vision sistemom smo barvna odstopanja beležili v enakem razponu. Teh tegob se rešimo le tako, da pred monitorjem sedimo kar se le da pri miru. Monitor nastavljamo prek sprednje konzole, občutljive za dotik, ki nam je zaradi zakasnitev občasno zagrenila preizkušanje, hkrati pa smo pogrešali tudi več menujskih nastavitev.

Cena monitorja je več kot 330 evrov, kar je preveč glede na kakovost, ki jo ponuja. Po drugi strani pa za ta denar dobimo 3D monitor s HD ločljivostjo, namenjen predvsem igričarjem, ki pa morajo za popoln užitek dokupiti še nVidiin 3D sistem.

LG E2363D

3D LCD monitor.

Ločljivost in velikost zaslona: 1920 × 1080 milijona pik, 23 palcev.

Prodaja:. www.avtera.si.

Cena: 379 EUR, očala 189 EUR.

Za: 3D zaslon, ločljivost.

Proti: Cena, barvna kotna deformacija, konzola, občutljiva za dotik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji