Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Matej Huš | Monitor November 2015

To sta lepi par

Nekdaj smo se šalili, da bomo imeli v prihodnosti prek USBja priključene še mikrovalovke in hladilnike. Sodeč po trenutnem razvoju interneta stvari, bo prihodnost še bolj neverjetna, sedanjost pa je omejena na povezovanje bolj ali manj pametnih naprav s telefoni. Niti multimetri niso izjeme.

Multimeter z vmesnikom za bluetooth

Multimeter z vmesnikom za bluetooth

Videz in funkcije multimetrov se od razširitve digitalnih multimetrov – torej merilnikov napetosti, toka in upornosti – niso bistveno spremenili. Prikazovalnik, štirje priključki, vrtljivi gumb za izbiro načina in območja meritve ter nekaj pomožnih tipk. Navadni multimetri prikazujejo rezultat meritve na zaslonu, od tam pa si ga moramo nekam prepisati. Enostavno in preprosto, a pri več meritvah nepraktično. Zato niso redki digitalni multimetri, ki jih za avtomatski zajem podatkov lahko priključimo na računalnik. Kaj pa, če ga nimamo? Prek bluetootha ga povežemo s pametnim telefonom, kakopak!

Podjetje Conard nam je posodilo Voltcraft VC810, ki je vmesnik bluetooth za multimetre VC830, VC850, VC870, VC880 in VC890. Mi smo ga preizkusili z multimetrom Voltcraft VC870 in pametnim telefonom z najnovejšim Androidom 5.0.2. Multimeter s preprostim vmesnikom za bluetooth ni ravno jedrska fizika, pomislimo, napravo bi morali usposobiti brez branja navodil. Narobe. Ravnati je treba točno tako, kot piše v navodilih, in to v enakem vrstnem redu, drugače ne bo nič. Če piše najprej vključiti multimeter in vmesnik za bluetooth ter šele potem zagnati aplikacijo na telefonu, je treba to tudi storiti, sicer se napravi ne bosta našli. Iz neznanih razlogov je bilo treba telefon znova zagnati, da je našel VC810, a potem je šlo kot po maslu.

Če je uporaba multimetra preprosta, je povezava prek bluetootha otročje lažja, če sledimo navodilom. Na zadnji strani multimetra odstranimo plastičen čep in na njegovo mesto privijačimo VC810. Gre za isto mesto, kamor se priključi tudi vmesnik za povezavo z računalnikom prek USB, če ga imamo. Komunikacija poteka kar prek vijaka. Potem vključimo multimeter, za dve sekundi pridržimo gumb REL/PC, s katerim ga postavimo v način za komunikacijo z vmesnikom, in vmesnik VC810 vključimo.

Grafična predstavitev podatkov na zaslonu

Grafična predstavitev podatkov na zaslonu

To je vse, kar je treba storiti na multimetru. Na pametnem telefonu je nekoliko več dela. Na tržnici App Store (za Apple) ali Play Store (za Android) poiščemo aplikacijo Smart BT Measure. Ta ima samo dve nalogi: ogled podatkov z multimetra na telefonu (Live Display) ali njihovo popisovanje (New Project). V vsakem primeru nam v naslednjem koraku aplikacija prikaže najdene naprave, to pa je pravzaprav edini korak, pri katerem se rado zatakne. Dostikrat telefon multimetra preprosto ni našel – navadno je pomagala ustavitev aplikacije in izklop multimetra ter ponovitev postopka. Ko se napravi najdeta in sparita, za kar je treba na VC810 pritisniti gumb Pair, pa nam ostane le še kaj pomeriti.

Izberemo le hitrost zajemanja podatkov (1, 2, 5 ali 10 na sekundo) in že se na telefonu prikaže trenutna meritev ter graf preteklih meritev. Ko meritev končamo, si lahko podatke neposredno iz aplikacije pošljemo po elektronski pošti, shranimo v oblak ali kako drugače dostavimo v računalnik. Vsakokrat dobimo zaslonski posnetek z grafom ter datoteko CSV z meritvami, ki jo lahko obdelamo.

VC810 je uporaben tam, kjer je uporaben tudi multimeter s povezavo z računalnikom – tam torej, kjer potrebujemo več meritev in jih moramo kasneje obdelati. Računalnika nimamo vedno zraven, pametni telefon pa. Očitamo pa mu nezanesljivost, saj se pri delu res nimamo časa ukvarjati z diagnostiko povezave bluetooth, ki včasih deluje, včasih pa tudi ne. Da za meritev porabimo 10 minut, je preveč. Ko pa nam uspe napravi povezati, tandem deluje gladko in sozvočno.

Voltcraft VC 870/810

Multimeter z vmesnikom za bluetooth.

Cena ob objavi: 38 EUR + 215 EUR za multimeter.

Za:    Enostavna raba, izvoz podatkov v CSV.

Proti:    Nezanesljivost (parjenje naprav).

4908097

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji