Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: nenehni testi

Toshiba Satellite P30W-B101

Hibridnih prenosnikov je bilo pred nekaj leti na vseh sejmih malo morje, tudi na preizkus jih kar pogosto dobivamo, pa kljub temu ni videti, da bi jih uporabniki množično kupovali. Pri nekaterih lahko zaslone poklopimo, pri drugih pa se ločijo od tipkovnic. Tak je tudi Toshibin Satellite P30W-B101.

Pri tem ima nekoliko nenavaden način združevanja oziroma ločevanja. Pri slednjem potisnemo navzdol na zaslon, da  zatiči odskočijo. Način sprva ni ravno intuitiven, celo tako zelo ne, da je nad tipkovnico velika nalepka z navodili, a se ga navadimo. Tečaj je premaknjen nekoliko bliže tipkovnici oziroma dlje od roba kot pri navadnih prenosnikih. To se izkaže za odlično potezo, saj je razdelitev teže veliko boljša kot pri drugih primerljivih hibridih.

Vse prepogosto se pri takih napravah dogaja, da je preveč teže v samem zaslonu (tam ždi vsa strojna oprema) in premalo v tipkovnici. Zaradi tega se med rabo te naprave rade gugajo nazaj, oziroma se tipkovnica rahlo dviguje. Tu je tega bistveno manj, vsaj pri rabi na ravni, trdi podlagi.

Zaslon meri po diagonali dobrih 13 palcev. Ker ga lahko uporabljamo kot tablico, je okoli njega kar veliko roba. Tudi sicer je prenosnik med večjimi v tem razredu – po velikosti se primerja z Lenovovim Thinkpad Carbon X1, ki smo ga preizkusili prejšnji mesec, četudi ima slednji za palec večji zaslon. Presenetljivo visoka je tudi teža – skupaj tehta 1,6 kg. Kot prenosnik je torej razmeroma tanek, a malenkost težak, kot tablica pa je velik v vseh smereh, tudi po teži je med slabšimi.

Vgrajeni Intelov Core i5-4210 bije pri 1,7 GHz, v podporo ima 4 GB pomnilnika. Pogon je seveda SSD, veliko 128 GB. Strojna oprema svoje delo opravi dobro, prenosnik je zelo odziven in dovolj hiter za praktično vsa opravila. Zaradi sorazmerno zmogljivega procesorja so na zadnji strani zaslona (tablice) tudi hladilne reže, pod njimi pa ventilator. To pri rabi naprave v obliki prenosnika ne zmoti, zna pa biti nadležno med rabo tablice. Naprava je solidno dolgo zdržala brez polnjenja, dobrih pet ur je glede na tankost in strojno zmogljivost še kar solidno.

Tudi cena ni pretirana, vsaj glede na konkurenco, ki se hitro povzpne čez tisoč evrov. Kljub temu napravo težko priporočamo, saj se najde veliko boljših ultrabookov in še več dobrih tablic.

Toshiba Satellite P30W-B101

Poslovni indeks SYSmark 2012 ( Office Productivity): 118.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 141.

Trajanje delovanja: 5 ur 4 minute.

Mere:  33 × 25 × 2 cm., 1,6 kg.

Značilnosti: Intel i5-4210 1,7 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1.

Cena ob izidu: 971 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, www.acord-92.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Velikost, solidne zmogljivosti, dobra razporeditev teže.

✗    Cena, ne izstopa kot tablica ali prenosnik, teža.

4323928

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji