Objavljeno: 5.7.2006 13:34 | Avtor: Gregor Papež | Monitor Junij 2006

Tiskanje, branje, fotokopiranje in faksiranje - z laserjem

Večnamenske naprave so se dodobra uveljavile v podjetjih, svoj pohod pa nadaljujejo tudi v manjših pisarnah in po domovih. Pri brizgalnih tiskalnikih so te naprave po prodaji že dohitele "navadne" brizgalne tiskalnike, saj za le nekaj tisočakov več omogočajo tudi optično branje in fotokopiranje. Podobno se zdaj dogaja tudi pri laserskih večnamenskih napravah.

Večnamenske naprave imajo v primerjavi s tiskalniki kar nekaj prednosti. Predvsem moramo seveda omeniti dodatne zmožnosti. Ker je vanje vgrajen optični bralnik, poleg tiskanja in optičnega branja ponujajo tudi fotokopiranje, seveda ne da bi morali pri fotokopiranju uporabljati računalnik (oz. ne da bi bila naprava sploh priključena in nameščena v kak računalnik). V precej podjetjih so večnamenske naprave že nadomestile fotokopirne stroje, s čimer podjetje prihrani strošek ločenega nakupa fotokopirnega stroja in laserskega tiskalnika. Ker gre v osnovi za skoraj enaki napravi, je taka združitev zmožnosti zelo smiselna.

Večina cenejših večnamenskih naprav se ustavi pri tiskanju, branju in fotokopiranju. V zmogljivejše modele je vgrajen tudi faks - naprava, ki prav tako združuje optični bralnik in tiskalnik, tako da mora imeti večnamenska naprava le še vmesnik za priklop v telefonsko omrežje ter nekaj dodatnih tipk in logike in že je omogočeno tudi faksiranje dokumentov in sprejemanje faksov. Dobro napisani gonilniki lahko zmožnosti faksa še razširijo. Ker je večnamenska naprava že nameščena v računalnik, lahko s programsko opremo za faksiranje fakse pošiljamo neposredno iz naših programov. Dokumenta, ki ga želimo poslati, ni treba natisniti in vtakniti v optični bralnik, temveč ga pošljemo kar neposredno iz npr. Worda ali Acrobata in si s tem prihranimo pot do faksa in stroške tiskanja dokumenta. S takšnim faksom bo bolj zadovoljen tudi prejemnik, saj bo kakovost poslanega faksa precej boljša, kot če bi ga poslali z navadno faksirno napravo - ločljivost je višja, na faksu ni raznih pack in madežev, ki bi jih optični bralnik prebral pri pošiljanju, prav tako ni nevarnosti, da bi se nam elektronski dokument pri pošiljanju zataknil v mehanizmu ali da bi ga faksirna naprava zagrabila postrani.

Zlati Monitor

Izbor najboljše izmed preizkušenih naprav je dokaj težak, saj gre za precej različne naprave, tako po ceni kot po zmogljivostih. Med črno-belimi izdelki se je najbolje odrezal Hewlett-Packard Laserjet 3052. To večnamensko napravo odlikuje ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo, obenem pa se lahko pohvali z nekoliko boljšim optičnim bralnikom kot malce cenejši model 3050. Opremljena je z dobrim optičnim bralnikom s podajalnikom papirja in omrežnim vmesnikom. Če potrebujete napravo s faksom, pa je ena boljših izbir Kyocera FS-1118MFP. Njena odlika je hiter izpis, obenem pa ima zelo nizko ceno izpisa.

Med barvnimi večnamenskimi napravami nismo izbrali zmagovalke, saj smo zaenkrat preizkusili le tri izdelke. Z nižanjem cen bo tudi ponudba barvnih modelov vse pestrejša in v okviru rednega preizkušanja bomo v prihodnje vsekakor izbrali tudi najboljši barvni model.

Stanje na trgu

Brizgalne večnamenske naprave so pokazale, da so izdelovalci pripravljeni ponuditi večnamensko napravo po isti ceni oz. le malce dražje od primerljivega brizgalnega tiskalnika. Naprave, ki zasedajo toliko prostora kot tiskalnik, imajo še optični bralnik in ponujajo poleg branja in tiskanja tudi (včasih celo barvno) fotokopiranje, so hitro prepričale uporabnike. Dogajanje na trgu brizgalnih večnamenskih naprav je precej bolj živo kot pri brizgalnih tiskalnikih: napravam se hitreje znižuje cena, novi modeli pa so predstavljeni vsakih nekaj mesecev.

Omeniti velja, da nam pri današnjih večnamenskih napravah ni treba sklepati večjih kompromisov. Tiskalnik večnamenske naprave je pogosto povsem enak namenskemu tiskalniku. To pomeni, da sta kakovost in hitrost izpisa enaki, enaka je tudi cena za potrošni material. Optični bralniki so, kar zadeva ločljivost, navadno manj zmogljivi od bralnikov srednjega cenovnega razreda, vendar to za večino uporabnikov ni ovira - veliko večino dokumentov namreč beremo pri 300 ali 600 pikah na palec, torej pri ločljivosti, ki jo bolj ali manj vsi optični bralniki podpirajo že dobro desetletje.

Nekaj kompromisov moramo skleniti, če želimo z bralnikom prebirati negative in diapozitive. Večina optičnih bralnikov pri večnamenskih napravah ne podpira prebiranja prosojnih predlog, pa tudi če jih, so rezultati pogosto slabši, kot bi pričakovali. Resnici na ljubo to velja tudi za samostojne ploske optične bralnike. Za branje teh predlog je tako še vedno najboljši namenski bralnik. Ker je v zadnjem času digitalna fotografija povsem izpodrinila analogno, večina uporabnikov tako ali tako nima negativov, slike pa so že na voljo v digitalni obliki in optično branje lahko preskočimo.

Laserske večnamenske naprave nekoliko zaostajajo za brizgalniki, tako po priljubljenosti kot po zniževanju cen. To velja predvsem v spodnjem cenovnem razredu, kjer so laserski tiskalniki šele pred kratkim prebili "magično" mejo 30 tisočakov, medtem ko moramo za povprečen barvni laser spodnjega cenovnega razreda odšteti skoraj 100 tisočakov. Cene večnamenskih laserskih naprav so v primerjavi s tiskalniki še vedno dokaj visoke. Eden od razlogov za to je tudi drugačna tržna usmeritev izdelovalcev laserskih tiskalnikov. Medtem ko so brizgalne večnamenske naprave namenjene rabi doma in mora biti njihova cena prilagojena žepu slehernika (s čimer ga prepričamo v nakup večnamenske naprave namesto tiskalnika), so laserske večnamenske naprave namenjene predvsem podjetjem. Ker gre za izdelek, ki nadomesti fotokopirni stroj in laserski tiskalnik (in morda še faks), je lahko cena izdelka višja v primerjavi s tiskalnikom, pa zato še vedno stane manj kot vse naprave, ki jih nadomešča, skupaj.

Drugi razlog za višjo ceno laserskih večnamenskih naprav je ta, da gre za naprave, ki so se razvile iz velikih fotokopirnih strojev, ki so jim dodali zmožnost tiskanja z računalnikom. Ker so se te naprave na prodajno paleto izdelovalcev "prebijale" iz najvišjega cenovnega razreda navzdol, je izbira pri velikih večnamenskih napravah, namenjenih najzahtevnejšim kupcem, navadno večja, kot če smo malo bolj omejeni pri sredstvih, ki jih bomo odšteli za napravo. Večina modelov v spodnjem cenovnem razredu je novih, predhodnikov je malo, gradijo pa na uspehu poceni laserskih tiskalnikov, ki so se uveljavili šele pred kratkim.

To pojasnjuje tudi dokaj omejeno ponudbo cenejših barvnih večnamenskih laserjev. Skoraj vsi modeli na trgu (in na našem preizkusu), ki bi jih lahko uvrstili v spodnji cenovni razred s ceno do 250 tisočakov, so namreč črno-beli. Čeprav preprost izračun pokaže, da bi iz najcenejšega barvnega laserja lahko s tem, da dodamo povprečen optični bralnik, dobili večnamensko napravo za okoli 100 tisočakov, tako poceni barvnih večnamenskih naprav ni. Večina izdelovalcev bo s poceni barvnimi modeli prišla na trg v prihodnosti, zaenkrat pa z barvnimi modeli merijo na nekoliko zahtevnejše kupce z malce debelejšimi denarnicami.

Lastnosti večnamenskih naprav

Osrednji del večnamenske naprave je še vedno tiskalni mehanizem. Z večnamenskimi napravami namreč predvsem tiskamo, tako da tiskalnik večinoma uporabljamo precej pogosteje kot optični bralnik ali faks. Tiskalni mehanizmi so večinoma povsem enaki tistim pri laserskih tiskalnikih - le izjemoma namreč večnamenska naprava ne temelji na enem izmed modelov laserskih tiskalnikov izdelovalca. Večina cenejših naprav tako ponuja ločljivost tiskanja 600 × 600 pik na palec (nekateri modeli sicer ponujajo tudi dvakrat višjo ločljivost, vendar gre za naprave, ki se spogledujejo že s srednjim cenovnim razredom), strojna programska oprema tiskalnika pa poskrbi za to, da je zaradi algoritma za programsko povečanje ločljivosti izpis lepši kot sicer. Hitrost tiskanja je okrog 20 strani na sekundo - povsem dovolj za manjša podjetja in posameznike, ki so jim najcenejše naprave pravzaprav namenjene.

Tiskalnik je bodisi vrste GDI (to pomeni, da je večina izračunavanja prepuščena računalniku, tiskalnik pa nato dokument le natisne), nekateri ponujajo tiskalniški jezik PCL (ti so navadno tudi zmogljivejši, ne pa tudi nujno hitrejši). Uporaba zmogljivejših opisnih jezikov je v tem cenovnem razredu nepotrebna - kljub temu da tiskalniki GDI zasedejo del zmogljivosti računalnika, s katerega tiskamo, so današnji procesorji več kot dovolj zmogljivi in večina uporabnikov tega sploh ne bo opazila.

Ker gre za naprave spodnjega zmogljivostnega razreda, z večnamenskimi laserji ne bomo tiskali gore dokumentov. Zmogljivost teh naprav je ocenjena na nekaj tisoč dokumentov na mesec, zmogljivejši modeli pa se ustavijo pri 15-20.000 straneh na mesec. Temu primerna je tudi zmogljivost kaset z barvilom in tiskalniškega mehanizma, saj barvila le redko omogočajo več kot nekaj tisoč natisnjenih strani (tako da je cena izpisa primerljiva predvsem s poceni laserskimi tiskalniki in zaostaja za laserji iz srednjega cenovnega razreda).

Optični bralnik je, kot smo že omenili, v primerjavi z namenskimi optičnimi bralniki nekoliko podhranjen. Večina jih ponuja optično ločljivost 600 × 600 pik ali 600 × 1200 pik, za višje ločljivosti pa moramo poseči po interpolaciji. Večnamenske naprave z zmogljivejšimi bralniki (1200 × 2400 pik na palec in več) so v tem cenovnem razredu redke, a to je tudi razumljivo - višjih ločljivosti od 600 pik na palec ne bo izkoriščal skoraj noben uporabnik. Glede na to, da ima večina optičnih bralnikov s ceno okoli 25 tisočakov tipala z ločljivostjo 2400 pik na palec in več, večnamenske laserske naprave niso za uporabnike, ki si želijo zmogljivega optičnega bralnika. Omeniti moramo tudi, da je barvna globina zajemanja pri precej večnamenskih napravah 24 bitov. V primerjavi z ločenimi optičnimi bralniki, ki že pri najcenejših modelih ponujajo 48-bitno zajemanje barv, je to malo.

Ker optični bralnik v večnamenski napravi tako ni namenjen kakovostnemu zajemu slik, temveč predvsem črno-belemu fotokopiranju (razen če je tiskalni dal barven, seveda) in zajemanju dokumentov, pri katerih visoka ločljivost in barvna pravilnost ni pomembna, je treba nameniti večjo pozornost priloženi programski opremi. Z navadnimi optičnimi bralniki namreč večinoma zajemamo slike, z bralniki v večnamenskih napravah pa besedilo. Dober program OCR, priložen napravi, je tako zelo pomemben. Ker podpora šumnikom med tovrstno programsko opremo še vedno ni samoumevna, velja temu delu tehničnih značilnosti pri nakupu posvetiti nekoliko več pozornosti.

Če bomo veliko fotokopirali, potem navaden optični bralnik ni najbolj praktična rešitev. Tak, ki ima v pokrovu podajalnik papirja, je veliko bolj primeren za branje večjega kupa dokumentov, saj nam med prebiranjem ni treba stati ob napravi in menjavati listov, temveč cel kup (oz. toliko listov, kot je zmogljivost podajalnika) vstavimo v podajalnik, ta pa poskrbi za fotokopiranje/optično branje celega kupa.

Faks je pri laserskih večnamenskih napravah precej bolj pogosto vgrajen kot pri brizgalnih napravah, kar tudi kaže na to, da gre za izdelke, namenjene predvsem podjetjem in manj rabi doma. Hitrost pošiljanja 33.600 bitov na sekundo je dandanes že standardna, čeprav dokaj slabo izkoriščana, saj bo večinoma na drugi strani telefonske povezave naprava, ki podpira počasnejši prenos (tudi samo 9600 b/s). Če sprejemamo večje količine faksov, ki jih morda niti ne želimo natisniti, temveč si jih ogledamo kar na zaslonu računalnika, se splača izbrati model z večjim pomnilnikom za prejete fakse.

Večnamensko napravo moramo seveda priključiti na računalnik, da lahko izkoristimo vse zmožnosti, ki jih ponuja. Priključek USB je pri zunanjih napravah povsem nadomestil vzporedni vmesnik, kljub temu pa nekatere naprave zavoljo združljivosti s starejšimi računalniki in/ali operacijskimi sistemi ponujajo oba. Večina naprav ponuja tudi omrežni vmesnik, ki omogoča, da napravo priključimo neposredno v omrežje in ne na katerega izmed računalnikov - dobrodošla lastnost, ki jo v poslovnih okoljih pogosto izkoristijo.

Velikost in teža v pisarnah, kjer se pogosto gnete precej ljudi, ni drugotnega pomena. Večina črno-belih večnamenskih naprav se po velikosti lahko primerja s tiskalnikom nižjega ali srednjega cenovnega razreda in tehta med 15 in 20 kilogrami. Barvni modeli so zaradi bolj zapletenega tiskalniškega mehanizma večji in težji - pri modelih na preizkusu je bila masa vseh barvnih modelov okoli 30 kg.

Na koncu omenimo še stroške obratovanja. Na prvem mestu je seveda cena izpisa, ki je odvisna od cene in zmogljivosti kaset z barvilom. Ne smemo pozabiti tudi na morebitne druge sestavine (npr. boben, grelec), ki prav tako zahtevajo menjavo po določeni količini natisnjenih strani. Ne nazadnje pa določen delež prinese k stroškom obratovanja tudi poraba naprave: podatek o tem, kakšna je poraba med obratovanjem in kakšna v stanju pripravljenosti, v tehničnih značilnostih navaja večina izdelovalcev.

Prihodnost

Računamo lahko na to, da bodo v prihodnje laserske večnamenske naprave vse bolj priljubljene in bodo tudi odščipnile del tržnega deleža laserskih tiskalnikov. So namreč privlačne in uporabne, v majhnem ohišju in po sprejemljivi ceni ponujajo precej več kot tiskalniki, zato jih lahko tudi povsem nadomestijo. Zaenkrat so te naprave še nekoliko dražje in če smo bolj praznih žepov (in smo se zaradi tega pripravljeni odpovedati delu zmožnosti, ki jih ponuja kombinirana naprava), je nakup poceni laserskega tiskalnika (ČB ali barvnega) in ločenega optičnega bralnika zaenkrat še cenejši. Pri brizgalnih večnamenskih napravah ni tako in računamo lahko na to, da se bodo v bližji prihodnosti te naprave občutneje pocenile, tako da bodo cene večnamenskih naprav v primerjavi z laserskimi tiskalniki konkurenčne tudi med najcenejšimi napravami. Večnamensko napravo pa bomo tako, če vzamemo v zakup cene laserskih tiskalnikov, kupili za okoli 30 tisočakov (oz. 100 tisočakov, če bo šlo za barvni model).

Pri optičnih bralnikih smo vseskozi napovedovali, da gre za uporabne in poceni naprave, ki bodo kmalu na vsaki pisalni mizi, podobno kot tiskalnik. To se ni in se, kot kaže, tudi ne bo zgodilo, bodo pa optični bralniki očitno prišli na pisalne mize skozi zadnja vrata, zakrinkani v zmogljive tiskalnike, ki znajo tudi fotokopirati.

Kako smo preizkušali

Večnamenske naprave smo podvrgli podobnim testom, kot bi preizkušali laserske tiskalnike in optične bralnike, pri tem pa smo upoštevali posebne zmožnosti, ki jih te naprave ponujajo. Najprej smo preverili, kako se tiskalni del naprave obnese pri tiskanju besedila in poslovnih poročil: natisnili smo 15 in 50 strani dolgo besedilo iz urejevalnika besedil, nato pa preverili, kako hitra je pri tiskanju 9 strani dolgega poročila z grafikoni in tabelami. Pri modelih z duplexom smo preverili tudi, kako hitri so pri tiskanju na obe strani papirja: to smo naredili tako, da smo natisnili tri kopije poslovnega poročila.

Dober izpis slik je pri laserskih tiskalnikih manj pomemben kot pri brizgalnikih, a kljub temu ni povsem brez pomena. Preverili smo, kako se tiskalnik odreže pri tiskanju bitne slike iz grafičnega programa v različnih ločljivostih, nato pa smo v programu za vektorsko grafiko preverili tudi, kakšne težave mu povzroča zahtevna vektorska slika z veliko elementi, podrobnostmi in prelivi. Na koncu smo preverili še, kako se obnese pri tisku PDFja. Pri tiskalnikih, ki podpirajo opisni jezik postscript, smo bitno in vektorsko sliko natisnili tudi s postscriptnim gonilnikom.

Optični bralnik je pri večnamenskih napravah navadno manj zmogljiv, kot so namenski optični bralniki, tako da moramo rezultate ocenjevati po nekoliko nižjih merilih, kot če bi preizkušali namenske naprave. Preizkusili smo, kako hitre so naprave pri ogledu lista A4 in pri branju v ločljivosti 300 pik na palec: v barvnem načinu, s sivinami in v dvobarvnem črno-belem načinu.

Fotokopirni stroj pri večnamenskih napravah deluje brez računalnika, tako da na fotokopiranje nič ne vpliva kakovost in prijaznost gonilnikov, se pa mora zato toliko bolj izkazati strojna programska oprema. Preverili smo, kako hitro naprava skopira en list A4 in kako hitro naredi pet kopij istega dokumenta. Pri napravah s podajalnikom papirja smo izmerili tudi hitrost podajalnika.

Zadnji test strojne opreme je bil preizkus faksa, če ga naprava seveda ima. Ogledali smo si značilnosti faksirne naprave in kako prijazen je vmesnik za faksiranje.

Pri napravah, ki omogočajo tudi barvno tiskanje in/ali kopiranje, smo dokumente tiskali in kopirali tako v črno-belem kot barvnem načinu.

Na koncu smo se posvetili še gonilnikom in priloženi programski opremi. Ocenili smo, kako enostavna in prijazna je bila namestitev, kaj namestitveni program nastavi sam in koliko ročnega poseganja v potek namestitve tiskalnika je potrebno. Preizkusili smo priložene programe OCR in ocenili, kako dobro se obnesejo pri prepoznavanju besedila, pri tem pa smo posebno pozornost posvetili prepoznavanju šumnikov. Na koncu smo ocenili še prijaznost gonilnikov in se posvetili posebnostim (dobrim in slabim) posamezne naprave.

Vse večnamenske naprave smo preizkušali v okolju Windows XP SP2, pri tem pa smo uporabili v času preizkusa najnovejšo različico gonilnikov. Naprave brez omrežnega vmesnika smo priključili na vmesnik USB 2.0, naprave z omrežnim vmesnikom pa smo povezali neposredno v gigabitno omrežje (naprave sicer uporabljajo "le" 100 Mb/s omrežje).

Laserske večnamenske naprave bomo preizkušali tudi v prihodnje. Podobno kot velja za laserske tiskalnike (in za še nekaj skupin izdelkov, med drugim tudi brizgalne večnamenske naprave), bomo nove modele sproti uvrščali v osveženo tabelo Najboljših izdelkov. Tam bomo novince primerjali z vsemi že preizkušenimi modeli v ustreznem cenovnem in zmogljivostnem razredu.

www.monitor.si/datoteke/Monitor-multilaserji_6_2006.pdf

Brother MFC-7420

Brother MFC-7420 je edini model tega izdelovalca, ki smo ga preizkusili. Ko že govorimo o večnamenskih napravah, moramo omeniti, da gre za podjetje, ki ima v ponudbi tudi brizgalne večnamenske naprave, brizgalnih tiskalnikov pa ne. To kaže na to, da večnamenskim napravam posvečajo precejšnjo pozornost. MFC-7420 omogoča tiskanje z ločljivostjo 2400 × 600 pik na palec, na minuto pa natisne 20 strani. Optičnemu bralniku je priložen OCR program Omnipage Pro, ki spada med bolj uveljavljene izdelke in mu šumniki ne povzročajo težav. Faksirna naprava je nekoliko manj zmogljiva od tiste pri konkurenčnih izdelkih: ponuja največjo hitrost 14.400 b/s, a to ni prevelik minus, saj večina faksirnih naprav prav tako deluje pri tej hitrosti in višjo hitrost, 33.600 b/s, redko izkoristimo.

Brother se je v praksi dobro izkazal. Izstopa predvsem po hitrosti izpisa: za prvo stran sicer potrebuje nekoliko dlje (21 sekund iz stanja pripravljenosti), zato pa potem celo nekoliko preseže deklarirano hitrost 20 strani na minuto. Kakovost izpisa je med boljšimi, predvsem pri izpisu vektorske slike, kjer pride do izraza dober algoritem za programsko povečevanje ločljivosti: rastri so drobni, prelivi pa enakomerni, vendar ne najbolj zvezni. Nekoliko slabše se odreže pri izpisu bitne slike, ki je s privzetimi nastavitvami nekoliko pretemna, kontrasti pa preveč ostri. Brotherjeva prednost je dokaj majhno ohišje, kljub manjšim zunanjim meram pa izdelovalec ni sklepal večjih kompromisov pri zmogljivosti naprave. Pogrešali smo morda le omrežni vmesnik.

Brother MFC-7420

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 91.560 tolarjev

Cena ČB strani: 8,83 tolarjev.

Prodaja: Trion, www.trion.si.

Za: Hiter izpis.

Proti: Počasna faksirna naprava.

Canon MF5750

Canon pri laserskih tiskalnikih ni tako uveljavljen kot pri brizgalnikih - vsaj ne pod svojo blagovno znamko. Podjetje pri laserjih namreč sodeluje s HPjem, za katerega izdeluje tiskalne mehanizme, modelom pod svojo blagovno znamko pa posveča manj pozornosti. MF5750 tako ponuja nekoliko nižjo ločljivost tiskanja, kot smo vajeni: 600 × 600 pik na palec, a nobenega izmed algoritmov za izboljšanje izpisa. Nekoliko zmogljivejši je optični bralnik z ločljivostjo 1200 × 2400 pik na palec, ki ponuja tudi 48-bitno barvno globino, tako da se pri branju odreže nekoliko bolje od konkurentov, ima pa tudi podajalnik za papir, ki olajša prebiranje oz. fotokopiranje večjega števila dokumentov.

Izpis besedila je dokaj dober, zato pa nas je manj navdušil izpis bitnih slik. Pri privzetih nastavitvah so slike presvetle, premalo kontrastne, zelo dobro pa je viden tudi raster (tudi pri delih slike, ki so črni, tako da prekrivnost črne barve ni najboljša). Za izboljšanje tiskanja je tako potreben poseg v nastavitve tiskalnika. Vektorski izpis je boljši, vendar se tudi pri tem pozna nekoliko presvetla slika. Pohvaliti pa moramo optični bralnik: rezultati branja fotografij so povsem primerljivi s tistimi pri optičnih bralnikih srednjega cenovnega razreda, tako da gre za bralnik, ki bo zadovoljil tudi nekoliko zahtevnejše uporabnike.

Canon poleg vmesnika USB ponuja tudi omrežni vmesnik in je torej poskrbljeno tudi za okolja, kjer nameravamo napravo priključiti neposredno v omrežje.

Canon MF5750

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 99.000 tolarjev.

Cena ČB strani: 9,34 tolarjev.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitro optično branje, hiter izpis.

Proti: Odprt in štrleč predal za papir.

Canon MF8180C

Drugi Canonov tiskalnik na preizkusu je v primerjavi s prvim prava "zverina", saj je precej večji in težji. Gre namreč za (večprehodno) barvno lasersko večnamensko napravo, ki tiska z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec. Optični bralnik je podobno zmogljiv kot pri črno-belem modelu: ponuja ločljivost 1200 × 2400 pik na palec in 48-bitno barvno globino, ima pa tudi podajalnik za papir. Faks podpira hitrost prenosa 33.600 b/s. Napravo priključimo bodisi na vmesnik USB bodisi na omrežni vmesnik. Namestitev je potekala brez težav, pri prvem tiskanju pa se je zapletlo z nastavitvijo velikosti papirja: kljub temu da smo povsod v gonilnikih in v tiskalniku nastavili velikost A4, je tiskalnik vztrajno zahteval papir velikosti letter. Vnovični zagon tiskalnika je težavo odpravil.

Izpis tiskalnika je dokaj hiter, prav tako hitrost optičnega bralnika. Pri tiskanju besedila je brez težav dosegel deklariranih 19 strani na minuto. Kakovost izpisa je povprečna: na natisnjeno besedilo in poslovno poročilo nismo imeli pripomb, nekoliko bolje pa bi se lahko odrezal pri tiskanju bitnih slik. Kakovost optičnega bralnika je, če ga primerjamo s konkurenti na testu, med najboljšimi, poleg tega se lahko pohvali tudi s hitrostjo, saj eno stran A4 pri ločljivosti 300 pik na palec prebere v pičlih 16 sekundah.

Canon MF8180C

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 229.900 tolarjev.

Cena ČB strani: še ni znana.

Cena barvne strani: še ni znana.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitro optično branje, hiter izpis.

Proti: Veliko in nerodno ohišje.

Epson AcuLaser CX11NF

Epson je, podobno kot Canon, podjetje, ki največje uspehe na področju tiskalnikov žanje z brizgalnimi modeli, kot izdelovalec laserskih tiskalnikov pa je nekoliko manj uveljavljeno. Kljub temu ima pestro paleto tiskalnikov, ki segajo tudi v najvišji zmogljivostni razred. CX11NF je večnamenska naprava, ki jo odlikuje barvni tisk in visoka hitrost tiskanja, saj zmore po navedbah izdelovalca natisniti do 25 strani na minuto. Tako hitrost je tiskalnik prikazal tudi v praksi. Optični bralnik z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec ni nič posebnega, se pa podobno kot tiskalni del lahko pohvali s hitrim delovanjem.

Kljub nižji ločljivosti izpisa nas je Epson z rezultati tiskanja pozitivno presenetil. Predvsem kakovost natisnjene bitne slike je nadpovprečna: barve so žive in natančne, črna barva pa dobro prekriva papir. Tudi vektorski izpis je nadpovprečen, prelivi pa zvezni. Optični bralnik je povprečen: rezultati branja so dovolj dobri za OCR in arhiv fotografij, za nadaljnjo obdelavo pa bi morali sliko prebrati s kakšnim zmogljivejšim bralnikom. Hitrost faksa je 33.600 b/s. Tiskalnik lahko priključimo tudi na omrežni vmesnik.

Epson AcuLaser CX11NF

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 317.820 tolarjev.

Cena ČB strani: 7,51 tolarjev.

Cena barvne strani: 42,85 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Barvni izpis, hitrost izpisa, hitrost optičnega bralnika.

Proti: Majhen predal za papir, barvno uravnavanje med delovanjem.

HP LaserJet 3050

Hewlett-Packard v svetu tiskanja ne potrebuje posebne predstavitve: gre za enega najbolj uveljavljenih izdelovalcev, ki s svojimi izdelki nastopa v vseh cenovnih in zmogljivostnih razredih. LaserJet 3050 se po zunanjosti razlikuje od drugih tiskalnikov na preizkusu: po videzu namreč spominja na faksirno napravo, za druge pa bi lahko rekli, da so bolj podobni fotokopirnim strojem. Razlog za to je optični bralnik, ki ni ploski, temveč pri njem papir prek valjčka "potuje" mimo optičnega senzorja. Prednost takega pristopa je v tem, da je naprava precej manjša od konkurentov, slabost takega bralnika pa je v tem, da lahko beremo samo posamezne liste. Optično branje strani v knjigi ali reviji tako ni mogoče. Zmogljivosti tiskalnega dela so precej bolj običajne od optičnega bralnika. Kot tiskalnik 3050 natisne 18 strani na minuto in ima najvišjo ločljivost 1200 × 1200 pik na palec.

Izpis najmanjšega HPja je dokaj dober. Nekoliko slabše se odreže pri prelivih. Ti so sicer zvezni, vendar je raster zelo viden. To velja tudi pri bitnih slikah: dober odtis sivin, le raster je nekoliko preveč opazen. Kakovost optičnega bralnika ni najboljša, vendar za pošiljanje faksov in OCR zadošča. Slike lahko beremo z ločljivostjo največ 600 × 600 pik na palec. Vsem HPjevim večnamenskim napravam je priložen program Readiris Pro, ki omogoča tudi prepoznavanje šumnikov. To, da je naprava majhna, ima tudi svoje slabosti: predal za natisnjene liste je namreč nekoliko prekratek, zato se nam je kar nekajkrat zgodilo, da je natisnjeni list zdrsnil na mizo ali na tla (če tiskalnik postavimo na rob mize).

HP LaserJet 3050

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 100.279 tolarjev.

Cena ČB strani: 8,38 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Cena, poraba prostora.

Proti: Ni ploskega skenerja, odložišče za liste je pogojno uporabno.

HP LaserJet 3055

Drugi Hewlett-Packard na našem preizkusu je po oznaki skoraj povsem enak najmanj zmogljivemu modelu 3050, po zunanjem videzu pa sta si precej različna. Predvsem to velja za optični bralnik, ki je pri 3055 bolj konvencionalen, ploski. Sicer gre za napravi, ki sta si po zasnovi zelo podobni, še posebej to velja za tiskalni del. Kakovost in hitrost izpisa je tako pri obeh modelih enaka, podobno kot pri modelu 3050 pa smo imeli nekaj težav s tiskanjem bitne slike pri ločljivosti 1200 pik na palec. Očitno je tako velik dokument (glede na potrebe po pomnilniku) prevelik zalogaj za procesor v računalniku in se je tiskanje ustavilo na sredi izpisovanja, tiskalnik pa je sporočil napako.

Optični bralnik je pri 3055 precej bolj zmogljiv. Podobno kot pri šibkejšem modelu omogoča le 24-bitno barvno globino, vendar se lahko pohvali z višjo ločljivostjo, 1200 × 1200 pik. To se pozna tudi na nekoliko boljših fotokopijah, tako da bo 3055 zadovoljil tudi tiste, ki si želijo nekoliko boljši rezultat optičnega branja. Izhodni pladenj je zasnovan podobno kot pri cenejšem modelu, tako da so nam tudi pri 3055 listi drseli z njega. Pohvalili bi to, da ima tiskalnik omrežni vmesnik, ki ga naredi zanimivega tudi za nekoliko večje delovne skupine.

HP LaserJet 3055

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 114.496 tolarjev.

Cena ČB strani: 8,38 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost in kakovost izpisa.

Proti: Neroden predal za liste.

HP LaserJet 3380

Najzmogljivejša Hewlett-Packardova večnamenska naprava na testu ima oznako LaserJet 3380. Večja in težja je od obeh šibkejših modelov, tako da je namenjena nekoliko bolj robustni rabi. Priporočena največja mesečna zmogljivost je 10.000 strani, na šibkejša modela pa naj bi natisnili največ 7000 strani na mesec. Tiskalni del je podoben kot pri 3050/3055, le da je hitrejši. Ponuja ločljivost 1200 × 1200 pik na palec, na minuto pa po navedbah izdelovalca natisne do 21 strani.

Podobno kot smo zapisali pri obeh šibkejših modelih, velja tudi za 3380. Pri izpisu bitnih slik in prelivov je raster precej opazen, prav tako je slika nekoliko presvetla. Zato pa smo bili pozitivno presenečeni nad ločljivostjo tiskanja, saj so podrobnosti dobro razločne, robovi črt pa ostri. Za silo je tako razločno tudi besedilo velikosti ene pike, seveda pa za to potrebujemo lupo. Nekoliko bi pograjali hitrost tiska: ta je sicer malenkost hitrejša kot pri šibkejših HPjevih modelih, vendar tiskalnik ni hitrejši za tri strani na minuto, kakor trdi izdelovalec. Optični bralnik pa se lahko pohvali z dokaj dobrimi rezultati branja, primerljivimi s tistimi pri modelu 3055.

HP LaserJet 3380

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 200.243 tolarjev.

Cena ČB strani: 7,16 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost in kakovost izpisa.

Proti: Neroden predal za liste, ni možnosti dodatnega predala.

Konica Minolta PagePro 1380MF

Konica Minolta je podjetje, ki si je med večnamenskimi napravami ustvarilo ime v najvišjem cenovnem in zmogljivostnem razredu. Pri laserskih tiskalnikih so pred nekaj leti razširili ponudbo tudi na spodnji cenovni razred, podjetje pa je pri trženju in nižanju cen eno agresivnejših, tako da njihovi tiskalniki ponujajo ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo. PagePro 1380 je osnovni večnamenski model tega izdelovalca, izmed naprav na preizkusu pa je med cenejšimi.

Tiskalni del omogoča tiskanje z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec, na minuto pa natisne do 20 strani. Optični bralnik prav tako ponuja ločljivost le 600 × 600 pik na palec, kar bo zadostovalo za arhiviranje dokumentov in fotokopiranje, zahtevnejše, ki bi radi prebrali tudi kakšno sliko za nadaljnjo obdelavo, pa bo bralnik pustil precej ravnodušne. Pohvaliti moramo hitrost izpisa: tiskalnik je upravičil deklariranih 20 strani na minuto. Kakovost izpisa je dokaj dobra, sploh če upoštevamo, da gre za tiskanje z dokaj nizko ločljivostjo. Bitne slike so za črno-beli laser med boljšimi, prav tako se je tiskalnik dobro odrezal pri tiskanju vektorskih slik. Prelivi so sicer rahlo nezvezni. Optični bralnik bi lahko bil nekoliko boljši, vendar za osnovne potrebe zadostuje. Pograjali pa bi to, da ni vgrajen telefaks.

Najšibkejšo Konico Minolto lahko priključimo na vmesnik USB, omrežnega vmesnika pa nima.

Konica Minolta PagePro 1380MF

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 59.880 tolarjev.

Cena ČB strani: 6,79 tolarjev.

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si, Likopris, www.likopris.si.

Za: Cena, hitrost izpisa.

Proti: Nima podajalnika, neroden predal za papir, ni telefaksa.

Konica Minolta Bizhub 160

Bizhub 160 je prva večnamenska naprava Konice Minolte za nekoliko zahtevnejše uporabnike. Tiskalnik je nekoliko večji in težji od modela PagePro, kar kaže, da je namenjen nekoliko večji mesečni obremenitvi od šibkejšega modela. Tiskalni del je zmogljivejši: ponuja sicer le hitrost 16 strani na minuto, vendar se za to odkupi z višjo ločljivostjo tiska, ki je 1200 × 600 pik na palec. Tudi optični bralnik je v primerjavi s šibkejšim modelom zmogljivejši: ponuja namreč ločljivost 1200 × 1200 pik na palec, slike pa zajema z 48-bitno barvno globino.

Višja ločljivost tiskanja se pokaže predvsem pri tiskanju vektorskih slik. Tako je preliv nekoliko bolj zvezen kot pri šibkejšem modelu, prav tako so bolj razločne podrobnosti. Pri bitni sliki je raster dokaj opazen. Pohvalili bi dokaj kakovostne fotokopije, resnici na ljubo pa pri kopiranju ni najhitrejši, saj za pet strani porabi 30 sekund in se s tem uvršča v spodnjo polovico med preizkušenimi modeli.

Poleg vmesnika USB Bizhub 160 ponuja tudi vzporedni vmesnik, nima pa priključka v krajevno omrežje. Optični bralnik je brez podajalnika. To nekoliko podaljša branje večje količine listov, se pa zato lahko pohvali z dokaj dobrimi rezultati branja.

Konica Minolta Bizhub 160

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 119.880 tolarjev.

Cena ČB strani: 4,63 tolarjev.

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si, Likopris, www.likopris.si.

Za: Hitrost optičnega branja.

Proti: Ni podajalnika, ni telefaksa, ni omrežnega vmesnika.

Konica Minolta Bizhub 162

Najzmogljivejši model Konice Minolte na preizkusu, Bizhub 162, je prava zverina, tako po zunanjih merah kot po masi. Gre namreč za tiskalnik A3, večjemu formatu listov primerno pa gre za napravo, ki je na našem preizkusu po merah posekala vse, tudi barvne modele. Kljub velikosti in robustnosti se izkaže, da bo ta tiskalnik konkurenčno prednost iskal predvsem v podpori večjemu formatu papirja, po tehničnih značilnostih pa nekoliko zaostaja za modeli s podobno ceno, a le podporo listom A4.

Ločljivost tiskanja je le 600 × 600 pik na palec, na minuto pa tiskalnik po navedbah izdelovalca natisne 16 strani in to je dokazal tudi v praksi. Posebnost je optični bralnik: ta sicer omogoča zajemanje predlog velikosti A3, vendar ne zajema barv. Zakaj so se pri Konici Minolti odločili za tak kompromis med velikostjo in zmogljivostjo, ne vemo, a bo nepodpora barvnemu branju verjetno odvrnila kakega morebitnega kupca. Ločljivost branja je 600 × 600 pik na palec, optični bralnik pa nima podajalnika za liste.

Kakovost izpisa je slabša kot pri drugih preizkušenih modelih tega izdelovalca. Preliv je nezvezen, prav tako je pri bitnih slikah zelo opazen raster. Natisnjene slike so s privzetimi nastavitvami nekoliko presvetle, prehodi med svetlimi in temnimi deli slike pa preostri. Zanimivo, da se pri Konici Minolti niso odločili za vgradnjo omrežnega vmesnika. Gre namreč za napravo, namenjeno nekoliko večji skupini ljudi v pisarni, ki ne morejo brez tiskanja in fotokopiranja do velikosti A3 in so za to pripravljeni skleniti tudi nekaj kompromisov.

Konica Minolta Bizhub 162

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 239.800 tolarjev.

Cena ČB strani: 1,63 tolarjev.

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si, Likopris, www.likopris.si.

Za: Cena izpisa, A3 format optičnega branja, kopiranja in tiskanja.

Proti: Samo črno-belo optično branje, ni omrežnega vmesnika, ni podajalnika.

Kyocera FS-1118MFP

Kyocera s svojimi napravami meri predvsem na zahtevnejše kupce, ki so pripravljeni na nekoliko večjo začetno investicijo ob nakupu, njihovi izdelki pa se za to odkupijo z zelo nizkimi cenami izpisa, tako da se na dolgi rok, če veliko tiskamo, višja cena ob nakupu več kot poplača. FS-1118MFP je najšibkejša večnamenska naprava tega izdelovalca, kljub temu pa gre za dokaj spodobno opremljen stroj. To vidimo že pri vmesnikih za priklop naprave, saj ponuja kar tri: USB, vzporednega in omrežnega. Tiska z ločljivostjo 1200 × 1200 pik na palec, na minuto pa natisne do 18 strani. Optični bralnik po tehničnih značilnostih ne izstopa: ločljivost 600 × 600 pik na palec in 24-bitna barvna globina zadoščata za manj zahtevne uporabnike, torej za fotokopiranje in hiter zajem dokumentov. Faks omogoča pošiljanje s hitrostjo 33.600 b/s.

Izpis bitnih slik je povprečen. Pri privzetih nastavitvah je slika preveč temna, vendar to lahko popravimo v gonilniku. Raster je pri bitnih slikah precej opazen, tako pri tiskanju kot pri fotokopiranju. A zato se tiskalnik dobro odreže pri izpisu podrobnosti pri vektorskih slikah, pohvalili pa bi tudi hitrost izpisa. Samodejni podajalnik optičnega bralnika sprejme do 50 listov, hitrost branja pa je povprečna: za barvno stran A4 potrebuje 30 sekund.

Kyocera FS-1118MFP

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Cena: 179.880 tolarjev.

Cena ČB strani: 2,61 tolarjev.

Prodaja: Xenon-Forte, www.xenon-forte.si.

Za: Nizka cena izpisa, hitrost.

Proti: Kakovost natisnjenih bitnih slik.

Nashuatec DSm415pf

Nashuatec je še eno v vrsti podjetij, katerega ime med uporabniki ni tako prepoznavno, saj je podjetje usmerjeno predvsem na srednji in višji cenovni razred, kjer je na trgu navzoče že leta in s svojimi izdelki uspešno tekmuje s konkurenti, tako po zmogljivostih kot ceni. DSm415pf je eden šibkejših modelov v ponudbi tega podjetja, med izdelki na našem preizkusu pa se uvršča med zmogljivejše, boljše in seveda tudi dražje. Ta večnamenska naprava dokumente bere in tiska z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec.

Branje poteka s 24-bitno barvno globino, tako da je optični bralnik primeren predvsem za prebiranje dokumentov, zajemanje slik za nadaljnjo obdelavo v grafičnem programu pa je bolje prepustiti namenskemu optičnemu bralniku. Napravo lahko priključimo na USB ali omrežni vmesnik, vgrajen pa ima tudi faks, ki podpira pošiljanje s hitrostjo 33,6 Kb/s.

Kljub nizki ločljivosti izpisa so rezultati tiskanja med boljšimi. To velja predvsem za bitne slike, kjer je tiskalnik pometel z večino konkurentov, le raster je nekoliko bolj opazen kot pri nekaterih drugih preizkušenih izdelkih. S 15 stranmi na minuto sicer ni dirkač, a za manjša podjetja takšna hitrost izpisa povsem zadostuje. Kakovost fotokopij je prav tako malo nad povprečjem, vendar se pri tem pozna nekoliko šibak optični bralnik, predvsem pri fotokopiranju slik.

Na koncu omenimo še, da je sistemska programska oprema v tiskalniku prevedena v slovenščino: majhen, a pohvalen korak, ki lahko med odločanjem o nakupu prevesi tehtnico v Nashuatecovo korist.

Nashuatec DSm415pf

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, ethernet.

Cena: 313.374 tolarjev.

Cena ČB strani: 2,08 tolarjev.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Odlično izkoriščen prostor, nadzorna plošča v slovenščini.

Proti: Manj zmogljiv optični bralnik.

OKI B4540MFP

OKI je podjetje, ki je specializirano za tiskalnike z laserjem oz. tehnologijo LED. Podjetje je eden izmed pionirjev in nosilcev razvoja na tem področju. Večnamenska naprava B4540MFP predstavlja osnovno ponudbo tega podjetja, pohvali pa se lahko z dokaj veliko hitrostjo izpisa, saj po navedbah izdelovalca natisne kar 20 strani na minuto. Tiska z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec. Optični bralnik ponuja nekoliko višjo ločljivost od tiskalnega dela, saj zmore kar 2400 × 600 pik na palec, tako da se med preizkušenimi izdelki uvršča nekoliko nad povprečje. Tiskalnik lahko priključimo na vmesnika USB ali omrežni vmesnik. Ima tudi faks s podporo hitrosti 33,6 kb/s. Posebnost je podpora opisnemu jeziku postscript, ki je v napravah tega cenovnega razreda navadno na voljo le kot dodatek ali pa sploh ne.

Odlika OKIja je predvsem hitro tiskanje in branje. To pomeni, da gre za enega hitrejših fotokopirnih strojev na testu. Kakovost fotokopij je dobra, bitne slike pa so ob privzetih nastavitvah pretemne. Bolje se odreže pri vektorskem izpisu. Podrobnosti so lepo razločne, preliv pa žal nekoliko nezvezen. Optični bralnik je med hitrejšimi, kakovost prebranih predlog pa je le povprečna.

OKI B4540MFP

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, ethernet.

Cena: 257.520 tolarjev.

Cena ČB strani: 6,37 tolarjev.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Vgrajena podpora jeziku PS3, hiter izpis.

Proti: Slabši izpis bitnih slik.

OKI C5510MFP

Drugi OKI na preizkusu je eden izmed treh barvnih modelov, ki smo jih dobili v roke. Model C5510MFP ponuja tiskanje z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec, na minuto pa natisne do 25 strani in se s tem uvršča med hitrejše tiskalnike na testu. Optični bralnik je po zmogljivosti povprečen: 600 × 1200 pik na palec je več, kot ponujajo nekateri konkurenti, 24-bitna barvna globina pa ne. Faks s hitrostjo 33.600 b/s je pri napravah tega cenovnega razreda že standard. Omrežni vmesnik dopolnjuje vmesnik USB in nam dopušča precej svobode pri tem, kako bomo napravo povezali z računalniki.

Bitne slike, natisnjene s C5510, imajo barve pomaknjene nekoliko bolj proti rdeči. To pomeni, da so slike bolj žive (pravzaprav preveč žive), barve pa nepravilne. Tudi z izpisom vektorske slike nismo bili najbolj zadovoljni, saj je pri sivem prelivu opazna sled zelene barve, ki se je prikradla med sivino. Se pa zato tiskalnik zelo dobro odreže pri tiskanju bitnih slik v črno-belem načinu, kjer je med boljšimi na preizkusu. Kakovost optičnega bralnika je povprečna: rezultati so dovolj dobri za pisarniško rabo, ne pa tudi za nadaljnjo obdelavo. Pohvalili bi hitrost branja in tiskanja, ki tiskalnik uvrščata med najhitrejše na preizkusu.

OKI C5510MFP

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 215.760 tolarjev.

Cena ČB strani: 5,97 tolarjev.

Cena barvne strani: 26,61 tolarjev.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Hitro optično branje, hiter izpis.

Proti: Slabši izpis bitnih slik.

Samsung SCX-4521F

Samsung je na našem trgu tiskalnikov in večnamenskih naprav navzoč manj časa od večine konkurentov na preizkusu, a to še ne pomeni, da se ni dodobra zasidral. Podjetje je namreč znano po agresivni cenovni politiki, tako da njihove izdelke odlikuje ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo. Usmerili so se predvsem na spodnji in srednji cenovni razred, saj med zmogljivejšimi izdelki nimajo modelov. SCX-4521F je namenjen manj zahtevnim uporabnikom in temu primerna je tudi njegova cena. Tiska z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec, na minuto pa natisne do 20 strani. Ločljivost optičnega bralnika je prav tako 600 × 600 pik na palec. Priključimo ga lahko na vzporedni vmesnik ali vmesnik USB, tako da je primeren tudi za priklop na starejše računalnike.

Kakovost izpisa je povprečna. Tako pri vektorski sliki kot pri bitnih slikah je raster precej opazen, natisnjene bitne slike pa bi lahko bile bolj kontrastne. Nad kakovostjo natisnjenega besedila nismo imeli pripomb. Tiskalnik je pri tiskanju daljših dokumentov počasnejši, kot bi pričakovali: 50 strani dolg Wordov dokument je tiskal s hitrostjo 510 strani na minuto, pri krajših dokumentih pa je dosegal višje hitrosti izpisa. Tudi pri tiskanju PDFjev ni najhitrejši.
Optični bralnik je povprečen, kakovost fotokopij pa je na ravni primerljivih modelov z bralniki 600 × 600 pik na palec.

Samsung SCX-4521F

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 60.600 tolarjev.

Cena ČB strani: 6,08 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena.

Proti: Počasno tiskanje, pomanjkanje pomnilnika za zahtevnejše fotografije.

Samsung SCX-4720F

Zmogljivejši Samsung se od cenejšega modela razlikuje po kar nekaj lastnostih. Predvsem bi omenili višjo hitrost tiskanja, ki je 1200 × 1200 pik na palec. Tiskalnik naj bi na minuto, podobno kot šibkejši model, natisnil 20 strani, v praksi pa se izkaže, da je celo malce hitrejši. Ločljivost optičnega bralnika je 600 × 1200 pik na palec. Faksirna naprava podpira hitrosti do 33,6 kb/s. 4720 lahko priključimo na vzporedni vmesnik ali vmesnik USB, nekoliko pa smo pogrešali omrežni vmesnik. Posebnost tiskalnika je USB vhod: pri brizgalnikih je dokaj standarden, pri laserskih napravah pa ga le redko srečamo. Omogoča neposredno tiskanje dokumentov iz USB ključa, ne da bi za to potrebovali računalnik.

Kakovost izpisa je pri zmogljivejšem Samsungu precej boljša kot pri cenejšem modelu. Tako je vektorska slika odtisnjena odlično: podrobnosti so dobro razločne, preliv je zvezen, rastri pa dokaj neopazni. Tudi pri tiskanju bitne slike se je izkazal dokaj dobro. Tiskanje iz Photoshopa pri ločljivosti 1200 pik na palec je za tiskalnik prevelik zalogaj: očitno je dokument prezahteven za obdelavo, tako da je izpisal le sporočilo o napaki. Hitrost tiskanja PDFjev prav tako ni najvišja. Pohvalili bi kakovost fotokopij, dokaj dobro pa se odreže tudi optični bralnik.

Samsung SCX-4720F

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 97.320 tolarjev.

Cena ČB strani: 4,92 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Možnost tiskanja neposredno iz USB ključa, razmerje med zmogljivostjo in ceno.

Proti: Počasno tiskanje zahtevnih dokumentov in fotografij, ni omrežnega vmesnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji