Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2016

Tipalo za boljšo postavo

Številna elektronska tipala, vgrajena v mobilne telefone, pametne ure in športne zapestnice, so v zadnjih letih precej spremenila način, kako spremljamo svoje športno udejstvovanje, počutje, pa tudi zdravje. Če se večina izdelkov danes osredotoča predvsem na merjenje splošnih podatkov, kot so prehojena razdalja, srčni utrip in podobno, pa je to le začetek tega, kar prihaja. Podjetje Lumo Bodytech, denimo, s svojim izdelkom spremlja našo držo in nas opozarja, da jo moramo popraviti, ko se spozabimo.

Prva generacija elektronskih tipal, kot so žiroskop, sprejemnik GPS, termometer, merilnik utripa in še kaj bi lahko našteli, je našla mesto predvsem v športnih pripomočkih, za merjenje opravljene aktivnosti in dosege zastavljenih ciljev. Toda isti nabor tipal lahko uporabimo tudi v nekoliko drugačne namene.

Mlado zagonsko podjetje Lumo Bodytech je tako žiroskop vgradilo v tipalo, ki ima zelo ozek, točno določen namen. Spremlja namreč našo držo in nas opozarja na odstopanja, ki lahko ključno vplivajo na našo postavo, s tem pa tudi na hrbtenične in mišične okvare. Primeren je tako za odraščajočo mladino kot tudi za starejše, zlasti tiste, ki veliko časa preživijo (preživimo) za delovno mizo.

Način delovanja in rabe je nadvse preprost. V paketu dobimo drobno tipalo, veliko kot broška, in ga pritrdimo na notranjo stran oblačila, po priporočilih izdelovalca na sprednjo stran telesa, v višino ključnice. Ko je tipalo vključeno in umerjeno, nas z neslišnimi, a dobro občutnimi vibracijami opozori vsakič, ko smo se preveč oddaljili od priporočene drže. Ko smo zatopljeni v delo ali učenje, se to zlahka zgodi.

Tipalo je sestavljeno iz dveh delov. Nekoliko večjega zlahka skrijemo pod oblačilo, tako da se le redko opazi, kaj nosimo. Drugi del, v bistvu manjši magnet v obliki kvadrata, pa je viden na sprednji strani oblačila. Magnetna sila skrbi, da ostaneta oba dela pritrjena na oblačilo. Potrdimo lahko, da je dovolj močna, da bo celota obstala tudi pri intenzivnejši športni vadbi. Avtorji so mislili na različne scenarije rabe, denimo tudi na poseben adapter, ki ga lahko uporabimo za pritrditev na naramnice.

Lumo Lift deluje tako, da vgrajeni žiroskop meri položaj tipala in s tem telesa in opozarja, če presežemo še sprejemljivo mero. Ob prvi uporabi tipalo preprosto umerimo tako, da pokažemo položaje primerne in neprimerne postave. Ko smo naredili več zaporednih meritev, si tipalo zapomni vzorec, odstopanja pa pretvori v opozorila. Mimogrede, kot stransko funkcijo Lumo Lift opravlja tudi štetje prehojenih korakov, če tega še nimate vgrajenega v telefon/uro/zapestnico.

Krmiljenje tipala Lumo Lift je prav tako nadvse preprosto. Nosilec je v bistvu hkrati stikalo, manjši magnet pa tipka. Če pritisnemo na tipko več kot 5 sekund, se tipalo vklopi. S pritiskom tudi začasno izključimo ali vključimo opozarjanje. Še največja težava zna biti to, da lahko pozabimo, kaj točno naredi toliko in toliko klikov. A vse to hitro osvojimo z nekaj vadbe.

Nepogrešljivi del rešitve je mobilna aplikacija za naprave iOS ali Android. V Lumo Lift je namreč vgrajen vmesnik Bluetooth in na zahtevo lahko posreduje zbrane podatke aplikaciji na telefon. Po mnenju avtorjev je glavni cilj rabe takega pripomočka ta, da čim večji del dneva preživimo v primerni drži. Program nam torej kaže dnevno statistiko primerne in neprimerne drže, primerjamo pa lahko tudi več dni med seboj in spremljamo napredek. Mobilna aplikacija hkrati služi za nastavitve in umerjanje tipala, denimo časa, ki preteče v neprimerni drži, preden začne tipalo vibrirati.

Resnici na ljubo se nam zdi programski paket nekoliko preveč asketski, celo premalo funkcionalen. Na podlagi zbranih podatkov bi najbrž lahko videlo tudi podrobnejše analize, na primer potek primerne/neprimerne drže, prikazan na časovni osi dneva. Tako bi lažje povezali naše obnašanje z različnimi dejavnostmi čez dan.

Tipalo seveda potrebuje za delovanje tudi energijo, zato izdelovalec prilaga namenski polnilec USB, zadošča pa že priključitev na prosta vrata na računalniku. Lumo Lift se iz popolnoma praznega povrne v polno stanje v dveh do treh urah. Eno polnjenje pa zadostuje za 2–3 dni nepretrgane rabe. Torej nam ni treba vsak dan misliti, da ga moramo napolniti.

Lumo Lift je zelo enostaven in nemoteč za vsakdanjo rabo. Pa je tudi natančen in koristen? Če ga pravilno umerimo (kalibriramo), lahko računamo na kar dosledno in pravilno opozarjanje na napačno držo. Res pa je tudi, da tipalo v nekaterih okoliščinah ne zazna pravilno položaja telesa in, nasprotno – opozori, kadar gibanje ni povezano s slabo držo. Toda to so izjeme, ki ne vplivajo na celoten rezultat. Vibriranje zlahka povežemo s tem, ko se slabo držimo ali zgolj opravljamo kak drug priklon.

Na Lumo Lift lahko gledamo tudi kot na pionirja pametnih tipal, ki bodo prispevala k boljšemu nadzoru in ohranjanju zdravja v prihodnosti. Sodeč po napovedih analitikov in prototipih izdelovalcev, nas v prihodnje čaka še cel spekter drugačnih vrst tipal, ki bodo o delovanju našega telesa povedala precej več, kot zgolj opisovala simptome. Tako zdravnikom kot lastnikom, ki jih uporabljajo.

Lumo Lift

Tipalo za nadzor drže telesa.

Kdo: www.lumobodytech.com.

Prodaja: Amazon.

Cena: 75 EUR.

Za: Preprosto delovanje, diskreten, a odločen način opozarjanja.

Proti: Programska oprema ponuja le osnove informacije, včasih ne najbolj natančna zaznava položaja telesa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji